2013-03-07 06:21:14
Φωτογραφία για ΥΓΕΙΑ: Το χάπι που διαγράφει τις κακές μνήμες
Έρευνες αμφισβητούν την επικρατούσα θεωρία ότι οι εμπειρίες που καταγράφονται στη μνήμη δεν μπορούν να τροποποιηθούν από... τη στιγμή που εγγράφονται και αποθηκεύονται στον εγκέφαλο.

Μάλιστα πρόσφατα δημιουργήθηκε το χάπι που "απαλύνει" τον ψυχικό πόνο, διαγράφοντας από τη μνήμη εμπειρίες που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα!

Το φάρμακο που έφτιαξαν καναδοί επιστήμονες, δρα αναστέλλοντας την έκκριση της κορτιζόλης, της ορμόνης δηλαδή που σχετίζεται με το στρες και προκαλεί συναισθήματα τα οποία συνοδεύουν τις άσχημες αναμνήσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φέρεται να διαγράφει και τις ίδιες τις επώδυνες αναμνήσεις.

Επιπλέον, ακόμη και όταν το άτομο δεν βρίσκεται υπό την επήρεια του φαρμάκου, βάσει των κλινικών δοκιμών, ο εγκέφαλός του δεν ενεργοποιεί ξανά το τραυματικά συναισθηματικό φορτίο και τον ανάλογο ψυχικό πόνο.

Η δραστική ουσία ονομάζεται μετυραπόνη και μειώνει δραματικά την κορτιζόλη όπως αναφέρουν οι ερευνητές που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών τους στην επιστημονική επιθεώρηση "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".


Οι κλινικές δοκιμές με 33 εθελοντές έδειξαν ότι η ουσία του έκανε να μην μπορούν, μέχρι και τέσσερις μέρες μετά την χορήγηση του φαρμάκου, να ανακαλέσουν τις πιο αρνητικές πλευρές μιας ιστορίας, ενώ δεν είχαν πρόβλημα να θυμηθούν τις συναισθηματικά ουδέτερες πλευρές

Μάλιστα, ακόμα και όταν η δράση της μετυραπόνης σταματούσε και το επίπεδο κορτιζόλης αύξανε, πάλι οι ίδιοι άνθρωποι συνέχιζαν να μην μπορούν να θυμηθούν και να "βιώσουν" τις οδυνηρές αναμνήσεις.

Οι ερευνητές ευελπιστούν πως ουσία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από μετατραυματικό στρες, αλλά και γενικά όσους βασανίζονται συχνά από άσχημες αναμνήσεις.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ