2013-03-06 12:30:13
Φωτογραφία για Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη οδικής ασφάλειας
Το μήνυμα ότι, "στην κρίση των καιρών, οικονομική και αξιών, απαντάμε με ευγένεια στο δρόμο", στέλνει προς πάσα κατεύθυνση ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ), σε μία προσπάθεια βελτίωσης της οδικής συμπεριφοράς στην Ελλάδα, αφού η χώρα μας κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια.

Την προηγούμενη δεκαετία, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εκπονήθηκαν στρατηγικά σχέδια οδικής ασφάλειας (2001 και 2005), τα οποία εισήγαγαν την ανάγκη για έναν πιο οργανωμένο τρόπο αντιμετώπισης των ατυχημάτων. Στο πλαίσιο αυτών των σχεδίων υλοποιήθηκαν αρκετές δράσεις, όμως η συνολική εφαρμογή τους ήταν πλημμελής και τα ποσοστά επιτυχίας κυμάνθηκαν κάτω των αρχικών στόχων. Το 2011 εκπονήθηκε σε όλη την Ευρώπη - και φυσικά στην Ελλάδα - ένα νέο σχέδιο, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2020 και έχει ως στόχο την μείωση κατά 50% του αριθμού των νεκρών. Σχέδιο το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί πιστά για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεφύγει από τις 2 - 3 χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη των 27 χωρών στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Στο τελευταίο στρατηγικό σχέδιο, το σημαντικότερο όλων για την χώρα μας είναι ότι, για πρώτη φορά, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα της Παιδείας στον συγκεκριμένο τομέα.


Οδήγηση με υψηλές ταχύτητες, χαμηλά επίπεδα εφαρμογής ζώνης και κράνους - ιδίως στους συνεπιβάτες, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, χρήστη κινητού τηλεφώνου στο τιμόνι και μια γενικότερη επιθετική οδήγηση είναι, βάσει στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας της Ευρώπης, οι κρισιμότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση των οδικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, όπου ο "φόρος αίματος" στην άσφαλτο είναι βαρύς.

Κάνοντας μια σύγκριση των βασικών χαρακτηριστικών οδικών ατυχημάτων στην Ελλάδα με την αντίστοιχη της Ευρώπης διαπιστώνουμε ότι, στη χώρα το ποσοστό των ατυχημάτων εντός κατοικημένης περιοχής "αγγίζει" το 44%, όταν το αντίστοιχο της Ευρώπης των 24 χωρών είναι 39%. Οι Έλληνες εμφανίζονται προσεκτικότεροι σε σχέση με τους πεζούς, καθώς το ποσοστό των ατυχημάτων στην Ελλάδα πριν από την οικονομική κρίση ήταν μόλις 14%, όταν το αντίστοιχο της Ευρώπης είναι 20%. Ενα σημείο που χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στη χώρα μας είναι τα ατυχήματα με τις μοτοσικλέτες. Το ποσοστό ατυχημάτων είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που επικρατεί στην Ευρώπη (28% έναντι 15%). Οι νέοι Ελληνες οδηγοί εμπλέκονται σε τροχαία σε ποσοστό 12%, με το αντίστοιχο της Ευρώπης να είναι 11%, ενώ τα ίδια σχεδόν ποσοστά επικρατούν για τους ηλικιωμένους οδηγούς σε Ελλάδα και Ευρώπη (9% και 10% αντίστοιχα). Αυξημένα εμφανίζονται, επίσης, τα ατυχήματα στην χώρα μας με υπαιτιότητα του ίδιου του οδηγού (37% έναντι 31% της Ευρώπης).

Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, αναλύοντας τις γενεσιουργές αιτίες των ατυχημάτων, αναφέρεται στη μη επαρκή αστυνόμευση του οδικού δικτύου, που πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό για να αλλάξει συμπεριφορά, την όλη οργάνωση της κυκλοφορίας στις πόλεις που είναι προσανατολισμένες στα ΙΧ και στην ταχύτητα, αφήνοντας στο περιθώριο την ασφάλεια των πεζών, στο οδικό δίκτυο που δεν είναι επιμελώς συντηρημένο, στη μη τήρηση των κανόνων σωστής κυκλοφοριακής συμπεριφοράς, αλλά και στην προβολή - συχνά - προτύπων κακής συμπεριφοράς.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Ποτέ στον Ολυμπιακό»!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Ποτέ στον Ολυμπιακό»!
Mirage 2000 στην Ισπανία
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Mirage 2000 στην Ισπανία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ