2013-03-05 23:18:03
Φωτογραφία για Έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις προτείνει ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης
Έκτακτη εισφορά επί των κεφαλαιακών κερδών από τραπεζικές καταθέσεις θα μπορούσε να επιβάλει η Κύπρος προκειμένου να... χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της συστήματος, φέρεται να δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Μεγαλονήσου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν σε συνεδρίασή τους τη Δευτέρα να καταλήξουν έως τα τέλη Μαρτίου σε συμφωνία για την διάσωση της Κύπρου. Δεν αποσαφήνισαν, ωστόσο, τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί το πακέτο διάσωσης.

Η Κύπρος υπέβαλε αίτημα βοήθειας πέρυσι τον Ιούνιο. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις εντάθηκαν όμως μόλις τον περασμένο μήνα μετά το σχηματισμό κυβέρνησης από το νέο Προέδρο της χώρας, τον συντηρητικό Νίκο Αναστασιάδη.

«Η φορολόγηση των εσόδων από τόκους με 10% για παράδειγμα θα απέφερε ένα σημαντικό ποσό για την κυβέρνηση», δήλωσε ο Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.


Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι ένας τέτοιος φόρος «θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι 150 εκατ. ευρώ το χρόνο».

Η «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για την Κύπρο», όπως την ονόμασε, θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο για τρία χρόνια, όση θα μπορούσε να είναι και η διάρκεια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου.

«Δεν πρόκειται για κούρεμα», είπε, συμπληρώνοντας ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα. Σε αντίθεση με άλλα φορολογικά μέτρα θα μπορούσε να επιβληθεί ακόμα και σε αλλοδαπούς, πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Κύπρου θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 4,5 δισ. ευρώ, είπε ο Δημητριάδης.

Η Κύπρος χρειάζεται συνολικά 17 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών της και την κάλυψη των ταμειακών της αναγκών, ποσό που ισούται περίπου με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας.

Μόνο οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια 8 με 10 δισ. ευρώ και ο Αναστασιάδης δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι θα εργαστεί για να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία για τη στήριξή τους.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το σεξ μας κάνει πιο έξυπνους
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το σεξ μας κάνει πιο έξυπνους
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ