2013-03-05 11:43:04
Φωτογραφία για Φύλλο και φτερό Cyta και λιμάνια
Φύλλο και φτερό έκαναν τους Οργανισμούς, Cyta και Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), οι τεχνοκράτες της Τρόικας οι οποίοι από χθες βρίσκονται στο Υπουργείο Οικονομικών και έχουν διήμερο συναντήσεων με την Κυβέρνηση και αριθμό ημιδημόσιων Οργανισμών. Τα οικονομικά-επιχειρησιακά πλάνα των Οργανισμών, τα ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης και οι αναπτυξιακές προοπτικές ήταν οι τρεις βασικοί άξονες επί των οποίων επικέντρωσε το ενδιαφέρον της η Τρόικα.

Η Cyta, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στον κυκλώνα των συζητήσεων για ιδιωτικοποιήσεις, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κλιμακίου. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το τετραμελές κλιμάκιο επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην επενδυτική πολιτική του Οργανισμού για την επόμενη τριετία και την τιμολογιακή πολιτική και τις δανειακές υποχρεώσεις του. Ζήτησε επίσης πληροφόρηση ως προς τη λειτουργία του σχεδίου συντάξεων, τη δομή του Οργανισμού, τον αριθμό του προσωπικού και τους όρους εργοδότησής του. Η Cyta υπέβαλε και τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα του 2012.


Ενημέρωση και στοιχεία επί των ίδιων ζητημάτων ζήτησε το κλιμάκιο και από την αντιπροσωπεία της ΑΛΚ. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν επίσης στοιχεία ως προς την κίνηση των επιβατών και των πλοίων στα λιμάνια που αφορούν την τελευταία εφταετία. Αναλυτικότερα, της συνάντησης της Cyta με την Τρόικα προηγήθηκε η αντίδραση του προέδρου της Στάθη Κιττή, ο οποίος με επιστολή (ημερ. 1η Μαρτίου) προς τον γ.δ. του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστο Πατσαλίδη, ήγειρε δύο ερωτήματα «κατά πόσον υπάρχει πολιτική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προς το οποίο λογοδοτεί το Δ.Σ. της Cyta, για εξέταση του ενδεχομένου μεταρρυθμίσεων εταιρικής διακυβέρνησης και κατά πόσον είναι ορθό να γίνουν απευθείας επαφές εκπροσώπων του Οργανισμού με την Τρόικα, χωρίς να έχουν υπόψη τους τη σχετική πολιτική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Ο κ. Κιττής δήλωνε ότι χωρίς απάντηση σε αυτά τα δύο ζητήματα, η Cyta μπορεί να δώσει μόνο προκαταρκτικές πληροφορίες.

Το κλιμάκιο της Τρόικας συναντήθηκε και με τη Γενική Λογίστρια, Ρέα Γεωργίου, με τη συνάντηση να περιστρέφεται γύρω από την εταιρική διακυβέρνηση, με τους τεχνοκράτες να υποδεικνύουν την αναγκαιότητα εφαρμογής κώδικα δημόσιας διακυβέρνησης και των αρχών χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης, κατά το πρότυπο άλλων χωρών.

Το κλιμάκιο της Τρόικας συναντήθηκε επίσης με στελέχη των υπουργείων Συγκοινωνιών και Έργων, Εσωτερικών και Εμπορίου και Βιομηχανίας, από τα οποία ζήτησαν ενημέρωση πώς λειτουργεί η σχέση των Υπουργείων με τους οργανισμούς και πώς επιμετράται το οικονομικό όφελος που αποκομίζουν από τη λειτουργία τους.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε και με τη Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ