2013-03-03 10:48:38
Φωτογραφία για Πάτρα: Έφτασε η μεγάλη ώρα των μικρών καρναβαλιστών
Έφτασε η ώρα των μικρών καρναβαλιστών. Η Μεγάλη Παρέλαση των Μικρών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11.00 με αφετηρία την πλατεία Ομονοίας και θα ακολουθήσει τους δρόμους Γούναρη-Κορίνθου-(κάτω μέρος πλ. Γεωργίου) - Κορίνθου με τερματισμό στις 4 πύλες εξόδου στις οδούς Ερμού και Αγ. Νικολάου, φέτος αναμένεται να μαγνητίσει τα βλέμματα αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ποιοτικά και αισθητικά αναβαθμισμένα κομμάτια του Πατρινού Καρναβαλιού.

Στην αφετηρία της Παρέλασης θα βρεθούν 10000 μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές που παίρνοντας το έναυσμα της εκκίνησης θα πλημμυρίσουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης σκορπίζοντας παντού παιδικά χαμόγελα και ελπίδα. Η φετινή χρονιά παρά την κρίση χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή άνοδο στις συμμετοχές. Έτσι οι ομάδες έφτασαν τον αριθμό 85 παρουσιάζοντας μια αύξηση από πέρυσι κατά 25 ομάδες και ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.


Θα συμμετάσχουν η Mπαντίνα του Δήμου Πατρέων, η μασκότ του Καρναβαλιού των Μικρών, ο Τζίτζικας, οι ξυλοπόδαροι της ομάδας θεάτρου δρόμου X-Saltibagos , τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών και οι ομάδες συμμετοχής, πέντε εκ των οποίων θα συνοδεύονται από τα άρματά τους και άλλες με κατασκευές τους και ποδήλατα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στην παρέλαση συμμετέχουν δυο ομάδες, μία από τη Ζάκυνθο και μία από τη Λεμεσό, πόλη αδελφοποιημένη της Πάτρας. Οι συμμετοχές εντάσσονται στο πλαίσιο των καρναβαλικών ανταλλαγών που έχει ενεργοποιήσει η Κοινωφελής Επιχείρηση «Καρναβάλι Πάτρας». Η ομάδα από τη Ζάκυνθο μας έρχεται εκπροσωπώντας το Πίκολο Καρναβάλι, ενώ θα συμμετάσχουν και μαζορέτες από Λεμεσό. Επίσης θα συμμετάσχει και η Φιλαρμονική της Ζακύνθου.

Από την Πάτρα συμμετέχουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, σχολές χορού, ωδεία, κέντρα ξενόγλωσσων σπουδών, τοπικοί σύλλογοι και ανεξάρτητες συμμετοχές. Ανάμεσά τους θα υπάρχουν ομάδες από τα Ιωάννινα, τη Λαμία, την Αθήνα και τη Ναύπακτο. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την παρουσία του «Χαμόγελου του Παιδιού», που φέτος θα συμμετάσχει με θέμα «Όλη η πλάση Καρναβάλι». Το αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν παιδιά από όλα τα σπίτια φιλοξενίας του «Χαμόγελου του Παιδιού» σε όλη την Ελλάδα.

Τα άρματα, που αποτελούν δημιουργίες του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων επηρεασμένες από τα Παραμύθια, το θέμα του φετινού Καρναβαλιού των Μικρών, είναι: «Πειρατικό Καράβι», «Ξωτικό Παραμυθιών», «Μπάντα», «Γοργόνα, Πειρατής, Γάτος», «Τρένο», «Πίτερ Παν», «Κάστρο» και το Μουσικό Άρμα και θα απλωθούν καθόλο το σώμα της παρέλασης. Στην ουρά της παρέλασης ο καθιερωμένος σοκολατοπόλεμος θα γλυκάνει μικρούς και μεγάλους αφήνοντας τη δική του ιδιαίτερη πινελιά.

Tο Καρναβάλι των Παιδιών έχει καταξιωθεί ως μια από τις πιο ζωντανές και ελπιδοφόρες ενότητες του Καρναβαλιού και συνδέεται άμεσα και καθοριστικά με το μέλλον του καρναβαλιού, αφού μέσα από τις τάξεις του διαμορφώνεται στα παιδιά, με ευαισθησία και συγκροτημένα βήματα, η συνείδηση του σωστού αυριανού καρναβαλιστή.

Φέτος συμπληρώνει 18 χρόνια δημιουργικής πορείας, με σταθμούς τις δυνατές συγκινήσεις, τις χαρές και τις ανεπανάληπτες εμπειρίες που έχει προσφέρει στα παιδιά. Με το φετινό του θέμα «Σαν Παραμύθι» κινητοποιεί τους μικρούς καρναβαλιστές δίνοντας πρόσφορο έδαφος και πλούσιο πεδίο για παιδικά καρναβαλικά όνειρα αλλά και σατιρικές εμπνεύσεις με φόντο την επικαιρότητα.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥΠΟΛΗ

Κυριακή 3 Μαρτίου

ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥΠΟΛΗ

Πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου, 13.00 - 15.00

•« Ελάτε να χορέψουμε» με τα Μουσικά Εκπαιδευτήρια Θεοδώρου

•Θέατρο Δρόμου από την ομάδα X- Saltibagos

«Παραμυθοτράγουδα» με τους Απρόβλεπτους. Οι Απρόβλεπτοι είναι: Πέτρος Κολοτούρος: κρουστά – φωνητικά, Κων/νος Σάλλης – Πυτικάκης: φωνή – κιθάρα, Κώστας Τσαρούχης: κοντραμπάσο – φωνητικά, Εύα Μανούσου: φωνή - melodica, Φώτης Παπαντωνίου: βιολί – φωνητικά

ικά όνειρα αλλά και σατιρικές εμπνεύσεις με φόντο την επικαιρότητα.

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ

Για πρώτη φορά φέτος το Καρναβάλι των Μικρών επεκτείνεται χρονικά και το επόμενο Σαββατοκύριακο μετά τη Μεγάλη Παρέλαση των Μικρών. Μετά από 18 χρόνια η Κοινωφελής Επιχείρηση «Καρναβάλι της Πάτρας» επιχειρεί να αναβιώσει το θρυλικό Baby Rally, που πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1995, όπου παρέδωσε τη σκυτάλη στο Καρναβάλι των Μικρών το 1996.

Το 1968 ο δραστήριος σύλλογος «Φυσιολατρικός Πατρών» διοργάνωσε για πρώτη φορά αγώνες «baby rally». Επρόκειτο για παιδικούς ποδηλατικούς αγώνες ταχύτητας και δεξιοτεχνίας στους οποίους λάμβαναν μέρος μικροί μασκαράδες έχοντας μεταμφιέσει ανάλογα και τα ποδήλατά τους. Οι τρομεροί "Μπέμπηδες" του Πατρινού Καρναβαλιού, κατόρθωσαν επί σειρά ετών να κατέχουν ξεχωριστή θέση στην πορεία του θεσμού. Υπήρχαν βραβεία για τα κατορθώματα τους στους αγώνες και για τις αμφιέσεις ποδηλάτων και ποδηλατιστών.

Αυτή η σπουδαία παράδοση και ιστορική στιγμή του Πατρινού Καρναβαλιού θα ζωντανέψει και πάλι με τις «Ποδηλατοδράσεις»(προκριματικά) το Σάββατο 9 Μαρτίου σε συνεργασία με την εκπομπή Ποδηλατοδράσεις-OTE COSMOTE και με την υποστήριξη της πατρινής ποδηλατικής ομάδας «Πιάνω τη ζωή από το τιμόνι», αλλά και με τους τελικούς των Ποδηλατοδράσεων και την «Ποδηλατοβόλτα» την Κυριακή 10 Μαρτίου.

Το Σάββατο 9 Μαρτίου από τις 11.00 μέχρι τις 15.00 στην πλατεία Γεωργίου Α΄ θα διεξαχθούν οι «Ποδηλατοδράσεις». Οι ομάδες θα συγκεντρωθούν στην πλ. Γεωργίου στις 10.30 και στις 11.00 θα ξεκινήσει η εκδήλωση με τα παιδιά να συμμετέχουν σε παιχνίδια, διαγωνισμούς και δραστηριότητες με τα ποδήλατά τους. (Cycle Balls -Διαδρομή Δεξιότητας-Ποδηλατική Σκυταλοδρομία με Καλάθι-Διανομέας-Αγώνας Τσουλήματος, Αγώνας Βραδυπορίας-Στολισμός(ζωγραφική-κατασκευή) Ποδηλάτου-Ποδήλατο με ένα πόδι-Μάγειρας και Ποδήλατο-Αλλαγή λάστιχου ποδηλάτου κ.α) Στις παραπάνω δράσεις θα συμμετέχουν μόνο 10 παιδιά από την κάθε ομάδα, τα οποία και θα την εκπροσωπούν. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι τα παιδιά να έχουν μαζί τους το ποδήλατό τους και την καρναβαλική αμφίεση της ομάδας και να έχουν δηλώσει τη συμμετοχή της ομάδας στην προκαθορισμένη ημερομηνία.

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει γραμματεία όπου οι ομάδες θα επιβεβαιώνουν την δηλωμένη συμμετοχή τους και τους 10 εκπρόσωπους

Παράλληλα στο χώρο θα πραγματοποιηθούν 3 μικρά εργαστήρια – συνεργεία ποδηλάτου (Παιχνίδι memory με τα μέρη ποδηλάτου-Συναρμολόγηση ποδηλάτου-Μπάλωμα και φούσκωμα λάστιχου-Τοποθέτηση αλυσίδας-Φτιάξιμο φρένων). Στη δράση αυτή μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα περισσότερα παιδιά.

Όλα τα μεμονωμένα παιδιά-συμμετοχές εκτός ομάδων θα βρίσκονται στην πλατεία, θα μπορούν να εμπλακούν στις δράσεις.

Την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 11.30 οι ομάδες με τα ποδήλατά τους και την καρναβαλική τους αμφίεση θα συναντηθούν στην Τριών Ναυάρχων στο πάνω μέρος (στα σκαλάκια). Το σημείο αυτό θα είναι αφετηρία της ποδηλατοβόλτας, που θα αρχίσει στις 12.00 και από εκεί θα ποδηλατίσουν μέχρι την πλ. Γεωργίου μέσω των οδών Γούναρη και Κορίνθου. Στην παρέλαση μπορούν να συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.

Στην πλατεία θα γίνουν οι τελικοί των παιχνιδιών (με τους 10 εκπροσώπους της κάθε ομάδας που έχουν προκριθεί από το Σάββατο), απονομές και κληρώσεις δώρων.

Οι δράσεις θα μαγνητοσκοπηθούν και θα μεταδοθούν από την εκπομπή «Ποδηλατοδράσεις». Εκτός των δράσεων του Σαββατοκύριακου 9 και 10 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Μαρτίου κινηματογράφηση των ξεναγήσεων και των εργαστηρίων κατασκευής στους μαθητές που γίνονται στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, κινηματογράφηση της έκθεσης «18 Χρόνια Καρναβάλι των Μικρών-Σαν Παραμύθι» στην αίθουσα «Αίγλη» αλλά και συνεντεύξεων μαθητών, εικαστικών, καλλιτεχνών που εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ