2013-03-02 16:38:07
Φωτογραφία για Άδωνις για Πάτρα: Δεν με έπεισαν οι τοπικοί άρχοντες για το θαλάσσιο μέτωπο
Ο πρώην υφυπουργός ισχυρίζεται πως είναι νόμιμη η είσπραξη διοδίων στην «καρμανιόλα»

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Ρηγόπουλο

«Βόμβες» του Άδωνη Γεωργιάδη στον «Κ»: Αποκαλύπτει, ότι οι τοπικοί άρχοντες δεν είχαν καταφέρει ως υφυπουργό Ναυτιλίας να τον πείσουν, ότι αυτό που του είχαν παρουσιάσει ως πρόγραμμα αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου, θα ήταν βιώσιμο και άμεσα εφαρμόσιμο».

Μιλώντας αποκλειστικά στην εφημερίδα μας και με αφορμή την επικείμενη πολιτική του ομιλία στην Πάτρα για τον χορό της ΝΟΔΕ Αχαΐας της Ν.Δ. ο βουλευτής δεν παραλείπει να αναφερθεί σε όλα τα μείζονα θέματα που ταλανίζουν την περιοχή μας.

Ανάμεσα στα άλλα, δεν διστάζει να υποστηρίξει την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» στα Πανεπιστήμια και ΑΕΙ που απειλεί να «εκδιώξει» 7.000 φοιτητές από την Αχαΐα, ενώ νομιμοποιεί και την καταβολή διοδίων από τους οδηγούς στην εθνική οδό – καρμανιόλα Πατρών –Αθηνών.


Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει σθεναρά το μνημόνιο, δεν δείχνει να φοβάται κοινωνική έκρηξη, ενώ απαντώντας στους πρώην συναγωνιστές του στο τοπικό ΛΑΟΣ, κάνει επίθεση φιλίας στον Γιώργο Καρατζαφέρη.

-Τι λέει, για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου στην Πάτρα:

«Εγώ επί θητείας μου, είχα ανατρέψει μια πολιτική η οποία υπήρχε πάρα πολλά χρόνια. Προφανώς, η αποχώρησή μου από το Υπουργείο, επανέφερε την ίδια άποψη.

Πριν πάω εγώ στο Υπουργείο, η άποψη ήταν τα λιμάνια να μην δίνονται στους Δήμους και σε αυτή τη γενική αρχή είχε ενταχθεί και το θέμα την Πάτρας. Εγώ είχα μια άλλη ιδέα, ότι δηλαδή τα λιμάνια έπρεπε να έχουν σχέση με τις τοπικές κοινωνίες και αυτές να μην νιώθουν ξένες με το παραλιακό τους μέτωπο.

Αυτός ήταν ο κεντρικός γνώμονας της απόφασής μου. Προφανώς, από την αποχώρησή μου και μετά, η προηγούμενη άποψη επικράτησε. Δεν θέλω να πω ποια ήταν σωστή και ποια λάθος...»

-Για το αν μπορεί η κατάσταση στο συγκεκριμένο θέμα, να αναστραφεί υπέρ της Πάτρας:

«Όλα αναστρέφονται στην πολιτική! Αν πειστεί η Κυβέρνηση, ότι η τοπική κοινωνία μπορεί να αξιοποιήσει το παραλιακό μέτωπο, πιστεύω ότι θα το κάνει. Αν όμως η Κυβέρνηση πειστεί, ότι η τοπική κοινωνία το ζητάει, αλλά δεν μπορεί να το πράξει, τότε νομίζω ότι δεν θα το κάνει ποτέ!»

-Για το τον ρόλο των τοπικών ταγών που χειρίστηκαν το θέμα του λιμανιού, κατά την υπουργική του θητεία:

«Με έπεισαν ότι το ήθελαν πάρα πολύ. Για να είμαι ειλικρινής όμως, δεν είμαι ούτε ακόμα και τώρα απολύτως πεπεισμένος, ότι αυτό το οποίο μου παρουσίασαν ως πρόγραμμα, ότι θα ήταν βιώσιμο και άμεσα εφαρμόσιμο».

-Για το μπλοκάρισμα των έργων στο εθνικό δίκτυο:

«Δεν είναι μόνο πρόβλημα της Πάτρας, είναι γενικό πρόβλημα. Τα δημόσια έργα σταμάτησαν, διότι υπήρξε έλλειμμα χρηματοδοτήσεως. Άρα ήταν πολύ δύσκολο να συνεχιστούν όλα αυτά τα μεγάλα έργα. Στόχος της Κυβερνήσεως, είναι να λυθεί αυτό το κενό. Και θα λυθεί! Απ’ ό,τι γνωρίζω, μέχρι το Μάιο, το έργο θα πρέπει να έχει ξεμπλοκάρει!»

-Για το αν είναι νόμιμο να εξακολουθούν να πληρώνουν οι οδηγοί διόδια, παρά το γεγονός ότι το έργο έχει σταματήσει:

«Αυτό δεν το έχει καταλάβει πολύ ο κόσμος. Το έργο αν σταματήσει, οι ποινικές ρήτρες που έχουμε να πληρώσουμε είναι άπειρες! Δηλαδή, ακόμα και εάν δεν γίνουν τα έργα, οι εταιρείες τα λεφτά τους θα τα πάρουν! Ο ελληνικός λαός όμως θα πληρώσει, χωρίς να πάρει έργο! Γιατί έχουν βγει κάποιες συμβάσεις που είναι ισχυρές, αλλά δεν έχουν βγει κάποια δάνεια.

«Δεν είναι θέμα αν είναι νόμιμο. Είναι θέμα ότι δεν γίνεται αλλιώς. Αν σταματήσουμε την καταβολή των χρημάτων, θα μάς πάνε σε ένα διεθνές δικαστήριο και θα πάρουν τα πάντα! Η σύμβαση των έργων είναι ισχυρή και η ευθύνη διακοπής των έργων δεν βαρύνει τις εταιρείες ή τις τράπεζες, βαρύνει εμάς. Εμείς δεν κάναμε τις απαλλοτριώσεις γρήγορα, εμείς είμαστε μία χώρα που έπεσε έξω οικονομικά και άρα αυξήθηκε το κόστος του χρήματος. Αυτό δεν αφορά τους αντισυμβαλλομένους, αφορά εμάς!»

-Για το σχέδιο «Αθηνά» στην Πάτρα:

«Συμφωνούμε στη γενική αρχή, ότι δεν μπορούμε να ανοίγουμε σε όλη την Ελλάδα Πανεπιστήμια, για να ανοίγουμε καφετέριες και να νοικιάζουμε διαμερίσματα στις πόλεις;

Και ρωτάω: Υπάρχει περίπτωση να γίνει εξορθολογισμός του χάρτη των Ανώτατων Ιδρυμάτων, χωρίς κάποιες πόλεις να χάσουν κάτι;

Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα! Δεν μπορούμε να έχουμε από τη μία και τις καφετέριες γεμάτες και την οικονομία ανθηρή και Πανεπιστήμια πολλά και καλά, αλλά και από την άλλη εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού συστήματος».

-Για αν υπάρχει σχέδιο αναβάθμισης, της ήδη υποβαθμισμένης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας:

«Μέσα στο πλαίσιο των μεγάλων έργων, είναι το θέμα των δρόμων, των λιμανιών, ακόμα και της αξιοποίησης ων μαρινών. Στη γενική προσπάθεια ανασυγκροτήσεως της χώρας, στο πλάνο είναι και η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα. Αλλοίμονο!

Η πιο μεγάλη καμπή του προγράμματος, είναι το πρώτο εξάμηνο του 2013. Αν περάσουμε αυτό το διάστημα, και σας το λέει αυτό κάποιος που το πρόγραμμα το ξέρει απ’ έξω, η χώρα θα έχει σωθεί!».

-Για το αν φοβάται κοινωνική έκρηξη:

«Η κοινωνία δείχνει μεγάλη υπομονή. Δείχνει μεγαλύτερη υπομονή απ’ ότι νομίζουμε. Την υποτιμούμε την κοινωνία. Η τελευταία πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα, ήταν η πιο μικρή των τελευταίων ετών. Και αυτό, γιατί ο κόσμος έχει πλέον καταλάβει ότι αυτή η λεγόμενη εναλλακτική οδός διαμαρτυρίας, δεν έχει καμία απολύτως διέξοδο.

Είναι φενάκη, όλη αυτή η ιδέα περί αντιμνημονίου. Εντάξει φωνάξαμε, αλλά όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι η χώρα έχει ανηφόρα και από ανηφόρα θα περάσει.

Πάντως παίζει μεγάλο ρόλο, ότι οι Έλληνες πιστεύουν ότι ο Σαμαράς προσπαθεί. Αν έβλεπαν ένα αδιάφορο Πρωθυπουργό, τότε θα ήταν αλλιώς τα πράγματα».

-Για το τι θα απαντούσε στα στελέχη του ΛΑΟΣ στην Πάτρα, που ενδεχομένως συναντήσει τυχαία κατά την επίσκεψή του:

«Κάθε μέρα κατ’ αρχάς βλέπω στη Βουλή τον Αλέκο τον Χρυσανθακόπουλο, που είναι πολύ καλός μου φίλος και εξαιρετικό παιδί.

Δεν νιώθω καθόλου ανακόλουθος, Όσοι με ξέρουν από το ΛΑΟΣ, ξέρουν ότι εγώ έλεγα πάντα τα ίδια. Εντός του ΛΑΟΣ, εγώ ο Βορίδης και ο Πλεύρης, χαρακτηριζόμασταν από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, ως «νεοφιλελεύθερη τρόικα». Εμείς ήμασταν από την αρχή με το μνημόνιο. Τώρα, ότι ο ΛΑΟΣ αποφάσισε ξαφνικά, από το «ναι» στο μνημόνιο, να πάει στο «όχι», αυτό δεν ήταν δική μας επιλογή, ούτε δική μας ευθύνη. Εμένα μού ζητήθηκε να παραδώσω και την έδρα μου και την παρέδωσα. Άλλαξε το κόμμα, όχι εμείς. Εγώ έβγαλα πρωθυπουργό τον Παπαδήμο; Ο Καρατζαφέρης τον έβγαλε!

-Για τα αισθήματά του για τον Γιώργο Καρατζαφέρη:

«Δεν έχω συναντηθεί μαζί του από την αποχώρησή μου και μετά. Θα ήθελα πάρα πολύ να τον συναντήσω, γιατί τον αγαπώ και είναι φίλος μου. Λυπάμαι που ήρθαν έτσι τα πράγματα, αλλά αυτό είναι καθαρά και μόνο θέμα, διαφορετικής πολιτικής προσέγγισης.

Ό,τι και να έχει πει για μένα, δεν με νοιάζει καθόλου. Από το ένα αυτί μου μπαίνουν, από το άλλο αυτί μου βγαίνουν, γιατί ξέρω ότι είναι λόγια πικρίας, και όχι πραγματικά».

Πηγή: dete
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ