2013-03-01 07:45:01
Φωτογραφία για «Φουσκωμένοι» λογαριασμοί ΔΕΥΑΠ και ειδικό τέλος 80%
Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και παρά το προχωρημένο της ώρας (ένεκα τόσο των θεμάτων προ ημερησίας διάταξης όσο και της «περίεργης» σειράς των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης) συζητήθηκε με έντονο τρόπο το θέμα που έφερε η «Πρωτοβουλία Πάτρας» σχετικά με τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ που έχουν αρχίσει να καταφθάνουν σε κατοίκους Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Βραχναιίκων (Θεριανό, Καμίνια κ.ά.)

Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πάτρας» κ. Ανδρέας Τζουραμάνης ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του σε 3 σκέλη:

1) Με τη λογιστική αλχημεία της μέτρησης της συνολικής κατανάλωσης σε ευρύτερο χρονικό διάστημα (π.χ. 5μηνο ή 6μηνο) με την ανάλογη επιβάρυνση για τα κυβικά που μεταπίπτουν στις ανώτερες κλίμακες τιμολόγησης, ζήτησε να επανεξεταστούν οι λογαριασμοί των καταναλωτών για τους οποίους το χρονικό διάστημα μέτρησης υπερβαίνει το προβλεπόμενο από την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ που ίσχυε κατά το χρονικό διάστημα της κατανάλωσης (3μηνο).


2) Υποστήριξε ότι κακώς συνεχίζει να επιβάλλεται το ειδικό τέλος του 80% επί της αξίας του νερού, αφού ουσιαστικά υπήρξε μόνο μία 10ετής παράταση.

3) Πέραν της νομιμότητας επιβολής του ειδικού τέλους, ζήτησε να εξεταστεί και η σκοπιμότητα επιβολής του, αφού έχει κριθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Γνωμοδότηση 790/1986) ότι (παρά την ονομασία του) πρόκειται για «γνήσιο φόρο» διότι δεν υφίσταται ειδικό και ανάλογο προς την καταβαλλόμενη χρηματική παροχή αντάλλαγμα. Αντ’ αυτού και για να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΥΑΠ και ο προϋπολογισμός της, υποστήριξε ότι υπάρχει η δυνατότητα (ν. 4071/2012 άρ.10, παρ.11 – ΦΕΚ Α 85) για γνήσιο τέλος, το οποίο μπορεί να διαφοροποιείται ανά Δημοτική Ενότητα, ανταποκρινόμενο στην πραγματική ανταποδοτικότητα και την ποιότητα παροχής της υπηρεσίας. Η ασφαλιστική δικλίδα για λελογισμένο ύψος αυτού του τέλους είναι ότι προσδιορίζεται μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΠ η οποία εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο (σε αντίθεση με το κεντρικώς επιβαλλόμενο 80%). Κάτι τέτοιο έχει συμβεί τόσο στο Δήμο Καστοριάς όσο και στο Δήμο Φλώρινας.

Από τη συζήτηση που διεξήχθη προέκυψαν τα ακόλουθα:

1) Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΠ κ. Καλογερόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν λογαριασμοί με χρονικό διάστημα κατανάλωσης μεγαλύτερο του 3μήνου και είπε ότι θα πρέπει οι δημότες να προσέρχονται στη ΔΕΥΑΠ για ρύθμιση αυτών με επιμερισμό της κατανάλωσης σε 3μηνα. Όπως, βέβαια, επισήμαναν και οι κ.κ. Καυκάς και Πολίτης αυτό θα έπρεπε να το έχει κάνει ευρύτερα γνωστό η ίδια η ΔΕΥΑΠ και όχι να επαφίεται στον κάθε καταναλωτή αν θα το προσέξει ή όχι. Ας το έχουν, λοιπόν, υπόψη τους όλοι οι καταναλωτές.

2) Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα ότι σύμφωνα με τους Νομικούς Συμβούλους της ΔΕΥΑΠ (δηλ. υπαλλήλους που πληρώνονται από αυτήν και πρωτίστως υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Επιχείρησης) καλώς επιβάλλεται το ειδικό τέλος του 80% επί της αξίας του νερού και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται μέχρι το … 2019! Δεσμεύτηκε, πάντως, ότι θα επανεξετάσει το θέμα της νομιμότητας επιβολής του.

3) Ο κ. Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι από 1/1/2011, οπότε και ανέλαβε τη Δημοτική Αρχή, τα έσοδα από το ειδικό τέλος χρησιμοποιούνται μόνο για τη μελέτη, κατασκευή ή αποπεράτωση των έργων ύδρευσης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι παλαιότερα χρησιμοποιούνταν και για αλλότριους σκοπούς. Υποστήριξε ότι χωρίς το έσοδο που προκύπτει από το ειδικό τέλος του 80% δεν θα μπορούσε να γίνει καμία μελέτη ή επέκταση του δικτύου, ειδικά στους συνενωθέντες Καποδιστριακούς Δήμους. Εκείνο που δεν είπε είναι ότι λόγω της ανάγκης που υπάρχει να απορροφηθούν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, η ίδια συμμετοχή μιας ΔΕΥΑ στα συγχρηματοδοτούμενα έργα έχει πέσει από το 16% στο 3%, οπότε η συνέχιση είσπραξης ενός τέλους αυτού του ύψους δεν δικαιολογείται με τίποτα. Ούτε, βέβαια, σταμάτησαν οι μελέτες και τα έργα ύδρευσης στους Δήμους που κατήργησαν αυτό το ειδικό τέλος.

Για την ιστορία (και όχι μόνο) υπενθυμίζουμε ότι η «Πρωτοβουλία Πάτρας» δεν έχει ψηφίσει το φετινό Προϋπολογισμό του Δήμου Πατρέων ούτε και την έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΠ για το 2013 (ΑΔΑ: Β4ΜΦΩΞΙ-ΕΩΘ).
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σκότωσε Αλβανό Υποστράτηγο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σκότωσε Αλβανό Υποστράτηγο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ