2013-02-28 11:01:04
Φωτογραφία για Νέα εποχή, μετά τη βαριά καταδίκη Παπαγεωργόπουλου;
H βαριά καμπάνα στον τέως δημάρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ίσως σηματοδοτήσει την έναρξη μιας άλλης εποχής.

Το φαινόμενο της διαφθοράς στη διοίκηση δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο της χώρας μας. Είναι παγκόσμιο, και θα μπορούσε μάλιστα να ειπωθεί, ότι οι σχετικοί διεθνείς πίνακες δεν είναι ειλικρινείς, ούτε είναι αντικειμενική η άποψη της διεθνούς κοινής γνώμης.

Φερ’ ειπείν έγιναν πρωτοσέλιδα τα σκάνδαλα που σκιάζουν την εικόνα της Ελλάδος, αλλά λησμονήθηκε πως διεφθαρμένοι δεν είναι μόνον όσοι δωροδοκούνται, αλλά και όσοι δωροδοκούν. Το τραγικό δε του πράγματος είναι, πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έξη σκάνδαλα προς διερεύνηση, τα οποία -και τα έξη- αφορούν δωροδοκίες γερμανικών επιχειρήσεων προς Έλληνες αρμοδίους. Και αντί ο ψόγος να επιμερισθεί σε δωροδοκούντα και δωροδοκούμενο, παρατηρείται το εντυπωσιακό να μας κατηγορούν και οι Γερμανοί ως διεφθαρμένους!


Εν πάση περιπτώσει, η βαριά καταδίκη του κ. Παπαγεωργόπουλου, ίσως σηματοδοτήσει την έναρξη μιας άλλη εποχής. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, είναι θύτης, αλλά θα τολμούσα να πω πως είναι και θύμα. Θύμα μιας εποχής, όπου η κοινή γνώμη ανέχθηκε και σε πολλές περιπτώσεις επιβράβευσε έκνομες συμπεριφορές. Με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να έχουν την κάλυψη των πολιτικά ανωτέρων τους.

Οι ψηφοφόροι, εμείς δηλαδή, δεν έχουμε απορίες για τον τρόπο ζωής εκπροσώπων μας, που δεν ταιριάζει με τις οικονομικές τους απολαβές; Οι Θεσσαλονικείς ιδιαίτερα, δεν απορούσαμε για τον βίο του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου; Όμως, τον εκλέγαμε και μάλιστα στις πρώτες θέσεις. Και αναφέρω μόνον αυτήν την περίπτωση, για την οποία επιλήφθηκε η δικαιοσύνη. Ας μη υποκρινόμαστε, ότι δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται.

Ως προς την καταδίκη του κ. Παπαγεωργόπουλου, ο ίδιος την απέδωσε σε πολιτική σκοπιμότητα. Και είπε περίπου πως η αρένα διψά για αίμα πολιτικών, γεγονός που επηρέασε την δικαιοσύνη. Η αλήθεια είναι πως όλοι μας, σε κάθε καταδικαστική απόφαση, θα έχουμε πάντα την υπόνοια πως μας αδίκησαν. Ανθρώπινο είναι.

Στην περίπτωσή όμως αυτή υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις, που παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου θεωρείται πράγματι αυστηρός, όπως έλεγαν χθες έμπειροι νοιμικοί στον συνάδελφο της Voria.gr που κάλυψε τη δίκη, όχι όμως λόγω πολιτικής ή άλλης προκατάληψης. Απλά, όπως υπογράμμιζαν, εξαντλεί ίσως την αυστηρότητα του νόμου, απέναντι σε «δημόσια πρόσωπα» που εκπροσωπούν θεσμούς, οιουδήποτε τομέα.

Απεναντίας, παρουσιάζει σχετική επιείκεια -πάντα στο πλαίσιο του νόμου- στους «Αγιάννηδες» και σε παραπτώματα, που δεν γίνονται καθ’ έξη και κατά εξακολούθηση, όπως λέγεται.

Ένας δικαστικός δεν μπορεί να αυθαιρετήσει σε μια «μεγάλη δίκη». Δεν έχει να κάνει με κλοπή ενός πορτοφολιού, όπου η τύχη του κατηγορούμενου ενδιαφέρει μόνον τους δικούς του ανθρώπους. Στην εν λόγω δίκη είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του πολιτικού και φυσικά του νομικού κόσμου. Η αιτιολόγηση των ποινών θα περάσει από χίλια κόσκινα. Υπάρχει φυσικά και η καταγγελία των δικαστών «περί κακοδικίας». Ποιος δικαστής θα έπαιζε με τη σταδιοδρομία του;

Φυσικά, εκείνο που ενδιαφέρει εμάς τους πολίτες, είναι κυρίως εάν και πώς θα επιστραφούν τα χρήματα, όχι μόνον σ’ αυτήν την περίπτωση, αλλά γενικότερα. Και είναι αλήθεια, πως και με τη λίστα Λαγκάρντ, περισσότερο ασχολούμαστε με το ποιος και πότε έγινε διαγραφή ονομάτων, λησμονώντας να καταφερθούμε καθ’ όλων εκείνων, που από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα, δεν παρουσίασαν κάποιο έργο σύλληψης ενόχων και επιστροφής χρημάτων που αποκτήθηκαν παράνομα.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είπε θα διεκδικήσει την επιστροφή των χρημάτων στα δημοτικά ταμεία από την υπόθεση της υπεξαίρεσης. Νομίζω πως θα αρχίσουν τα στοιχήματα, σχετικά με το εάν και πόσα χρήματα θα επιστραφούν.

Ο Μακεδών
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ