2013-02-28 11:00:06
Φωτογραφία για Ηπειρώτικη πορτοκαλόπιτα (ΣΥΝΤΑΓΗ)
«Η συνταγή είναι ακριβώς όπως κάνουμε εμείς την πορτοκαλόπιτα στην Ήπειρο. Η καταγωγή αυτής της απολαυστικής πίτας είναι από τα Ζαγοροχώρια. Το καραμέλωμα και το ψήσιμο των φύλλων κάνει τη διαφορά στη γεύση»

Γιώργος Σίσκας, Πρέβεζα 

ΥΛΙΚΑ

- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ.)

- 1 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο 

- 1 κουταλάκι κανέλα

- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη

- 5 αβγά

- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη (επιπλέον)

- 1½ φλιτζ. τσαγιού σπορέλαιο

- 1½ κεσεδάκι γιαούρτι

- 2 πορτοκάλια (ξύσμα) 

- 2 κουταλάκια µπέικιν πάουντερ

- 1 πρέζα βανίλια

- 2 κουτ. σούπας κονιάκ

- 1 πρέζα αλάτι

- ½ φλιτζ. τσαγιού μαύρη σταφίδα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ 

- 1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

- 1½ φλιτζ. τσαγιού νερό

- 2 ζουµερά πορτοκάλια (χυμός)


- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Αναμειγνύουμε και ανακατεύουμε σε µπολ τη κανέλα και τις δύο κουταλιές ζάχαρη. Αλείφουμε µε βούτυρο ένα μακρόστενο πυράντοχο σκεύος. Βουτυρώνουμε ένα-ένα τα έξι φύλλα, τα πασπαλίζουμε µε την κανελοζάχαρη, τα σουρώνουμε με τα χέρια σε σχήμα πλισέ και τα στρώνουμε πλάι-πλάι στο σκεύος. Έπειτα, τα ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς έως ότου ροδίσουν.

2. Σε μπολ, «χτυπάμε» τα αυγά µε τη ζάχαρη µε σύρµα (ή µε µίξερ χειρός), να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι, τη βανίλια, τη µπέικιν, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά µε το σύρμα. Λίγο-λίγο προσθέτουμε στο μείγμα το σπορέλαιο ανακατεύοντας. Τέλος, προσθέτουµε το κονιάκ και τις σταφίδες. Έπειτα, με τα χέρια, κάνουμε σε μικρά κοµµάτια τα υπόλοιπα φύλλα του πακέτου. Τα ρίχνουμε στο μείγμα και τα ανακατεύουμε, να βραχούν καλά.

3. Περιχύνουµε τα ψημένα φύλλα στο πυράντοχο σκεύος µε το µείγµα που ετοιμάσαμε και ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 30 λεπτά έως ότου σταθεροποιηθεί το γλυκό. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7 με 8 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Περιχύνουμε το κρύο γλυκό µε το ζεστό σιρόπι.

Από το μηνιαίο περιοδικό "ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ" (1€)
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ