2013-02-27 03:06:02
Φωτογραφία για Επί ποδός πολέμου στις Λαϊκές Αγορές
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές μέσα από τα ρεπορτάζ... του www.xtypos.gr στις αναταράξεις που δημιουργούνται στις τοπικές κοινωνίες γύρω από τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάτοικοι, οι οποίοι ζουν στους δρόμους στους οποίους διεξάγονται οι λαϊκές αγορές, έχουν ζητήσει τη μεταφορά των αγορών σε άλλα σημεία επικαλούμενοι την επιβάρυνση που προκαλεί η λειτουργία τους στην καθημερινότητά τους (σκουπίδια, θόρυβος, αδυναμία μετακίνησης κλπ).

Eπίσης, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, συχνά οι λαϊκές αγορές καθίστανται τόπος παραεμπορίου με τις λεγόμενες “παραλαϊκές” συχνά να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο και από τις κανονικές λαϊκές.

Μέχρι σήμερα οι δημοτικές αρχές των δήμων της Αθήνας σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς πέρα από την καθαριότητα των δρόμων στους οποίους διεξάγονται οι λαϊκές και τη δυνατότητα ελέγχων (με μεικτά κλιμάκια) για το παραεμπόριο, δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους
. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που φέρουν το Υπουργείο Ανάπτυξης να μελετά σχέδιο μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των λαϊκών αγορών στους δήμους όπως την χωροθέτηση των δρόμων λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, καθώς και ο αριθμός των αδειών και των θέσεων. Επίσης, πάντα βάσει των ίδιων πληροφοριών, με τη “δημοτική άσκηση εποπτείας ελέγχου” θα επιτρέπεται στη Δημοτική Αστυνομία να ασκεί έλεγχο καθ' όλη την διάρκεια της λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών για άδειες, πάγκους, ωράριο, σκουπίδια κλπ. Οι έμποροι αντιδρούν έντονα σε αυτήν την προοπτική και ξεκινούν κινητοποιήσεις με βασικό σύνθημα “όχι στη μεταφορά αρμοδιοτήτων των λαϊκών αγορών στους δήμους” και ζητώντας ο θεσμός των Λαϊκών Αγορών να αντιμετωπίζεται πλέον με ένα ενιαίο και σαφές νομικό πλαίσιο σε όλη την χώρα. Το www.xtypos.gr μίλησε για το θέμα με εκπροσώπους των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις δύο μεγαλύτερες λαϊκές αγορές της Νέας Ιωνίας και του Ηρακλείου Αττικής, αλλά και με στελέχη των διοικήσεων των δύο δήμων.

Οι Δημοτικές Αρχές θέλουν τις αρμοδιότητες

Οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου, αν και δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις του Υπουργείου, δεν κρύβουν τη βούληση τους να πάρουν οι δήμοι τον έλεγχο των λαϊκών αγορών αφού πρώτα ξεκαθαριστούν κάποια ζητήματα. Σύμφωνος με το να περάσουν οι αρμοδιότητες στους δήμους δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Νέας Ιωνίας, κ. Φώτης Τσομπάνογλου, ο οποίος θεωρεί λογικό να έχει ο Δήμος συνολικά την ευθύνη (και όχι μόνο την καθαριότητα) από τη στιγμή που οι λαϊκές διεξάγονται σε χώρους που του ανήκουν και προκειμένου να μπορεί να δίνει άμεσα λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Ο ομόλογος του κ. Τσομπάνογλου στο γειτονικό Δήμο Ηρακλείου Αττικής, κ. Γιάννης Κεσκινίδης μας είπε πως στο νέο κανονισμό καθαριότητας του Δήμου προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα σχετικά με το ωράριο και την καθαριότητα των λαϊκών αγορών.

Για το ενδεχόμενο μεταφοράς των αρμοδιοτήτων ο κ. Κεσκινίδης δεν λέει όχι αλλά να συνοδευτούν με προσωπικό και πόρους προς τους δήμους. Ναι στη δυνατότητα των δήμων να μπορούν να χωροθετήσουν εκείνοι που θα διεξάγονται οι λαϊκές λέει ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργος Βλαντής. “Δεν μπορεί ο Δήμος να μην μπορεί να ορίσει τους χώρους” τονίζει.

Τι φοβούνται οι επαγγελματίες

Ο Αντιπρόεδρος των Πωλητών στη Β' Αθηνών 2ης Λαϊκής, κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, (τον συναντήσαμε στη λαϊκή της οδού Βάρναλη στη Νέα Ιωνία) και ο Πρόεδρος των πωλητών της 5ης Λαϊκής Αγοράς Αθηνών κ. Δημήτρης Ρουμελιώτης, (δραστηριοποιείται στη λαϊκή της οδού Κουντουριώτου στο Ηράκλειο Αττικής) εξήγησαν στον Χ-τύπο γιατί οι επαγγελματίες δεν θέλουν να περάσουν οι αρμοδιότητες στους δήμους. Η βασική έγνοια τους είναι πως οι δημοτικές αρχές θα αντιμετωπίζουν τις λαϊκές βάσει μικροκομματικών και πελατειακών λογικών και όχι με βάση την εύρυθμη λειτουργία τους. Ειδικότερα, φοβούνται πως οι δήμοι θα ακολουθήσουν “εξοντωτική Εισπρακτική Πολιτική με δυσανάλογα ανταποδοτικά τέλη που θα αυξάνονται κάθε λίγο και λιγάκι” και θα αδειοδοτούν “αυθαίρετα, προτιμώντας δημότες και δίνοντας έτσι παραγωγούς και επαγγελματίες από άλλους Δήμους”.

“Oι δήμοι δεν ξέρουν πως λειτουργούν οι λαϊκές. Οι άδειες εδώ δίνονται από το Υπουργείο. Ο δήμος θα δίνει άδειες όπου θέλει. Θα κόβει τα πρόστιμα που θέλει και θα λειτουργεί εισπρακτικά. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε άλλα βάρη. Καλύτερα να παρατήσουμε τις άδειες μας και να φύγουμε” μας είπε ο κ. Παπαδόπουλος. “Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν πελατειακές σχέσεις στο θέμα των αδειοδοτήσεων και υπερτιμολογήσεις αναφορικά με τη χρήση του κοινόχρηστου χώρου. Επίσης οι Δήμαρχοι μπορεί να υποκύπτουν σε πιέσεις δημοτών και να μετακινούν τις λαϊκές σε απομακρυσμένα σημεία” τονίζει ο κ. Ρουμελιώτης. “Αυτά τα θέματα πρέπει να ρυθμίζονται από την Περιφέρεια ώστε να μην έρχεται ο κάθε Δήμαρχος και να κάνει ό,τι θέλει με τη δουλειά μας ” συμπληρώνει. Πρόταση των εμπόρων και πωλητών είναι να θεσπιστεί “Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Ελλάδας” και ανά Περιφέρεια Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών αυτοχρηματοδοτούμενοι όπως και ο Ο.Λ.Α.ΕΛΛΑΔΑΣ.
xtypos.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σύγκρουση κορυφής στην Βουλή
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σύγκρουση κορυφής στην Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ