2013-02-26 12:46:03
Φωτογραφία για Περιμένουν τον Χριστόφια... στη γωνιά
Έτοιμοι οι συγγενείς των ηρώων του Μαρί να κινηθούν νομικά κατά του απερχόμενου Προέδρου

Ορατό, πλέον, το ενδεχόμενο για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να βρεθεί ενώπιον δικαστηρίου, μιας και οι συγγενείς των 13 θυμάτων του Μαρί αναμένουν να ολοκληρωθεί η θητεία του για να κινηθούν νομικά εναντίον του

Δύσκολος φαίνεται πως θα είναι ο δρόμος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με την αποχώρησή του από το ύπατο αξίωμα του κράτους. Συγγενείς των δεκατριών θυμάτων της φονικής έκρηξης στο Μαρί αναμένουν μαζί με τους δικηγόρους τους τη λήξη της ασυλίας του, για να κινηθούν νομικά εναντίον του σε σχέση με το τραγικό συμβάν. Όπως υποδεικνύουν στη «Σ» δύο εκ των δικηγόρων των συγγενών, η δίωξη θα είναι κοινή και μάλιστα έχει ετοιμαστεί, αλλά απομένουν μερικές λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί πλήρως. Πιθανότατα η δίωξη κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας να μετατεθεί έως ότου ολοκληρωθεί η εν εξελίξει δικαστική διαδικασία στο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη ένδειξη των ποινικών ευθυνών του, οι οποίες θεωρούνται βέβαιες.


«Μελετούμε πώς θα προχωρήσουμε»

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης, που εκπροσωπεί την οικογένεια του άτυχου πυροσβέστη Παναγιώτη Θεοφίλου, ανέφερε πως «αναμένουμε να τελειώσει η θητεία του Προέδρου και μετά οι δικηγόροι, οι οποίοι εκπροσωπούν τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας, θα αποφασίσουμε πώς προχωρούμε, αφού μελετήσουμε το θέμα για να καταλήξουμε σε κάποιαν απόφαση. Αναλόγως της απόφασής μας θα δούμε τι ενδείκνυται να πράξουμε. Ήδη εδώ και αρκετό καιρό μελετούμε το θέμα και δεν αποκλείουμε να ασκήσουμε ποινική δίωξη εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Υπάρχουν, όμως, διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η εν εξελίξει δικαστική διαδικασία στο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, και μπορεί να αναμένουμε να ολοκληρωθεί προτού προχωρήσουμε. Το θέμα είναι ανοικτό, είναι υπό μελέτη και όταν κρίνουμε ότι ο χρόνος είναι ο ενδεδειγμένος, θα προχωρήσουμε στην απόφασή μας», πρόσθεσε.

Δεν εξετάστηκαν ποινικές ευθύνες

Ο κ. Τριανταφυλλίδης υπενθύμισε στη συνέχεια πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδέποτε κλήθηκε να καταθέσει στην Αστυνομία, ούτε διερευνήθηκε οποιαδήποτε ποινική ευθύνη εναντίον του, γιατί προστατευόταν από την ασυλία του. Συνεπώς, υπογράμμισε, είναι λανθασμένη η άποψη όσων λένε πως υπάρχει Πόρισμα της Αστυνομίας, το οποίο δεν εντοπίζει ποινικές ευθύνες στον Πρόεδρο, από τη στιγμή που δεν έδωσε κατάθεση ούτε μπορούσε να κληθεί για κατάθεση. Και δεν εντοπίστηκαν, εξήγησε περαιτέρω, οποιεσδήποτε ευθύνες εναντίον του, γιατί ακριβώς ουδέποτε ήταν αντικείμενο οποιασδήποτε έρευνας από πλευράς Αστυνομίας. «Το μόνο Πόρισμα, το οποίο εξετάζει τις ευθύνες του Προέδρου και τις κατανέμει, είναι το Πόρισμα Πολυβίου και είναι στη βάση αυτού που θα προχωρήσουμε στη συνέχεια. Εκτός αυτού μελετούμε και κάποια άλλα στοιχεία», συνέχισε.

Στοιχείο οι καταθέσεις Ερωτηθείς ποια άλλα στοιχεία αναμένουν ή έχουν στην κατοχή τους, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε πως βασικό στοιχείο στην υπόθεση είναι και οι μαρτυρίες που κατατίθενται στο δικαστήριο και γι’ αυτό πιθανόν να αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία «και για να μην υπάρξει εμπλοκή στην υπόθεση αλλά και για να έχουμε το σύνολο της μαρτυρίας να εξετάσουμε πλήρως το ενδεχόμενο ποινικής ευθύνης του Προέδρου. Για μας, βέβαια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ποινικές ευθύνες, αλλά το ζήτημα για μας τώρα είναι, ποιος είναι ο ενδεδειγμένος χρόνος για να προχωρήσουμε καθώς και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε», κατέληξε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

«Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας»

Ο νομικός, πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιομάτων, Λουκής Λουκαΐδης, που εκπροσωπεί την οικογένεια του επικελευστή Μισέλ (Μιχάλη) Ηρακλέους, μιλώντας στην εφημερίδα μας ανέφερε: «Θα ασκήσουμε ποινική δίωξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους δικηγόρους των συγγενών. Η ποινική δίωξη είναι συντεταγμένη και έτοιμη για να υποβληθεί στο δικαστήριο μόλις ολοκληρώσει τη θητεία του, γιατί τώρα έχει ακόμη ασυλία». Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει φόβος για πιθανή εμπλοκή στην εν εξελίξει διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, ο κ. Λουκαΐδης αφού απάντησε αρνητικά, υπογράμμισε: «Εάν το δικαστήριο τον αθωώσει, ας τον αθωώσει. Αν ο Γενικός Εισαγγελέας θέλει να επέμβει, ας επέμβει. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας και απ' εκεί και πέρα είναι στην κρίση του δικαστηρίου», συνέχισε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υπενθύμισε τι δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον της Μονομελούς Διερευνητικής Επιτροπής υπό τον Πόλυ Πολυβίου. Μεταξύ άλλων, είπε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ενώπιον της Μονομελούς Διερευνητικής Επιτροπής πως τον Σεπτέμβριο 2010 ενημερώθηκε από τον κ. Παντελίδη πως το φορτίο εμπεριείχε πυρίτιδα και ότι με την αλλαγή του καιρού κ.λπ. του είπε να φροντίσουν να φύγουν τα επικίνδυνα κομμάτια. Στην ουσία, όμως, δεν έκανε τίποτα μέχρι που έγινε η έκρηξη, ως όφειλε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αρχηγός του κράτους, με αποτέλεσμα να χαθούν 13 άνθρωποι. Αυτό λέγεται παράλειψη καθήκοντος», κατέληξε ο κ. Λουκαΐδης. 

sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ