2013-02-26 10:06:03
Φωτογραφία για Υπουργικό Συμβούλιο: Κλείδωσαν τρεις καίριες θέσεις στη νέα Κυβέρνηση
Γράφει ο Παναγιώτης Χατζηαποστόλου

Κλείδωσαν χθες τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας με τους Ιωάννη Κασουλίδη και Μιχάλη Σαρρή αντίστοιχα. Εξάλλου, ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης θα είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας.

Στις ανακοινώσεις προέβη ο ίδιος ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη στα γραφεία του ΔΗΣΥ λίγο μετά τις έξι και μισή και είχε συναντήσεις με τον Μιχάλη Σαρρή και τον Χριστόφορο Πισσαρίδη. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε υπό το Νίκο Αναστασιάδη, πολύωρη σύσκεψη στον πέμπτο όροφο της Πινδάρου με συμμετέχοντες Αβέρωφ Νεοφύτου, Τάσο Μητσόπουλο και Ιωνά Νικολάου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη σύσταση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Νωρίτερα, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με το Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Κάρογιαν ενώ αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων και το ΕΥΡΩΚΟ.


Στο μεταξύ πολλά είναι τα ονόματα που «πάνε κι’ έρχονται» από την Κυριακή για τη σύσταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό ωστόσο που μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο έχει να κάνει με τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών τα οποία έχουν ήδη κλειδωθεί.

Η υπουργοποίηση ωστόσο του κ. Κασουλίδη, θα σηματοδοτήσει και την είσοδο του Χρίστου Στυλιανίδη στο Ευρωκοινοβούλιο αφού κατά τις εκλογές του 2009 ήταν πρώτος επιλαχών. Παράλληλα, η μετάβαση του κ. Στυλιανίδη στην Ευρώπη, φέρνει τη Μαρία Κυριακού ξανά στα έδρανα της Βουλής αφού κατά τις Βουλευτικές εκλογές ήταν πρώτη επιλαχούσα στη Λευκωσία.

Σε ό,τι αφορά τώρα για τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια, για το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται απάντηση από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία σύμφωνα με πληροφορία δέχτηκε ήδη το τηλεφώνημα από τον κ. Αναστασιάδη. Για το υπουργείο Δικαιοσύνης, επικρατέστερος κρίνεται ο Ιωνάς Νικολάου. Ωστόσο δεν αποκλείεται να αναλάβει τελικά το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείο Εσωτερικών, εάν η κα Γιωρκάτζη δεν αποδεχτεί την πρόταση που έχει γίνει από πλευράς Αναστασιάδη. Η κυρία Χρυστάλα Γιωρκάτζη συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να βρεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο είτε στο Υπουργείο Εσωτερικών, είτε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών.

Για το υπουργείο Εργασίας πληροφορίες θέλουν τον Νομπελίστα Χ. Πισσαρίδη ωστόσο άλλες πληροφορίες αποκλείουν κάτι τέτοιο και τον θέλουν για Επικεφαλής του Επιτελείου του Ν. Αναστασιάδη για την Οικονομία.

Παράλληλα ακούγεται έντονα για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας, ο βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ο Τάσος Μητσόπουλος να επιλέξει να παραμείνει εντός του κόμματος και να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στις εσωκομματικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το υπουργείο παιδείας δήλωσε ενδιαφέρον και η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου. Παράλληλα όμως χθες άρχισε να ακούγεται έντονα για το υπουργείο Παιδείας το όνομα της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους. Στην περίπτωση που οι πληροφορίες μας επαλυθευτούν τότε τη θέση του κ. Μητσόπουλου στη Βουλή θα αναλάβει ο πρώτος επιλαχόν της Επαρχίας Λάρνακας Τέλης Μισός.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγονται τρία ονόματα αυτά του Χρίστου Πατσαλίδη (ΔΗΚΟ), της Ελένη Θεοχάρους καθώς και της Στέλλας Κυριακίδου. Αυτή ωστόσο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για υπουργοποίηση είναι η Στέλλα Κυριακίδου.

Για το υπουργείο Άμυνας ακούγονται έντονα τα ονόματα Σωκράτη Χάσικου ο οποίος διετέλεσε και στο παρελθόν, επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΦ καθώς και το όνομα του βουλευτή του ΔΗΚΟ Νεόφυτου (Φύτου) Κωνσταντίνου ή του Φώτη Φωτίου ο οποίος διεκδικεί και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Για το Υπουργείο Γεωργίας φημολογείται το όνομα του Νίκου Κουγιάλη από το ΕΥΡΩΚΟ αν και εξίσου πιθανό σενάριο είναι και αυτό του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Για τη θέση του υπουργείου Εμπορίου, ήδη από χθες το πρωί ακούστηκαν πολλά ονόματα με επικρατέστερο αυτό του τέως πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Μάνθου Μαυρομμάτη. Υποψήφιος ο οποίος ωστόσο συγκαταλέγεται και στα ονόματα για τη θέση του υφυπουργού ενέργειας. Για την ίδια θέση υπάρχουν άλλα δυο σενάρια, αυτά του Μάνθου Μαυρομμάτη και του Γιάννου Αθηαινίτη. Για τη θέση του υφυπουργού Οικολογίας όπως δείχνουν τα πράγματα τη θέση θα λάβει άτομο από τους Οικολόγους με τους οποίους ο Πρόεδρος θα έχει αύριο νέα συνάντηση κατά την οποία θα καταθέσει την πρόταση του.

Για τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έχει γίνει πρόταση στο Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος όπως αναφέρουν πηγές, προτιμά θέση κομματικού στελέχους. Για την ίδια θέση «έπαιξε» χθες και το όνομα του Χρίστου Στυλιανίδη. Σε μια τέτοια περίπτωση την έδρα στην Ευρωβουλή θα λάβει ο δεύτερος επιλαχών Ανδρέας Πιτσιλλίδης εκτός και εάν δεν αποδεχτεί οπόταν στις Βρυξέλλες θα μεταβεί ο Χ. Φωκαίδης. Παράλληλα έντονη συζήτηση για τη θέση αυτή υπάρχει και γύρω από το όνομα του Ανδρέα Χατζηκυριάκου.

Υφυπουργός παρά τω Προέδρω επικρατέστερος θεωρείται ο Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος όμως ενδεχομένως να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας και του Κωνσταντίνου Πετρίδη το όνομα του οποίου έχει ακουστεί και για τη θέση του Διευθυντή Γραφείου προέδρου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από πλευράς ΔΗΚΟ θα προταθούν για υπουργοποίηση οι Κυριάκος Κενεβέζος, Βασίλης Πάλμας και Φώτης Φωτίου, χωρίς να είναι αποφασισμένα τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν αν τους χρησιμοποιήσει ο νέος Πρόεδρος ενώ υπάρχει ενδεχόμενο το ΔΗΚΟ να αναλάβει άλλο ένα ή δύο χαρτοφυλάκια. Ο νέος Πρόεδρος παντός φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει την πρόθεση του να χρησιμοποιήσει προσωπικότητες ευρείας αποδοχής, νέα πρόσωπα, επιτυχημένους επαγγελματίες. Τα ονόματα τα οποία ακούγονται είναι του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Δρ. Φίλιππου Πατσαλή, καθώς και του δικηγόρου και καθηγητή Δρα Γιώργου Παμπορίδη.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ