2013-02-25 23:55:30
Φωτογραφία για Αγνωστο εαν η Ιταλία θα έχει κυβέρνηση
Βέβαιη θεωρείται η επικράτηση του κεντροαριστερού σχηματισμού του Μπερσάνι στη Βουλή. Στο θρίλερ της Γερουσίας, ο Κεντροαριστερός συνασπισμός προηγείται με 31,85%, έναντι 30,40% του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η προοδευτική συμμαχία, σύμφωνα με την Img και το ιδιωτικό κανάλι La7, θα εξασφαλίσει, τελικώς, το 29,1% των ψήφων, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά το 28,1%, το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέππε Γκρίλλο το 26,7% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,8%.

Η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», παράλληλα, αναφέρει ότι, βάσει των μέχρι τώρα προβλέψεων και αποτελεσμάτων, στη Γερουσία δεν πρόκειται να προκύψει σαφής πλειοψηφία. Η πρόβλεψη της εφημερίδας της Ρώμης, για κατανομή των εδρών της Γερουσίας, δίδει 123 έδρες στην κεντροδεξιά, 104 στην κεντροαριστερά, 54 στο κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέππε Γκρίλλο και 17 στη συμμαχία του Μόντι. Σύμφωνα με τον Νικόλα Φρατοιάννι, του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», μέλος της προοδευτικής συμμαχίας, «αν οι κεντροαριστερές δυνάμεις υπερισχύσουν στη Βουλή, θα πρέπει να προτείνουν τη δική τους πολιτική λύση για τη χώρα».


Πάντως, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι άφησε να διαρρεύσει ότι «δεν θα κάνει δηλώσεις μέχρις ότου να έχει στα χέρια του τα τελικά αποτελέσματα και των δυο σωμάτων του κοινοβουλίου».

«Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις, κρίνουμε τις ιδέες χωρίς προκαταλήψεις και είναι σαφές ότι δεν μας αρέσει αυτός ο εκλογικός νόμος» δήλωσε, στο μεταξύ, στην εκπομπή «Οκτώ και μισή», της δημοσιογράφου Λίλλι Γκρούπερ, η υποψήφια βουλευτής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Μάρτα Γκράντε.

Οι σχολιαστές, ωστόσο, θεωρούν απίθανη μια προγραμματική συμφωνία των «Πέντε Αστέρων» με την κεντροαριστερά. Αυτό που θα μπορούσε να αναπτυχθεί, ενδεχομένως, είναι ένας διάλογος πάνω σε μεμονωμένους νόμους και μεταρρυθμίσεις.

Από τη μεριά, τέλος, της κεντρώας συμμαχίας του Μάριο Μόντι, ο Χριστιανοδημοκράτης Πιερφερντινάντο Καζίνι δήλωσε: «Στη ζωή κάποιες φορές χάνεις και κάποιες κερδίζεις. Το θέμα είναι να πράττεις ορθά και να έχεις ήσυχη τη συνείδησή του». Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, έκανε γνωστό ότι θα μιλήσει την Τρίτη, σε τηλεοπτική εκπομπή του ομίλου του Μέντιασετ.

Ο γνωστός σχολιαστής Πάολο Μιέλι εκτιμά ότι «θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής για να εγκριθεί νέος εκλογικός νόμος και να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστροφή στις κάλπες, το πολύ σε δυο μήνες».

Η κεντροαριστερή συμμαχία στην Ιταλία με επικεφαλής τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προηγείται με σημαντική διαφορά στις βουλευτικές εκλογές με 34,5%-37% των ψήφων, έναντι ποσοστού 29%-31% του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των καταμετρήσεων της κοινής γνώμης έξω από τα εκλογικά τμήματα (έξιτ πολ).

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αυτής της έρευνας, η κεντροαριστερά φαίνεται να επιτυγχάνει και την πολυπόθητη πλειοψηφία στη Γερουσία με 163 έδρες (5 περισσότερες από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 158 εδρών).

Από την πλευρά του, ο μεγάλος άγνωστος παράγοντας των φετινών εκλογών, το κίνημα διαμαρτυρίας των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο φέρεται να συγκεντρώνει περίπου το 19- 21% των ψήφων, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση έξω από τις κάλπες της εταιρείας Tecne για λογαριασμό του ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου Sky TG24.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα που φαίνεται να συγκεντρώνει το κίνημα είναι 19% για τη Βουλή και 16,5% για τη Γερουσία. Τα δε κόμματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του απερχόμενου τεχνοκράτη πρωθυπουργού συγκεντρώνουν από κοινού το 8-10%, σύμφωνα και με την τηλεφωνική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI.

***

Θέμα υπογραφής του πρωτοκόλλου της Άγκυρας μπορεί να τεθεί μόνο ταυτόχρονα με τα θέματα που προτάσσει η τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος σε θέματα όπως το απευθείας εμπόριο και το άνοιγμα του αεροδρομίου «Ερτζάν» στα κατεχόμενα της Κύπρου. Ερωτηθείς από Γερμανό δημοσιογράφο κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στην Άγκυρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για το αν τίθεται θέμα να υπογράψει η Τουρκία το πρωτόκολλο της Άγκυρας, ειδικά μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη ως προέδρου, ο Ερντογάν είπε «καταρχάς να τα ξεχωρίσουμε. Δεν ήταν εκλογές στην Κύπρο, αλλά στη Νότια Κύπρο».

Συνέχισε λέγοντας ότι «έχει εκλεγεί ο Αναστασιάδης, αλλά δεν γνωρίζω ποια θα είναι η στάση του. Εάν υπάρξει στάση υπέρ της δίκαιης και μόνιμης λύσης, τότε κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν πράγματα που αναλογούν και στην Ελλάδα. Θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα». Ο Ερντογάν έθεσε θέμα ταυτόχρονων βημάτων τόσο για το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, όσο και για το αίτημα της ΕΕ για υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας, της συμφωνίας επανεισδοχής. «Έχουμε κάνει ανοίγματα στο θέμα το λιμανιών και των αεροδρομίων, αλλά δεν είδαμε κάποια ανταπόκριση στα ανοίγματά μας αυτά» είπε ο Ερντογάν, εννοώντας τις προτάσεις που έχει διατυπώσει η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια, για το ταυτόχρονο άνοιγμα του αεροδρομίου «Ερτζάν» και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

Εγκ. Μπαγίς: Ηγέτης κοινότητας ο Νίκος Αναστασιάδης

«Ηγέτης κοινότητας», όχι Πρόεδρος Δημοκρατίας, είναι σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργό της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε εξάλλου την τουρκική πρόταση περί ταυτόχρονου ανοίγματος του αεροδρομίου «Ερτζάν» στα κατεχόμενα της Κύπρου και του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Τουρκίας στα Κυπριακά αεροσκάφη και πλοία.

«Ευχής έργο είναι να υπάρξει στην Κύπρο μόνιμη λύση που θα στηρίζεται στην πολιτική ισότητα. Στην περίπτωση αυτή ελπίζουμε ότι θα υπάρχει πρόεδρος της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει εκεί ένας εκλεγμένος αρχηγός κοινότητας» είπε ο Μπαγίς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και πρόσθεσε: «Η μεγαλύτερή μου συμβουλή προς τον Αναστασιάδη είναι, επειδή μέχρι σήμερα τάχθηκε υπέρ της λύσης και με δεδομένο το ότι οι πολίτες του τον εξέλεξαν και τον εμπιστεύτηκαν, θα πρέπει να υψώσει το ανάστημά του απέναντι σε αυτούς που θέλουν να απομακρύνουν τα πράγματα από τη λύση».

Ερωτηθείς για το χρόνο που απαιτείται για την επίλυση μετά την εκλογή Αναστασιάδη, ο Μπαγίς είπε ότι αυτό θα καθοριστεί, όπως είπε «από τους εκλεγμένους ηγέτες της ΤΔΒΚ και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου» και είπε ότι «εμείς δηλώνουμε ότι θα υποστηρίξουμε κάθε συμβιβασμό στον οποίο θα καταλήξουν».

Ο Μπαγίς είπε επίσης ότι «την ημέρα που η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου επιτρέψει την προσγείωση αεροσκαφών των χωρών μελών της ΕΕ στο αεροδρόμιο Ερτζάν, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τα λιμάνια και αεροδρόμιά μας στα πλοία και τα αεροσκάφη που ανήκουν στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου» και τόνισε: «Αφού υπάρχει μία οικονομική κρίση, καλώ τον Αναστασιάδη να αξιοποιήσει την πρόταση αυτή η οποία θα είναι άκρως ωφέλιμη για την οικονομία της Νότιας Κύπρου». I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ