2013-02-25 14:41:11
Φωτογραφία για Κλαίνε για κόσμο τα χιονοδρομικά - Κάθετη πτώση του χειμερινού τουρισμού - Μεγάλες προσφορές ενόψει Καθαράς Δευτέρας
Πτώση κίνησης καταγράφεται στους χειμερινούς προορισμούς, λόγω της οικονομικής κρίσης, με τους ξενοδόχους να εναποθέτουν τις τελευταίες τους ελπίδες στα δύο γιορτινά τριήμερα που ακολουθούν μέσα στο Μάρτιο, την Καθαρά Δευτέρα και την 25η Μαρτίου.

Οι ξενοδόχοι για να αντιμετωπίσουν την πτωτική κίνηση προχωρούν σε προσφορές και τονίζουν ότι είναι ευκαιρία αυτή η συγκυρία για τον Ελληνα καταναλωτή να κάνει φθηνές χειμερινές διακοπές και να απολαύσει υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών.

Από το οδοιπορικό της «Ν» σε μια σειρά περιοχών της χώρας που διακρίνονται για τη χειμερινή τουριστική κίνηση, με εξαίρεση ίσως την Αράχοβα, όπου η εικόνα είναι σχετικά καλύτερη, τα μηνύματα είναι αρνητικά τόσο σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση, η οποία είναι σαφώς μειωμένη στα επίπεδα του 30% κατά μέσο όρο, όσο και στα έσοδα των μονάδων, τα οποία βαίνουν τα τελευταία χρόνια μειούμενα, καθώς οι επιχειρηματίες μειώνουν τιμές μέσω κυρίως των προσφορών προκειμένου να κρατήσουν «ζωντανό» τον προορισμό.


Στο Καρπενήσι

Αν επιδιώξει κάποιος να έρθει στο Καρπενήσι μεσοβδόμαδα, θα βρει δωμάτιο και με 30 ευρώ, ανέφερε στη «Ν» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας, Παναγιώτης Μαντζούφας, θέλοντας να υπογραμμίσει το εύρος των προσφορών.

Παράλληλα, εκτός των μειωμένων εσόδων, τα ξενοδοχεία πλήττονται από τα αυξημένα έξοδα που αφορούν κυρίως στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και την αυξημένη φορολογία (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας - ΦΑΠ). Αποτέλεσμα των αρνητικών αυτών παραγόντων είναι πολλές μικρές οικογενειακές μονάδες να μην ανοίξουν καθόλου φέτος σε διάφορες τουριστικές περιοχές.

Στην Αράχοβα

Στην Αράχοβα, που είναι ένας κοντινός στην Αθήνα προορισμός, τα Σαββατοκύριακα οι πληρότητες φθάνουν το 80%, αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων της περιοχής, Ιωάννης Γεωργακός.

Τι καθημερινές όμως πέφτει στο 10%, προθέτει και συμπληρώνει ότι είναι λιγότερες φέτος οι ημέρες με πληρότητες 100% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Αν και από την πλευρά της πληρότητας η Αράχοβα σε σύγκριση με άλλες περιοχές μπορεί να είναι καλύτερα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργακό, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα έξοδα των μονάδων κυρίως του πετρελαίου, ενώ έχουν μειωθεί και οι τιμές κατά 30% περίπου.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχοβας εγκαλεί την πολιτεία διότι επιμένει σε μια αδιέξοδη πολιτική σε ό,τι αφορά τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης. «Γιατί δεν κάνουν πίσω, αφού το μέτρο απέτυχε», αναρωτιέται. Ο ίδιος εκτιμά ότι ορισμένες μικρές μονάδες και ξενώνες δεν άνοιξαν καθόλου φέτος το χειμώνα στην ευρύτερη περιοχή ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Στο Καρπενήσι οι πληρότητες είναι πιο χαμηλές, καθώς η κίνηση εμφανίζεται μειωμένη κατά 30% περίπου. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας, Παναγιώτης Μαντζούφας, οι ξενοδόχοι της περιοχής κάνουν πολύ σημαντικές προσφορές, για να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους.

Οπως προαναφέρθηκε, τις καθημερινές οι τιμές στα δωμάτια μπορεί να πέφτουν στα 30-35 ευρώ τη βραδιά. Είναι ευκαιρία τονίζει για τον Ελληνα καταναλωτή να κάνει χειμερινό τουρισμό, καθώς αυτή την περίοδο βρίσκει πολύ καλές τιμές και υπηρεσίες.

Επίσης, προσθέτει ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο του Καρπενησίου είναι φέτος αναβαθμισμένο και με εξαιρετικές προσφορές.

Ο κ. Μαντζούφας επιρρίπτει ευθύνες και στο αυξημένο κόστος μεταφοράς για τη μειωμένη τουριστική κίνηση στην περιοχή. Το κόστος της βενζίνης είναι υψηλότερο από το κόστος διαμονής, σημειώνει και προσθέτει ότι και το κόστος βενζίνης είναι ένα πρόβλημα που καλείται να ξεπεράσει ο μέσος καταναλωτής.

Στο νομό Ιωαννίνων η κατάσταση δεν είναι καλύτερη σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης των ξενοδόχων της περιοχής, Κωνσταντίνο Βλάχο. Στην περιοχή του Ζαγορίου, στα Ζαγοροχώρια πολλές μικρές μονάδες δεν άνοιξαν καθόλου σημειώνει.

Ο ίδιος διακρίνει ένα έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των ξενοδόχων της περιοχής ειδικά μεταξύ των ξενοδοχείων με τα πολλά αστέρια και των υπόλοιπων των χαμηλότερων κατηγοριών. Τα πολυάστερα ξενοδοχεία σημειώνει κάνουν προσφορές και «παίρνουν τη δουλειά» από τα χαμηλότερης κατηγορίας. Προχωρούν, όπως προσθέτει, σε χαμηλές προσφορές και προς τα σχολεία σε συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία.

Στα Καλάβρυτα

Κάπως καλύτερη είναι η εικόνα στα Καλάβρυτα. αν και όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων, Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, φέτος η περιοχή δεν έχει πληρότητες της τάξης του 100% κανένα Σαββατοκύριακο. Εκτός όλων των άλλων προβλημάτων, όπως η οικονομική κρίση δεν βοήθησε και ο καιρός σημειώνει ο κ. Δαφαλιάς.

Πάντως, για το δύο επόμενα τριήμερα υπάρχει μια ζήτηση, ωστόσο οι πληρότητες είναι ακόμη χαμηλά στα επίπεδα του 30-40%. Ο κ. Δαφαλιάς τονίζει ότι όλοι οι ξενοδόχοι της περιοχής προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές χαμηλά παρά το γεγονός ότι το κόστος της θέρμανσης κυρίως έχει ανέβει σημαντικά. Οι τιμές όμως συνέχισε είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Ολο το χρόνο

H Πιερία είναι κυρίως καλοκαιρινός προορισμός, αν και τα τελευταία χρόνια με τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου του Ελατοχωρίου, συνδυάζει και τις δύο περιόδους. Διαθέτει περίπου 12.000 δωμάτια ξενοδοχείων και 17.500-18.000 ενοικιαζόμενα δωμάτια. Φιλοξενεί κάθε χρόνο πάνω από 300.000 τουρίστες, εκ των οποίων το 70% είναι Σέρβοι και ακολουθούν οι Ρουμάνοι, Ούγγροι, Τσέχοι, ενώ δεν λείπουν και οι Γερμανοί και οι Ρώσοι.

Το ακριβό πετρέλαιο

Οι ξενοδόχοι απ' όλους τους χειμερινούς προορισμούς επισημαίνουν ότι σημαντική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις τους αποτελούν και τα έξοδα θέρμανσης λόγω του ακριβού πετρελαίου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ