2013-02-22 13:05:04
Φωτογραφία για Ποιες μετοχές έχουν... φάει την προίκα τους
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Την ώρα που η αγορά είχε «υπνωτισθεί» από τη συσσώρευση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες η χθεσινή βίαιη και γρήγορη διόρθωση επανέφερε το βασικό ερώτημα είναι ακριβές οι ελληνικές μετοχές σε αυτά τα επίπεδα;

Η αγορά ανατιμήθηκε σημαντικά από τα χαμηλά του Ιουνίου 2012 και οι αποδόσεις σε πολλούς τίτλους έχουν ξεπεράσει ακόμα και το 200% από τα χαμηλά τους.

Μέχρι και τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης το Χ.Α είχε ενσωματώσει πλήρως τη μείωση του ρίσκου χώρας (country risk) και οι αναλυτές έφθασαν να υπολογίζουν τιμές – στόχους, με συντελεστή προεξόφλησης και κάτω του 10% σε κάποιες περιπτώσεις.

Όλα αυτά την ώρα που η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου παραμένει πάνω από τα επίπεδα του 10% και η εγχώρια αγορά εμφανίζει δείκτες μεταβλητότητας (κινδύνου δηλαδή) διπλάσιους από τις αγορές του εξωτερικού. Στοιχείο που αποτυπώνει και το πόσο ρευστή παραμένει ακόμη η κατάσταση στην ελληνική οικονομία.


Η ένταση και η ταχύτητα της χθεσινής πτώσης ανέδειξαν, σύμφωνα με χρηματιστές, τις υπερβολές του τελευταίου διαστήματος, ως προς το ψήλωμα στις τιμές-στόχους και την γρήγορη άνοδο των αποτιμήσεων.

Για αυτό και η διόρθωση που ξεκίνησε από τον S&P και διαχύθηκε στην Ευρώπη έλαβε στο Χ.Α. χαρακτήρα μίνι πανικού. Οι επενδυτές, κυρίως έλληνες ιδιώτες, έσπευσαν να "στοπάρουν" θέσεις, ιδιαίτερα αφότου έγινε αντιληπτό ότι δεν κρατιούνται κάποια επίπεδα (1.010 μονάδες του Γενικού Δείκτη), με αποτέλεσμα οι πιέσεις να διευρυνθούν και η αγορά να κλείσει λίγο πάνω από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της.

Απαισιόδοξοι και αισιόδοξοι συμφωνούν ότι η αγορά θα ανοίξει σήμερα πτωτικά, διαφωνούν όμως στην περαιτέρω πορεία τους.

Οι απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι η διόρθωση θα συνεχισθεί διεθνώς με τον S&P να υποχωρεί ως τις 1.470 με 1.440 μονάδες και τον DAX ως τις 7.100. Αντίστοιχα το Χ.Α. σε επίπεδο 25άρη θα δοκιμάσει τη στήριξη των 319-18 μονάδων. Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι που εκτιμούν ότι ο 25άρης θα διορθώσει ως και τις 270 μονάδες με μια ενδιάμεση στάση στην περιοχή των 308 μονάδων.

Οι αισιόδοξοι από την πλευρά τους εκτιμούν ότι η αγορά θα βρει την ισορροπία της λίγο χαμηλότερα και θα αντιδράσει ανοδικά. Επισημαίνουν δε ότι οι όγκοι συναλλαγών αυξήθηκαν χθες στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά με τους ξένους να παραμένουν καθαροί αγοραστές.

Πέραν, όμως, των διαφορών ως προς την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, οι περισσότεροι συμφωνούν στη διαπίστωση ότι από εδώ και στο εξής ο δρόμος της ανόδου των ελληνικών μετοχών έχει αρχίσει και δυσκολεύει, αφού οι τιμές-στόχοι δεν μπορούν να αυξηθούν περισσότερο αν δεν υπάρξει καταλύτης.

Να προκύψει, δηλαδή, σαφής βελτίωση ή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές και τους οίκους ή οι ταμειακές ροές των εισηγμένων να βελτιωθούν αισθητά στα επόμενα τρίμηνα, υποχρεώνοντας τους αναλυτές σε αναθεωρήσεις.

Αυτό το οποίο συζητάει η αγορά off the record, πριν από τη χθεσινή βουτιά του 4%, είναι ότι η πλειονότητα των μετοχών που απασχολούν την επενδυτική κοινότητα, αν δεν αλλάξει κάτι ουσιαστικά, έχει «φάει την προίκα» της από τη μείωση του country risk!

Ποιες μετοχές δείχνουν να έχουν «φάει την προίκα τους»

Από τις μετοχές του δείκτη FTSE/ASE Large Cap, οι τράπεζες εμφανίζουν όλες διπλάσιες ή και τριπλάσιες τιμές στο ταμπλό του Χ.Α. έναντι των τιμών στόχων των αναλυτών. Από τις λοιπές δυνάμεις του «25άρη» ελάχιστες έχουν περιθώρια ανόδου άνω του 10% με βάση τις τιμές στόχους. Πιο αναλυτικά:

• Η μετοχή της ΔΕΗ έχει αντιδράσει με άνοδο 37% το 2013 και πλέον εμφανίζει μικρό περιθώριο ανόδου, παρότι η μέση τιμή-στόχος από τα 5,4 ευρώ ανά μετοχή ανέβηκε στα 8,4 ευρώ.

• Ο τίτλος του ΟΠΑΠ είναι πρώτη προτεραιότητα στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων, με ριμπάουντ 37% στο 2013, θεωρείται πλήρως αποτιμημένος από τους αναλυτές αφού η μέση τιμή-στόχος του είναι τα 6,5 ευρώ.

• Η μέση τιμή-στόχος για την Coca Cola 3E έχει αυξηθεί στα 17,7 ευρώ ανά μετοχή, ενώ πρόσφατα η JP Morgan αύξησε την τιμή-στόχο στα 20 ευρώ. Ωστόσο, το μέσο περιθώριο ανόδου είναι αρνητικό στο 10%, αφού στο ταμπλό προσεγγίζει τα 20 ευρώ.

• Η Jumbo συμμετέχει ενεργά στο ράλι της αγοράς με περίπου 29% φέτος, ωστόσο το περιθώριο ανόδου είναι πλέον αρνητικό, της τάξεως του 5%, αφού η τιμή-στόχος είναι στο "par" με το ταμπλό.

• Με οριακά υψηλότερη άνοδο από την αγορά κινείται ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων, ωστόσο η άνοδος του 18% φέτος είναι αρκετή για να ξεπεράσει τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών κατά 20%, στα 6,85 ευρώ ανά μετοχή.

• Με μικρότερη συμμετοχή στο ράλι κινείται και η Motor Oil με τη μέση-τιμή στόχο να είναι στα 9,3 ευρώ ανά μετοχή και την απόδοσή της φέτος στο 9%. Απέχει 8% από τη μέση τιμή-στόχο της.

• Η μετοχή της Τιτάν κινείται υψηλότερα από τις τιμές-στόχους των αναλυτών. Η μέση τιμή-στόχος για την κοινή μετοχή του Τιτάνα είναι τα 13 ευρώ έναντι 14,5 ευρώ που είναι η τιμή στο ταμπλό του Χ.Α. Η απόδοση του τίτλου στο ταμπλό του Χ.Α. στο τρίμηνο είναι μόλις 16,5% όταν ο Γενικός Δείκτης κινείται με +67%.

• Η Τέρνα Ενεργειακή δεν έχει αναβαθμιστεί αισθητά από την αγορά, με τη μέση τιμή-στόχος για την εταιρεία στα 3,5 ευρώ από 3,1 πριν από μερικούς μήνες. Η μετοχή αποδίδει +210% στο εξάμηνο και το περιθώριο ανόδου είναι οριακά θετικό.

• Για τη Σωληνουργεία Κορίνθου, το περιθώριο ανόδου είναι αρνητικό 33%, με την τιμή-στόχο να απέχει αρκετά από το ταμπλό.

• Για τη Σιδενόρ καταγράφεται αρνητικό περιθώριο 61%.

• Για την Aegean Airlines, τα περιθώριο ανόδου επίσης είναι αρνητικό, στο -29%.

• Αρνητικό περιθώριο 15% εμφανίζει ο τίτλος της ΕΥΑΘ. Η τιμή-στόχος από τους αναλυτές για τη μετοχή είναι στα 4,9 ευρώ ανά μετοχή.

• Για τη ΓΕΚ Τέρνα το περιθώριο ανόδου από τη μέση τιμή-στόχο είναι πλέον μόλις 4%.

• Για τη Eurobank Properties, η μέση τιμή-στόχος από τον Ιούνιο του 2012, έχει μειωθεί 33% και πλέον μετά την άνοδο του 20% φέτος, το περιθώριο ανόδου είναι αρνητικό.

• Η Σαράντης παρά την πτώση 3% φέτος και η Autohellas με -8%, αντίστοιχα, εμφανίζουν αρνητικό περιθώριο ανόδου

• Οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου και Εθνικής έχουν αρνητικές αποδόσεις φέτος και το μέσο περιθώριο μεταβολής για τους τραπεζικούς τίτλους διαμορφώνεται στο -50%!

Ποιες μετοχές έχουν… δρόμο

Αυτή την περίοδο, δεν φαίνεται να μένουν και πολλές μετοχές με θετικό upside potential στην αγορά.

• Έκπληξη αποτελεί η μετοχή του ΟΤΕ, αφού στο ταμπλό «γράφει» +12% φέτος, αλλά το περιθώριο ανόδου παραμένει υψηλό, στο 27%, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 7,4 ευρώ ανά μετοχή από 3,4 ευρώ τον Ιούνιο του 2012.

• Για τη Folli Follie Group, η απόδοση στο Χ.Α. είναι μικρή το 2013, ενώ η μετοχή εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικό περιθώριο ανόδου από αυτά τα επίπεδα αφού η μέση τιμή στόχος είναι τα 16,6 ευρώ ανά μετοχή.

• Για την Ελλάκτωρ, ο οποίος εμφανίζει απόδοση 3% από αρχές έτους στο Χ.Α, το περιθώριο ανόδου είναι ακόμα άνω του 80% αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 3,90 ευρώ ανά μετοχή.

• Για τη Μέτκα, η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 13,6 ευρώ. Στο ταμπλό εμφανίζει υπεραπόδοση φέτος, ενώ το περιθώριο ανόδου της παραμένει θετικό στο 10% περίπου.

• Για τον τίτλο του Μυτιληναίου, η μέση τιμή-στόχος είναι τα 6,2 ευρώ και παρά την υπεραπόδοσή του στο ταμπλό του Χ.Α., διατηρεί ακόμα υψηλό περιθώριο ανόδου.

• Η ΕΧΑΕ παρά την άνοδο του 14% στο Χ.Α. το 2013, συνεχίζει να προσφέρει περιθώριο ανόδου άνω του 20%, με τη μέση τιμή-στόχο να βρίσκεται στα 6,3 ευρώ ανά μετοχή.

• Για την ΕΥΔΑΠ, το περιθώριο παραμένει θετικό στο 11%.

• Για τη Frigoglass η τιμή-στόχος δίνει ακόμα upside 25%.

• Τέλος, η Fourlis έχει αναβαθμιστεί αισθητά του τελευταίους μήνες με τη μέση τιμή στόχο στα 2,75 ευρώ από 1,8 ευρώ και περιθώριο 20%.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ