2013-02-22 12:08:03
Φωτογραφία για 275.000 οχήματα χωρίς νέες άδειες κυκλοφορίας στην Κύπρο
Είναι πλέον φανερό ότι θα χρειαστεί ακόμα μια βδομάδα παράταση στην ανανέωση αδειών κυκλοφορίας, ώστε να μπει ο νέος μήνας και να πάρει ο κόσμος τον μισθό του –275.000 οχήματα παραμένουν χωρίς ανανεωμένη άδεια κυκλοφορίας, ενώ οι καταγγελίες ξεκινούν από την ερχόμενη Τρίτη.  Στις 21 μέρες παράταση που έδωσε το Υπουργείο Συγκοινωνιών, ανανεώθηκαν -μέχρι χθες- λιγότερες από 50.000 άδειες κυκλοφορίας, ενώ μόνο την 1η Φεβρουαρίου -λίγο πριν τη λήξη της αρχικής περιόδου- είχαν ανανεωθεί 28.000 άδειες.

Το τελευταίο δεκαήμερο ο ρυθμός ανανεώσεων μειώθηκε στις 1.000 άδειες κυκλοφορίας την ημέρα. Και είναι φανερό ότι τις τελευταίες μέρες του μήνα, τα πλείστα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα κάλυψης άμεσων αναγκών και δεν έχουν δυνατότητα για καταβολή τελών, κάτι που προφανώς θα γίνει τα πρώτα 24ωρα Μαρτίου. Οπότε οι καταγγελίες –αν ξεκινήσουν εκστρατείες καταγγελιών– θα είναι πάρα πολλές.


Σε σχέση με την οικονομική πτυχή του θέματος, μέχρι χθες στο κρατικό ταμείο μπήκαν €57 εκατ., δηλαδή το τελευταίο δεκαήμερο οι εισπράξεις από ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας περιορίστηκαν στα €5 εκατ.

Με βάση την πάγια συμπεριφορά των ιδιοκτητών οχημάτων τα τελευταία χρόνια, μπορεί να προβλεφθεί πως, αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν εγγεγραμμένα 750.000 οχήματα από τα οποία για 10.000 έχει γίνει δήλωση ακινητοποίησης, ενώ άλλα 10.000 οχήματα είναι κρατικά, αναπηρικά και άλλα για τα οποία δεν καταβάλλεται τέλος κυκλοφορίας, απομένει η ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας ακόμα 275.000 οχημάτων. Στην πράξη κάθε χρόνο το 10% (75.000 οχήματα περίπου) δεν ανανεώνει την άδεια κυκλοφορίας, κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο  τριήμερο πρέπει να ανανεωθούν 200.000 άδειες κυκλοφορίας (έσοδα €24 εκατ. για το κράτος) ή 65.000 άδειες την ημέρα. Κάτι που αφενός δεν αναμένεται λόγω της έλλειψης ρευστού στα νοικοκυριά τις τελευταίες μέρες του μήνα. Παραμένει άγνωστο αν ο νυν υπουργός  Συγκοινωνιών, σε μια από τις τελευταίες αποφάσεις του πριν παραδώσει το χαρτοφυλάκιο, αποφασίσει να δώσει ακόμα μερικές μέρες ώστε οι ιδιοκτήτες να πάρουν το μηνιάτικο και να μπορούν να πληρώσουν. 
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ