2013-02-22 08:50:06
Φωτογραφία για Πάτρα: Θέμα στο BBC τα περυσινά επεισόδια στην Πειραϊκή- Πατραϊκη
Για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου, έκανε λόγο εκτενές ρεπορτάζ του BBC, που προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στην εκπομπή “Newsnight”.

Το ρεπορτάζ εστίασε στις καταγγελίες μεταναστών, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ερχόμενοι στη χώρα μας, τόσο από μέλη της Χρυσής Αυγής, όσο και από το ίδιο το κράτος, το οποίο δε μεριμνά για το άσυλό τους.

Ο δημοσιογράφος της εκπομπής, Πολ Μέισον, ανέφερε πως οι αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, δέχονται μόνο 20 αιτήσεις για άσυλο την εβδομάδα, γεγονός που κάνει τους μετανάστες να σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές έξω από το κτίριο της ααρμόδιας υπηρεσίας.

Η απάντηση της διευθύντριας της νεοσύστατης Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρίας Σπυροπούλου, ανέφερε, πως το σύστημα χορήγησης ασύλου της χώρας μας δε λειτουργούσε για πολλά χρόνια και πως πλέον, τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο.


Μετά από αναφορές μεταξύ άλλων σε επιθέσεις από μέλη της Χρυσής Αυγής κατά των μεταναστών που ζούσαν στο εργοστάσιο της Πάτρας, πλάνα από την επιχείρηση Ξένιος Δίας και περιγραφές αποφυγής των αστυνομικών εφόδων με κρυψώνες σε υπονόμους, δίπλα σε ποντίκια και αρουραίους, ο 26χρονος Μαροκινός αναφέρει πως συλληφθέντες μετανάστες χωρίς χαρτιά μεταφέρονται μετά από σύντομο πέρασμα από το δικαστήριο άμεσα σε κέντρο κράτησης, χωρίς να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει.

Άλλοι μετανάστες λένε ότι επιδίωξή τους είναι να προωθηθούν πιο βαθιά στο ευρωπαϊκό έδαφος, «σε οποιαδήποτε χώρα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το ρεπορτάζ εστιάζει στις καταγγελλόμενες δυσκολίες που επικρατούν γύρω από την κατάθεση αίτησης για άσυλο. Ο Πολ Μέισον αναφέρει ότι οι αρμόδιες αρχές στην Αθήνα δέχονται μόνο 20 αιτήσεις την εβδομάδα, με τους πρόσφυγες να υποχρεώνονται να σχηματίζουν ουρά έξω από το κτίριο της αρμόδιου αστυνομικού τμήματος, «με ορισμένους να βρίσκονται εκεί δυο μέρες πριν».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ