2013-02-21 07:35:09
Φωτογραφία για ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Προτεραιότητα είναι η υλοποίηση των στόχων στο πρώτο τρίμηνο

Πονοκέφαλο προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς τα μηνύματα που έρχονται και για το Φεβρουάριο δεν είναι θετικά.

Ειδικότερα, με βάση τα πρώτα προσωρινά στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός καταγράφεται απόκλιση 181 εκατ. ευρώ, αφού έχουν εισπραχθεί 1.174 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1.365 εκατ. ευρώ.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, όπως υπογραμμίζει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, ότι η εικόνα θα αποκρυσταλλωθεί μετά τις 25 Φεβρουαρίου, οπότε και θα έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία τα έσοδα από το ΦΠΑ, τους ΕΦΚ, αλλά και από το τέλος ακινήτων, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ μεγάλο μέρος των οφειλών, που μέχρι πρότινος εξοφλούνταν στις ΔΟΥ, εξοφλείται πλέον στις τράπεζες, οι οποίες δεν ενημερώνουν άμεσα, αν και αυτό ήταν το ζητούμενο, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.


Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η εικόνα των εσόδων σίγουρα προβληματίζει έντονα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία μάλιστα έθεσε εκ νέου το θέμα επί τάπητος στη χθεσινή σύσκεψη για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς γνωρίζει ότι τυχόν αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων δεν μπορούν να καλυφθούν από περαιτέρω «μαχαίρι» στις δαπάνες, αφού έχουν ήδη συμπιεσθεί σε επίπεδα κάτω από τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό.

Με δεδομένο, άλλωστε, ότι τον πρώτο μήνα του έτους η «μάχη» χάθηκε, αφού η υστέρηση ξεπέρασε από 240 εκατ. ευρώ, καθίσταται επιτακτική η επίτευξη των στόχων στο πρώτο τρίμηνο, καθώς όλοι στο υπουργείο γνωρίζουν ότι οι πρώτοι τρεις μήνες είναι βαρόμετρο για την πορεία των εσόδων του έτους και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Σε τέσσερις άξονες

Για την αποφυγή, επομένως, «ατυχήματος», ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει καταστρώσει σχέδιο σε τέσσερις βασικούς άξονες:

1. Ασφυκτικό «πρέσινγκ» του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, στους προϊσταμένους των ΔΟΥ και των Ελεγκτικών Κέντρων για την είσπραξη χρεών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, τη διασταύρωση στοιχείων για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και έλεγχο της ακίνητης περιουσίας, αλλά και το «κυνήγι» συγκεκριμένων μεγαλο-οφειλετών που έχουν ήδη εντοπιστεί και καταγραφεί σε ειδικές λίστες που έχουν προωθηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στις εφορίες.

2. Άνοιγμα του «φακέλου» των ανέλεγκτων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, αλλά και των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου, αφού από ειδική μελέτη των στελεχών του υπουργείου προκύπτει ότι οι συνολικά 200.000 εκκρεμείς υποθέσεις εισοδήματος και ακινήτων μπορούν να αποφέρουν στα ταμεία του κράτους περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

3. Ελέγχους για τη διαπίστωση εμπρόθεσμης καταβολής του ΦΠΑ, αλλά και μεγιστοποίηση της απόδοσης κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας ως προς τον έλεγχο του ΦΠΑ.

4. Την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και φορολογικής διοίκησης. Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την άνοιξη, μαζί με αυτό που θα αφορά το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, θα περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών, καθώς και το νέο Ποινολόγιο που θα βασίζεται σε μία μορφή point system, όπου οι ποινές και τα πρόστιμα θα συνδεθούν με τη βαρύτητα και συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων.

Πού οφείλεται η υστέρηση εισπράξεων τον Ιανουάριο

Η υστέρηση του Ιανουαρίου δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την πορεία των εσόδων σε ετήσια βάση, υποστήριξε, χθες, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς να κρύψει πάντως τον προβληματισμό του για την εξέλιξη των επόμενων μηνών.

«Είναι πολύ πρώιμο να πει κανείς από τον πρώτο μήνα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση για την πορεία των εσόδων. Τα δεδομένα είναι ότι, τον πρώτο μήνα του έτους, είχαμε απόκλιση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Αναγνωστάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε, τον Ιανουάριο του 2013, σε 4,418 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 9,4% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2012. Σημείωσε, ωστόσο, ότι έναντι του στόχου καταγράφηκε υστέρηση μόλις 19 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι, αν εξαιρεθούν τα έσοδα του ΠΔΕ, ο στόχος επιτεύχθηκε, αφού καταγράφηκαν έσοδα 4,37 δισ., υπερκαλύπτοντας κατά 17 εκατ. ευρώ το στόχο.

«Πράγματι υπήρξε υστέρηση, αλλά δεν ήταν του μεγέθους που είχε δει το φως της δημοσιότητας», είπε ο κ. Σταϊκούρας και υπενθύμισε ότι ο στόχος για το 2013 είναι μειωμένος κατά 3 δισ. ευρώ στα τακτικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, σε σύγκριση με το 2012.

Εμφανίστηκε, ωστόσο, μάλλον ανήσυχος για το σύνολο του έτους, καθώς υπογράμμισε ότι απαιτείται προσοχή, λόγω της περιορισμένης φοροδοτικής ικανότητας της ελληνικής κοινωνίας. Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός απέδωσε την υστέρηση του Ιανουαρίου σε τρεις κατηγορίες: στη μείωση των εσόδων από ΦΠΑ από όλες τις κατηγορίες κατά 161 εκατ. ευρώ, στην πτώση των εσόδων από λοιπούς έμμεσους φόρους (καπνός κτλ.) κατά 153 εκατ. ευρώ και στην απόκλιση στις εισπράξεις στα τέλη κυκλοφορίας κατά 134 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ως προς την απόκλιση των εσόδων του ΦΠΑ, την απέδωσε στο γεγονός ότι το 22% των υπόχρεων δεν υπέβαλε -ως όφειλε- δήλωση ΦΠΑ, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η δυνατότητα καταβολής των ποσών σε τρεις δόσεις. Ως προς την απόκλιση στο σκέλος των εσόδων από προϊόντα καπνού, ο αναπληρωτής υπουργός την απέδωσε στην υψηλή αποθεματοποίηση που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2012 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα έσοδα θα ομαλοποιηθούν εντός του πρώτου τριμήνου και θα κινηθούν τελικά εντός στόχων. Αναφερόμενος δε στη μείωση των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας, ο κ. Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι, το 2013, δόθηκε παράταση μόνο μιας εβδομάδας για την πληρωμή τους, ενώ την περυσινή χρονιά δόθηκε παράταση 20 ημερών.

Στον αντίποδα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κινήθηκε υψηλότερα του στόχου κατά 222 εκατ. ευρώ, όπως συνέβη και με το φόρο στην ακίνητη περιουσία (ΕΕΤΗΔΕ), όπου καταγράφηκαν αυξημένα έσοδα κατά 108 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε, μάλιστα, ότι στους φόρους στην περιουσία καταγράφεται «υψηλή εισπραξιμότητα».

naftemporiki.gr
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Ο Μπουλάς θα βγει νικητής»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Ο Μπουλάς θα βγει νικητής»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ