2013-02-19 21:32:07
Φωτογραφία για Παρνασσός: Ταξίδι στο μυθικό βουνό
Ο Παρνασσός είναι ένα από τα δημοφιλέστερα βουνά της Ελλάδας τόσο για τις ομορφιές του όσο και για τις επιλογές δραστηριοτήτων που προσφέρει στους εκδρομείς. Βρίσκεται στην Στερεά Ελλάδα και εκτείνεται σε τρεις νομούς, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, καλύπτοντας μια συνολική έκταση 18.400 στρεμμάτων. Έχει υψόμετρο 2457 μ., με υψηλότερη κορυφή την Λιάκουρα, και είναι ένα από τα υψηλότερα βουνά της χώρας. Στα βορειοδυτικά ενώνεται με τη Γκιώνα ενώ στα νότια συνδέεται με την Κίρφη.

Σύμφωνα με τη μυθολογία…..

Με τον Παρνασσό συνδέεται ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα. Λέγεται ότι όταν ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει το ανθρώπινο γένος, ο Δευκαλίων, γιος του Προμηθέα έφτιαξε ένα πλοίο, στο οποίο επιβιβάστηκε ο ίδιος με τη γυναίκα του, την Πύρρα. Μετά από εννέα μερόνυχτα ασταμάτητης βροχής, το πλοίο προσάραξε στον Παρνασσό. Τότε ο Δευκαλίων έκανε θυσία προς τιμήν του Δία και ο θεός πραγματοποίησε την ευχή του Δευκαλίωνα, να ξαναδημιουργηθεί το ανθρώπινο γένος
. Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα πήγαν στους Δελφούς, στο ιερό της Θέμιδος και την παρακάλεσαν για την επαναδημιουργία του ανθρωπίνου γένους. Εκείνη τους είπε ότι θα έπρεπε να καλύψουν τα πρόσωπά τους και να πετάνε πίσω τους τα οστά της μητέρας τους. Ερμηνεύοντας τον χρησμό, κάλυψαν τα πρόσωπά τους και πετούσαν πίσω τους πέτρες, τα οστά δηλαδή της μητέρας Γης. Κάθε πέτρα που πετούσε ο Δευκαλίων γινόταν άνδρας και κάθε πέτρα που πετούσε η Πύρρα γινόταν γυναίκα.

Χιονοδρομικό κέντρο

Ο Παρνασσός ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, είναι κατάφυτο από Κεφαλονήτικα έλατα με πυκνή βλάστηση και σπάνια φυσική ομορφιά που γοητεύει τον επισκέπτη όλο το χρόνο. Στο βουνό λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα, σε υψόμετρο 1.600 εως 2.250 μέτρα. Αποτελεί το μεγαλύτερο και αρτιότερα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας, και λειτουργεί από Δεκέμβριο εως αρχές Μαΐου.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων όλων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 50 μέτρα εως 4χιλιόμετρα για αρχάριους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας «μαύρες» διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη. Το Κέντρο διακρίνεται επίσης για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και την εν γένει καλή λειτουργία του.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των χιονοδρόμων, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, την Λαμία και την Πάτρα και οι εγκαταστάσεις του επιτρέπουν την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού επισκεπτών και χιονοδρόμων. Στο Κέντρο λειτουργούν δύο καφετέριες-chalet και εστιατόριο, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού, καθώς και υπηρεσία φύλαξης με παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες. Το Κέντρο διαθέτει ακόμα και κατάστημα συντήρησης για σκι και snowboard, με τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά μηχανήματα, στη θέση Κελάρια 1750.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού έχει φροντίσει επίσης και για την ιατρική κάλυψη όλων των επισκεπτών και χιονοδρόμων.

Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού είναι προσιτή από ένα οδικό δίκτυο, το οποίο αποχιονίζεται συνεχώς με τα εκχιονιστικά μηχανήματα που διαθέτει το Κέντρο. Πρόσβαση υπάρχει σχεδόν από όλες τις πλευρές του ορεινού όγκου του Παρνασσού και κατ’ επέκταση από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας οδικά.

Από Αθήνα, φτάνοντας στη Λιβαδειά, μπορεί να επιλέξει ο επισκέπτης τη διαδρομή:

Τιθορέα – Αμφίκλεια – Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Τιθορέα – Αμφίκλεια – Πολύδροσος – Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Αράχωβα – Διασταύρωση – Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Από Βόρεια Ελλάδα, φτάνοντας στη Λαμία, ακολουθεί κανείς την Εθνική Οδό προς Αθήνα και λίγο πριν τη διασταύρωση Θερμοπυλών ακολουθεί την έξοδο δεξιά προς Άμφισσα – Πάτρα. Στο χωριό Γραβιά στρίβει αριστερά προς Μαριολάτα – Λιλαία – Πολύδροσο – Αμφίκλεια.Από Πάτρα ακολουθεί ο επισκέπτης το δρόμο Ναύπακτος – Ιτέα και από εκεί μπορεί να επιλέξει μεταξύ των δρόμων Ιτέα – Δελφοί – Αράχωβα – Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού ή Ιτέα – Άμφισσα – Γραβιά – Λιλαία – Πολύδροσο – Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.

Απόσταση από Αθήνα: 180 χλμ.

Απόσταση από Θεσσαλονίκη: 370 χλμ.

Απόσταση από Πάτρα: 160 χλμ.

Απόσταση Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: 205 χλμ.

Με τραίνο είναι επισκέψιμο το Κέντρο μέσω του σταθμού της Αμφίκλειας και του σταθμού της Λιλαίας. Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών ΟΣΕ 1110.Με υπεραστικό λεωφορείο μπορείτε από τα πρακτορεία της Λιοσίων, μέσω του ΚΤΕΛ Άμφισσας, με τα νέα δρομολόγια να ξεκινούν κάθε 2 με 3 ώρες. Συγκεκριμένα τα δρομολόγια είναι 07:30, 10:30, 13:30, 15:30, 17:30, 20:00.

Τηλέφωνα ΚΤΕΛ νομού Φωκίδας:

Άμφισσα: 22650 28226

Λιβαδειά: 22610 28272

Αθήνα: 210 8317096

Η πρόσβαση επίσης είναι δυνατή και με το ferry-boat από Πελοπόννησο μέσω Αιγίου.

Από Άγιο Νικόλαο προς Αίγιο: 08:30, 12:00, 15:30, 18:00

Από Αίγιο προς Άγιο Νικόλαο: 07:30, 10:30, 13:30, 17:00

Αράχωβα, η αρχόντισσα του Παρνασσού Η Αράχωβα ή αλλιώς Ράχωβα (ράχις+ώβά δηλ. η ένωση σε μια πόλη των κατοίκων που ζούσαν σε μικρούς οικισμούς, «τας ώβάς», στις ράχες της περιοχής) έχει εξελιχθεί στο πιο must προορισμό για ολιγοήμερες διακοπές. Η δημοφιλής κωμόπολη του νομού Βοιωτίας κρατά τα σκήπτρα του χειμερινού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, χάρη στο φυσικό της κάλλος, την παραδοσιακή εικόνα του οικισμού της και την άρτιες υποδομές της.

Απέχει μόλις 160 χλμ. από την Αθήνα, γεγονός που την καθιστά ιδανικό προορισμό για αποδράσεις ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο. Επιπλέον, η γειτνίαση της με το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού αποτελεί ένα ακόμα προσόν, αφού η απόσταση που έχουν να διανύσουν οι επισκέπτες είναι μόλις 25 χλμ.. Έτσι, το πρωί το χιονοδρομικό σφύζει από κίνηση, ένταση, σκιέρ έμπειρους και μη που καθένας διασκεδάζει και αθλείται ανάλογα με τις δυνατότητές του, αλλά και απλούς επισκέπτες που απλά απολαμβάνουν το θέαμα και το βράδυ τα σοκάκια του οικισμού γεμίζουν από κόσμο που αναζητάει – τι άλλο – καλό φαγητό, ποτό και μουσική για να διασκεδάσει και να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Η κοσμικότατη Αράχωβα – γνωστή και ως «η Μύκονος του χειμώνα» - δεν απογοητεύει τους επισκέπτες της. Όσοι έχουν περάσει έστω και μια βραδιά στα στέκια της πόλης, θυμούνται για πάντα τους έντονους ρυθμούς της νύχτας και αδημονούν να ξαναζήσουν αυτή την εμπειρία!!!
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ