2013-02-18 13:21:37
Φωτογραφία για Όλο το σχέδιο της Τρόικας για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία...!!!
Της Ρούλας Σαλούρου

Με απώτερο στόχο την εφαρμογή ενιαίων κανόνων είσπραξης εισφορών και φόρων αλλά και ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, το υπουργείο Εργασίας και οι εκπρόσωποι της Τρόικας επεξεργάζονται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του μήνα, θα ολοκληρωθεί όμως το 2017.

Το σχέδιο, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης και θα «κλείσει» όταν έρθουν οι επικεφαλής της Τρόικας στην Ελλάδα, προβλέπει την εφαρμογή, άμεσα, ενός νέου τρόπου ρύθμισης τρεχουσών χρεών. Σε δεύτερη φάση, έως το 2014 θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες, ώστε το ΙΚΑ  να συλλέγει ληξιπρόθεσμες οφειλές και εισφορές των τεσσάρων μεγαλύτερων ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) ενώ μέχρι το 2017 θα έχει δημιουργηθεί ο μηχανισμός ώστε εισφορές και φόροι, τρέχοντες και ληξιπρόθεσμοι, θα συλλέγονται από έναν ενιαίο εισπρακτικό μηχανισμό. 


 

Η Τρόικα έχει θέσει συγκεκριμένους όρους στην διαδικασία ρύθμισης και είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς διαπιστώνει  ότι η καθυστέρηση στην καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κλιμακώνεται στα τέσσερα ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ και η συμμόρφωση σε ρυθμίσεις χρεών και πληρωμές είναι «εύθραυστη».

Το νέο σύστημα 

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Τρόικας, ένα νέο σύστημα για τα χρέη πρέπει να στηρίζεται στις εξής κατευθυντήριες γραμμές: 

* Οφειλέτες με χρέη που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο 6μηνο, δεν θα μπαίνουν στη ρύθμιση. 

* Αντίστοιχα, εκτός ρύθμισης μένουν και όσοι χρωστούν έως 5.000 ευρώ. 

* Οφειλέτες με χρέη έως 50.000 ευρώ θα πρέπει να παρουσιάζουν εμπεριστατωμένη πληροφόρηση ως προς την χρηματοοικονομική τους κατάσταση.  

* Οφειλέτες με χρέη από 50.000 έως 100.000 ευρώ θα πρέπει να παρέχουν στις αρχές επαρκείς πληροφορίες για να δικαιολογούν την πληρωμή των δόσεων, και να καταθέτουν έναν οικονομικό οδικό χάρτη βάσει του οποίου θα καθορίζονται και οι διαδικασίες  κατάσχεσης και αναγκαστικής είσπραξης, σε περίπτωση μη τήρησής του. 

* Οφειλέτες με χρέη πάνω από 100.000 ευρώ πρέπει να διαθέτουν αναλυτική οικονομική πληροφόρηση που θα πιστοποιείται από τρίτους. Για την παροχή ασφάλειας θα πρέπει η επιχείρηση να αποδεικνύει μέσω της οικονομικής της κατάστασης ότι, μπορεί να καλύπτει το ποσό των εκκρεμών οφειλών συμπεριλαμβανομένων και των τόκων. Σε αυτή τη διαδικασία πιστοποίησης ή και είσπραξης, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr δεν αποκλείεται σε αυτή την 3η κατηγορία υψηλών οφειλών, να εμπλακούν ιδιωτικές εταιρείες, κυρίως τράπεζες. 

* Η μέγιστη περίοδος πληρωμής των εκκρεμών οφειλών θα είναι 36 μήνες. Εδώ δίνεται μάχη, καθώς οι διοικητές των ταμείων επιμένουν ότι οι δόσεις πρέπει να είναι υψηλότερες, ακόμη και πάνω από 100. 

* Προσαυξήσεις που έχουν ήδη επιβληθεί, πρέπει να μειωθούν.

* Οι τόκοι θα συνεχίζουν  να συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ρύθμισης. 

* Στη ρύθμιση θα μπορεί να εντάσσεται μόνο μία φορά η υπόχρεη επιχείρηση.

* Το πρώτο εξάμηνο θα καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες εισφορές.

Μιλώντας στο Capital.gr ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής ενιαίων κανόνων ρύθμισης και είσπραξης φόρων και εισφορών. Σύμφωνα με τον Γενικό  Γραμματέα οι κανόνες θα πρέπει από την μία να πείθουν ότι η πολιτεία ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα των υγιών επιχειρήσεων για ρύθμιση των εισφορών,  από την άλλη να είναι λειτουργικοί και αποδοτικοί για τα έσοδα του δημοσίου. Θα πρέπει όμως, επισημαίνει ο κ. Κοκκόρης, να αποπνέουν αίσθημα δικαιοσύνης ώστε με την ενίσχυση των υγιών επιχειρήσεων να προωθείται ο θεμιτός ανταγωνισμός. 

Και στο βάθος ενιαίος μηχανισμός

Η μεταρρύθμιση στην συλλογή των εισφορών έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες στο υπουργείο Εργασίας και οι προωθούμενες αλλαγές θα έχουν τη μορφή μιας νέας μεγάλης μεταρρύθμισης. Το ΙΚΑ αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. 

Μέχρι τον Μάρτιο του 2014 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα μητρώο οφειλετών από τα τέσσερα μεγάλα ταμεία κύριας ασφάλισης, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, προκειμένου το ΙΚΑ που μέχρι τότε θα διαθέτει τον κατάλληλο μηχανισμό, να τεθεί επικεφαλής της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων αλλά και των τρεχουσών εισφορών.  

Όσο για την ενσωμάτωση της κοινωνικής ασφάλισης στην φορολογική διοίκηση, έχει μεταφερθεί για τα μέσα του 2017.    

Μια ειδική ομάδα δράσης θα πρέπει να εξετάσει το ύψος των οφειλών, που χοντρικά εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ (μόνο στο ΙΚΑ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προσεγγίζουν σύμφωνα με την ΠΟΣΕ τα 7,5 δισ. ευρώ) και να εκτιμήσει ποια από αυτά είναι «εισπράξιμα», ποια έχουν διαγραφεί  και ποια δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν και πρέπει να διαγραφούν.   

Μέχρι τον Μάρτιο του 2014 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η τροποποίηση του Κώδικα Συλλογής Δημοσίων Εσόδων με τη θέσπιση νέου νομικού πλαισίου, σε ευθυγράμμιση με την διεθνή καλή πρακτική. 
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Δύση πήρε το All Star Game του ΝΒΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Δύση πήρε το All Star Game του ΝΒΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ