2013-02-17 13:49:03
Φωτογραφία για Αγκάθια στις συγχωνεύσεις της Κρήτης
Η λύση στην εξίσωση για το μοντέλο διοίκησης αλλά και το φορέα που θα αναλάβει να τρέξει όλα τα σημαντικά έργα της Κρήτης αναδεικνύει νικητές και χαμένους σε μία πολιτική διεργασία που σημαδεύτηκε από πιέσεις και παρασκήνιο. Μάλιστα χρειάστηκε παρέμβαση από το Μέγαρο Μαξίμου για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός και να καταλήξουμε, στη σύσταση ενός υπερφορέα με στόχο να δημιουργηθεί μια ενιαία διαχειριστική αρχή που θα απορροφήσει ΟΑΝΑΚ, ΟΑΔΥΚ, Υποδομές Κρήτης ΑΕ, ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ και ΕΥΔΕ Αποσελέμη.

Η παρέμβαση Μαξίμου κρίθηκε απαραίτητη διότι από την Κρήτη εκφράστηκαν διαφορετικές φωνές και μάλιστα λίγο έλειψε η υπόθεση να καταλήξει σε ναυάγιο και να εγκλωβιστεί στην αβεβαιότητα του σαρωτικού κύματος των συγχωνεύσεων δημόσιων οργανισμών που έρχεται και θα συμπαρασύρει τους φορείς της Κρήτης.

Χαμένη η Περιφέρεια Κρήτης

Μεγάλος χαμένος σε όλη αυτή την ιστορία είναι η περιφέρεια Κρήτης η οποία μοιάζει να βγαίνει από το κάδρο των εξελίξεων και να χάνει αρμοδιότητες που διατηρούσε με το υπάρχον μοντέλο στα έργα υποδομής
. Πλέον, πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποφάσεις θα έχει το κεντρικό κράτος από το οποίο, μέσω του εκπροσώπου του θα περνούν όλες οι αποφάσεις για τα έργα ανάπτυξης και υποδομής της Κρήτης. Η αιρετή περιφέρεια ουσιαστικά εξελίσσεται σε ένα όργανο που δεν θα έχει κυρίαρχο ρόλο στα κέντρα των αποφάσεων, πέρα ενδεχομένως από το να καταθέτει τις προτάσεις της και να περιμένει.

Η δομή του νέου φορέα

Πρόεδρος θα είναι ο εκάστοτε γγ αποκεντρωμένης διοίκησης και διευθύνον σύμβουλος πρόσωπο που θα έχει διοριστεί από την κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι όλες οι αποφάσεις θα περνούν από το κεντρικό κράτος με πολιτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να κρατούν τα κλειδιά της λειτουργίας του φορέα. Παράλληλα, θα υπάρχουν και δύο διευθυντές, ένας σε Ηράκλειο και ένας σε Χανιά. Η χωροταξία των διευθύνσεων δεν αφορά μονάχα σε τοπικιστικά χαρακτηριστικά αλλά θα έχουν και διαφορετικές αρμοδιότητες. Ο διευθυντής του Ηρακλείου θα επωμιστεί τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και ο αντίστοιχος στα Χανιά το κομμάτι των υποδομών.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ