2013-02-11 10:42:02
Φωτογραφία για «Κάθε νέος δικαιούται μία καλή δουλειά και δεν πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειές του να την κερδίσει»
της Αθανασίας Κωνσταντίνου

«Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή η αγορά θα ανακάμψει και η Κύπρος θα χρειαστεί πολλούς νέους ανθρώπους και μάλιστα σε μεγαλύτερο εύρος επαγγελμάτων από αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.»

Κα. Δαλώση, χαίρεται.

Διευθύνετε την Α. Dalosi Careers and Training. Μιλήστε μας λίγο για εσάς και για την αποστολή σας.

Αποστολή μας είναι να υποστηρίζουμε τους νέους να αναπτύσσουν το δυναμικό τους σε όλους τους τομείς- ακαδημαϊκό, επαγγελματικό και κοινωνικό. Για το λόγο αυτό προσφέ-ρουμε υπηρεσίες προσαρμοσμένες στο στάδιο όπου βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι.

Καταρχάς προσφέρουμε Επαγγελματικό Προσανατολισμό σε μαθητές προκειμένου να ανακαλύψουν τις κλίσεις τους και να επιλέξουν το επάγγελμα που τους ταιριάζει. Αξιοποιούμε τη συζήτηση με τους γονείς και το μαθητή και συχνά χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού
. Τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα του ατόμου αναλύονται σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, τις αξίες του και τις ικανότητές του. Στη συνέχεια όλα τα παραπάνω εξετάζονται σε σχέση με τη σύγχρονη αγορά εργασίας και τις δυνατότητες της οικογένειας. Τέλος γίνεται σύνθεση όλων των παραπάνω ώστε να ληφθεί μία σωστή και ώριμη απόφαση για τις σπουδές και το επάγγελμα.

Προσφέρουμε επίσης Συμβουλευτική Απασχόλησης σε όσους αναζητούν εργασία αλλά και σε όσους αναζητούν μία καλύτερη θέση από αυτή που έχουν σήμερα. Προετοιμάζουμε τους ενδιαφερομένους να περνούν με επιτυχία τις συνεντεύξεις για δουλειά ή για σπουδές και όταν χρειάζεται ετοιμάζουμε μαζί το βιογραφικό σημείωμα και τις συνοδευτικές επιστολές.

Επιπλέον εργαζόμαστε ως εκπαιδευτές σε σχέδια κατάρτισης (training) σε σειρά σύγχρονων θεμάτων που αφορούν τους ανέργους (Ανάδειξη Κρυμμένων Ταλέντων, Ενδυνάμωση για ένταξη στην Αγορά Εργασίας, Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας, Βιογραφικό Σημείωμα, Κοινωνική Δικτύωση και Social Media, Συνέντευξη Επιλογής στην Εργασία & στις Σπουδές κ.λ.π). Επιπρόσθετα, ασχολούμαστε με σεμινάρια για συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, κοινωνικούς λειτουργούς, δασκάλους και εκπαιδευτές ενηλίκων, γονείς, εργαζομένους με άτομα με αναπηρία, στελέχη ΜΚΟ και άλλες ομάδες- στόχου.

Στον τομέα της εκπαίδευσης εργαζόμαστε κυρίως με τους νέους και με όσους εργάζονται με νέους (youth workers) στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Τα θέματά μας αφορούν τη Διαπολιτισμική Μάθηση, την Πολιτισμική Πολυμορφία (Cultural Diversity), τη Διαχείριση Έργου (Project Management), την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, την Επιχειρηματικότητα των Νέων, τη Συμμετοχή των Νέων στην Κοινωνική Ζωή, την Ηγεσία (leadership), το Coaching, την Περιθωριοποίηση και το Συνυπολογισμό (Inclusion) των Νέων με λιγότερες Ευκαιρίες, την Ανάπτυξη της Ιδιότητας του Ενεργού Πολίτη, τις Δεξιότητες και τη σημασία τους στην Προσωπική και Επαγγελματική Εξέλιξη κ.α.

H ανεργία σήμερα είναι ένα μείζων πρόβλημα. Πως αναμένεται να είναι τα επόμενα χρόνια στην Κύπρο;

Σίγουρα, τα προβλήματα θα ξεπεραστούν. Εκτός από τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση, υπάρχουν και εκείνες που λειτουργούν επιφυλακτικά ως προς την πρόσληψη νέου προσωπικού εξαιτίας του κλίματος που επικρατεί. Είναι όμως σίγουρο ότι κάποια στιγμή η αγορά θα ανακάμψει και η Κύπρος θα χρειαστεί πολλούς νέους ανθρώπους και μάλιστα σε μεγαλύτερο εύρος επαγγελμάτων από αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Ποιά κίνητρα θα δίνατε στους νέους, φοιτητές, απόφοιτους, ά-νεργους για να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για να βρουν τη δική τους θέση μέσα στη σύγχρονη κοινωνία;

Η απόκτηση εργασιακής ζωής σημαίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, πε-ρισσότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει πληθώρα ευκαιριών για αλληλεπίδραση με ανθρώπους που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα ιεραρχίας και καλύτερη κατανόηση των ανθρωπίνων σχέσεων. Μία καλή δουλειά προσφέρει στο άτομο αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον καθώς αισθάνεται ότι μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους της ζωής του. Κάθε νέος δικαιούται μία καλή δουλειά και δεν πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειές του να την κερδίσει.

Να δώσουμε όμως και κάποιες συμβουλές για να παραμείνει κάποιος κινητοποιημένος. Είναι γεγονός ότι οι άνεργοι τείνουν να απομονώνονται επειδή αισθάνονται πεσμένοι ψυχολογικά, επειδή δεν έχουν χρήματα για τις εξόδους τους αλλά και γιατί η αναζήτηση εργασίας γίνεται κυρίως online άρα πρέπει να περνούν πολλές ώρες στο σπίτι. Η συμβουλή μου είναι να συνδεθούν με τον έξω κόσμο, να κάνουν επαφές με όσους ήδη εργάζονται, να δουν φίλους, να φροντίσουν τη φυσική τους κατάσταση (μπορούν και χωρίς οικονομικό κόστος). Μερικές φορές είναι καλό να παίρνουν το κομπιούτερ τους σε κάποιο ήσυχο μέρος με σύνδεση στο ίντερνετ ώστε να αλλάζουν λίγο παραστάσεις. Είναι επίσης τρομερά σημαντικό να διατηρούν την καθημερινή τους ρουτίνα, να ξυπνούν νωρίς, να ντύνονται κανονικά, να χρησιμοποιούν κάποιο συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού ως γραφείο τους και να ασχολούνται με την οργάνωση της αναζήτησης εργασίας με πλάνο, στόχους, ημερολόγιο συναντήσεων κ.ο.κ.

Επιπλέον, θα πρέπει να παρακολουθούν συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια σχετικά με το αντικείμενό τους για να είναι πάντοτε ενημερωμένοι.

Θα σύστηνα τέλος στους νέους ανέργους να εργασθούν εθελοντικά ώστε να διοχετεύσουν την ενέργειά τους σε συγκεκριμένους στόχους, να εξοπλιστούν με νέες γνώσεις και δεξιότητες, να γνωριστούν με κόσμο και να συνεχίσουν να αισθάνονται χρήσιμοι.

Θα παροτρύνατε τους νέους να στραφούν προς νέα επαγγέλματα, αντί των παραδοσιακών επαγγελμάτων που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα;

Τα νέα επαγγέλματα είναι πιο σίγουρες επιλογές. Χρειάζεται όμως προσοχή. Κάποια από αυτά είναι υπερβολικά εξειδικευμένα και αντιστοιχούν σε κλάδους που αναπτύσσονται στο εξωτερικό αλλά όχι στην Κύπρο. Εάν η Κυπριακή αγορά δεν αναγνωρίζει την ανάγκη μίας καινούριας εξειδίκευσης ή δεν διαθέτει τα μέσα να επενδύσει σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, τότε υπάρχει κίνδυνος. Ακόμη και η καινοτομία ξεπερνιέται πολύ γρήγορα σήμερα και ένα επάγγελμα υπερβολικά μοντέρνο μπορεί να σε αφήσει στο περιθώριο. Για το λόγο αυτό πρέπει να μπορεί να δει κανείς όχι μόνο τι είναι μοντέρνο αλλά και τι είναι βιώσιμο στην τοπική αγορά.

Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι και στα νέα και στα παραδοσιακά επαγγέλματα το σημαντικό στοιχείο είναι η δημιουργικότητα. Η δημιουργικότητα σίγουρα σημαίνει κάτι διαφορετικό για έναν καλλιτέχνη αλλά υπάρχει χώρος για δημιουργικότητα σε όλα τα επαγγέλματα. Ακόμη και ένα παραδοσιακό επάγγελμα μπορεί να γίνει μοντέρνο εάν προσεγγισθεί με δημιουργική ματιά και καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες.

Να δώσουμε εδώ ένα παράδειγμα. Η αειφόρος βιολογική γεωργία μπορεί να είναι μια επιλογή σταδιοδρομίας καθώς οι παραδοσιακές μορφές της γεωργίας αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο ως λύσεις σε προβλήματα σχετικά με την τοξικότητα στα τρόφιμα, το νερό και το έδαφος, τις κλιματικές αλλαγές κλπ. Προτού επιλέξει κάποιος να δραστηριοποιηθεί σε αυτό τον κλάδο, θα πρέπει βέβαια να υπολογίσει όλες τις παραμέτρους που αφορούν την παραγωγή, τη διακίνηση και την πώληση των αγροτικών προϊόντων.

Η ευελιξία και η καινοτομία είναι πολύ σημαντικές για τους νέους ώστε να προσαρμόζονται γρήγορα στις ανάγκες της αγοράς. Θα παρότρυνα τους νέους να σκεφτούν πρωτότυπες ιδέες για να αξιοποιήσουν τα προσόντα τους. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει σπουδάσει Φιλολογία αντί να περιμένει πότε θα διοριστεί μπορεί να αναζητήσει εργασία σε τομείς που εκτιμάται η καλή γνώση των Ελληνικών, για παράδειγμα μπορεί να γράφει αιτήσεις χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης, θα ήταν καλό οι νέοι να σκεφτούν και το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν αρκετά σχέδια ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Σε κάθε περίπτωση οι νέοι θα πρέπει να επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα προτού λάβουν απόφαση για το επάγγελμα ή την επιχειρηματική δραστηριότητα που θα ξεκινήσουν.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο να κάνει για να αυξήσει τις ευκαιρίες του να εργοδοτηθεί;

Η διαδικασία αναζήτησης εργασίας είναι ένα σχολείο για το νεαρό άτομο. Θα συμβούλευα ένα νέο να σκεφτεί πόσες ικανότητες και δεξιότητες πρέπει να χρησιμοποιήσει στην αναζήτηση εργασίας και να προσπαθήσει να τις αποκτήσει γιατί θα του χρειαστούν σε κάθε στάδιο της ζωής του. Καταρχήν, πρέπει να διαθέτει γνώση των κανόνων του παιγνιδιού αναζήτησης εργασίας και δεξιότητες έρευνας αφού μιλούμε για δραστηριότητα αναζήτησης που διέπεται από τους δικούς της κανόνες. Επιπλέον, πρέπει να διαθέτει κοινωνικές δεξιότητες όπως η δεξιότητα δικτύωσης η οποία χρησιμεύει στην προσέγγιση ατόμων που μπορούν να δώσουν συστατικές επιστολές, στη διατήρηση σχέ-σεων με άτομα του ίδιου επαγγελματικού χώρου για ανταλλαγή πληροφοριών, στη συμμετοχή σε επαγγελματικούς συνδέσμους, στην αξιοποίηση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης στο ίντερνετ κλπ.

Για τη συνέντευξη απαιτούνται ικανότητες επικοινωνίας και διαπροσωπικών επαφών συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας διαπραγμάτευσης (του μισθού και όχι μόνο), ικανότητα παρουσίασης του εαυτού, δεξιότητες ακρόασης και ομιλίας, χειρισμός της γλώσσας του σώματος, διαχείριση του άγχους κλπ.

Για το βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή απαιτούνται: συγγραφική ικανότητα, καλή γνώση της μητρικής γλώσσας ή της ξένης γλώσσας όπου γράφονται τα δύο έντυπα, γνώση των κανόνων της αλληλογραφίας, ικανότητα παρουσίασης του εαυτού μας, δεξιότητες σύνοψης ώστε να γράφει σωστή περίληψη κειμένου, ιεράρχηση ιδεών ανά βαθμό σημαντικότητας, διαμόρφωση κειμένου στον υπολογιστή κλπ.

Ποιές θεωρείτε ότι είναι οι «δεξιότητες κλειδιά» που ένας νέος απαραίτητα πρέπει να προσθέσει στο βιογραφικό του;

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος και καμία δεξιότητα δεν πρέπει να παραβλέπεται. Περισσότερες δεξιότητες = καλύτερες θέσεις εργασίας.

Μία ευκαιρία ανάπτυξης δεξιοτήτων που συστήνω σε όλους τους νέους της Κύπρου είναι η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση». Το πρόγραμμα αυτό είναι προσανατολισμένο στην καλλιέργεια των παραπάνω δεξιοτήτων καθώς και των λεγόμενων δεξιοτήτων ζωής (life skills) που εκτιμώνται ολοένα και περισσότερο από εκείνους που προσλαμβάνουν προσωπικό.

Γνωρίζουμε από τη δουλειά μας με τη νεολαία ότι όλοι οι νέοι που συμμετέχουν κερδίζουν πολλές ευκαιρίες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η συμμετοχή σε μία Ανταλλαγή Νέων ή ένα Σχέδιο Κατάρτισης στο εξωτερικό προσφέρει πολύτιμες εμπειρίες διαπολιτισμικής μάθησης και ανοίγει ένα δρόμο κινητικότητας στην Ευρώπη με άπειρες δυνατότητες.

Η συμβουλή μου είναι να επενδύσει ο νέος το χρόνο που βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για να χτίσει όλες τις δεξιότητες που αναφέραμε παραπάνω. Η προσπάθεια είναι κυρίως ατομική αλλά μπορεί να απευθυνθεί και σε κάποιο σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ποιά πιστεύετε είναι τα επαγγέλματα που θα έχουν περισσότερη ζήτηση στο μέλλον;

Σύμφωνα με τις μελέτες πρόβλεψης της απασχόλησης, οι κλάδοι που θα έχουν μεγαλύ-τερη ζήτηση είναι η Πράσινη Οικονομία, οι Υπηρεσίες Υγείας και οι Τεχνολογίες Πληρο-φορίας και Επικοινωνίας. Πρέπει να διευκρινιστεί εδώ κάτι πολύ σημαντικό. Σε όλους τους παραπάνω κλάδους θα έχουν ζήτηση τα επαγγέλματα μέσης και χαμηλής εξειδίκευσης. Για παράδειγμα, σε μια μεγάλη εταιρία Πληροφορικής, ένα μονοψήφιο ποσοστό εργαζομένων καταλαμβάνει θέσεις επιστημονικού προσωπικού ή διεύθυνσης. Η μεγάλη πλειοψηφία καταλαμβάνει θέσεις διοικητικού προσωπικού, πωλητών, αγγελιοφόρων, αποθηκάριων, οδηγών, τηλεφωνητών, προσωπικού καθαριότητας κλπ.

‘Eχουμε ακούσει να λένε πως τα πράσινα επαγγέλματα είναι επαγγέλματα του μέλλοντος. Ποια είναι αυτά; Και είναι όντως επαγγέλματα με μέλλον στην Κύπρο;

Τα πράσινα επαγγέλματα αναφέρονται σε ειδικότητες σχετικές με τα θέματα της αειφόρου περιβαλλοντικής διαχείρισης. Πιστεύουμε ότι θα έχουν πράγματι μέλλον στην Κύπρο. Θα αναφέρουμε εδώ ορισμένα ενδεικτικά επαγγέλματα ανά τομέα της οικονομίας.

Στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δάση, μεταλλεία) περιλαμβάνονται: βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία και μελισσοκομία, αειφορική αλιεία καθώς και αειφορική διαχείριση δασών, ορθολογική εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτών πόρων, σχεδιασμένη αποκατάσταση μεταλλευτικών χώρων, διαχείριση της βιοποικιλότητας και δράσεις αποκατάστασης και διαχείρισης αστικού και περι-αστικού πράσινου, αγροκτημάτων πόλης κ.λ.π.

Στο δευτερογενή τομέα (βιομηχανία, κατασκευές) περιλαμβάνονται: διατροφή με οργανικά ή βιολογικά προϊόντα, παραδοσιακά προϊόντα χειροτεχνίας (όπως υφαντά, πήλινα κλπ), είδη ένδυσης και υπόδησης από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, κατασκευή βιοκλιματικών οικιών και οικολογικών κτηρίων, κατασκευή οικιακών συσκευών φιλικών προς το περιβάλλον, αειφορική παραγωγή ενέργειας, παραγωγή προϊόντων συσκευασίας που ανακυκλώνονται και αποσυντίθεται εύκολα, βιομηχανική επεξεργασία λυμάτων και αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση απορριμμάτων και αποβλήτων, βιομηχανική εφαρμογή τεχνολογιών αποκατάστασης του περιβάλλοντος κ.λ.π.

Στον τριτογενή τομέα (εμπόριο, διακίνηση προϊόντων, υπηρεσίες, τουρισμός, μεταφορές) περιλαμβάνονται: εμπόριο πράσινων προϊόντων, πράσινες μεταφορές, δημιουργία και αξιοποίηση υποδομών ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών, οικοτουρισμός, δραστηριότητες οικοξενάγησης, ενοικίαση και πώληση εξοπλισμού για τουριστικές δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές κ.λ.π

Η εξεύρεση φυσικού αερίου θα συμβάλλει στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;

Εν μέρει, ναι. Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑΝΑΔ) πραγματοποίησε μάλιστα μελέτη Εντοπισμού Αναγκών Απασχόλησης και Κατάρτισης για την αποτελεσματική Διαχείριση του Φυσικού Αερίου στην Κύπρο όπου παρουσιάζονται προκαταρκτικές εκτιμήσεις των αναγκών απασχόλησης με χρονικό ορίζοντα το 2019. Η εξόρυξη φυσικού αερίου, η μεταφορά του με υποθαλάσσιους αγωγούς, η κατασκευή τερματικού επεξεργασίας και υγροποίησης και η μεταφορά του με χερσαίους αγωγούς θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στους τομείς της έρευνας, της εξόρυξης και μεταφοράς, της επεξεργασίας και παραγωγής, της αποθήκευσης, της διανομής, της εξαγωγής κ.λ.π. Οι περισσότερες θέσεις προβλέπεται να δημιουργηθούν για την κατασκευή του τερματικού και η ειδικότητα που θα απασχοληθεί περισσότερο είναι των τεχνιτών και των χειριστών μηχανημάτων. Πέρα από τις θέσεις που θα έχουν σχέση καθεαυτό με την εξόρυξη του φυσικού αερίου πρέπει να καταλάβουμε ότι θα δημιουργηθούν και θέσεις σχετικά με την προμήθεια προϊόντων, τη λογιστική διαχείριση, τις μεταφορές κ.ο.κ. Επιπλέον θα υπάρξουν και εταιρίες που θα προσφέρουν υπηρεσίες σε όλους εκείνους που θα εργάζονται στο χώρο του φυσικού αερίου (φαγητό, ποτό, αναψυχή, μετακινήσεις κ.λ.π).

Κα. Δαλώση εμπλέκεστε ενεργά στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου το οποίο έχει λανσάρει την εκστρατεία «Ενεργός Άνεργος Νέος». Μιλήστε μας λίγο για αυτή την εκστρατεία.

Συμμετέχω στην εκστρατεία «Ενεργός Άνεργος Νέος» ως εκπαιδεύτρια νεολαίας - μέλος της Ομάδας Εκπαιδευτών του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου (ΣυΝΚ). Η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, μετά από σύνοδο για την ανεργία των νέων στην οποίαν συμμετείχαν οργανώσεις μέλη του ΣυΝΚ κατάληξε σε σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι αντιπρόσωποι της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης τόνισαν την ανάγκη χάραξης μιας νέας ολοκληρωμένης στρατηγικής και κατέγραψαν τα συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει αυτή η στρατηγική. Το ΣυΝΚ ξεκινά από το δεδομένο ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης, αποτελεί πλούτο για τη χώρα και παράγοντα που αν αξιοποιηθεί σωστά θα συμβάλει στην ανάπτυξή της οικονομίας και της κοινωνίας. Η εκστρατεία περιλαμβάνει σειρά δράσεων διαφώτισης όπως η πραγματοποίηση διαλέξεων και συζητήσεων, η ευαισθητοποίηση του κόσμου μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η έκδοση έντυπου υλικού κ.λ.π.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Αναπτυξιακής Στρατηγικής Ευρώπη 2020 είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να εργοδοτείται γύρω στο 75% των Ευρωπαίων πο-λιτών ηλικίας 20- 64. Πιστεύετε ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Θα πρέπει να γίνουν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα κράτη μέλη για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος. Η αναβάθμιση του ρόλου του Επαγγελματικού Προσανατολισμού θα βοηθήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Κα. Δαλώση είστε επίσης εκπαιδεύτρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Salto. Εξηγήστε μας λίγο τι ευκαιρίες που παρέχει στους νέους το Δίκτυο αυτό.

Καταρχάς να πούμε ότι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο SALTO (Support, Advanced Learning and Training Opportunities) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000 και εργάζεται με βάση τις Ευρωπαϊκές προτεραιότητες στον τομέα της νεολαίας. Παρέχει δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης βελτιώνοντας τις δεξιότητες των συμμετεχόντων. Επίσης το SALTO - YOUTH παρέχει υποστήριξη σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας και συμβάλλει στην δημιουργία δικτύων και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των οργανώσεων. Το SALTO διοργανώνει πολλά διακρατικά σεμινάρια και οι νέοι μπορούν να παρακολουθούν το ημερολόγιο σεμιναρίων και να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής σε εκείνα που τους ενδιαφέρουν. Κάθε δραστηριότητα κατάρτισης προσφέρει στους νέους την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις στάσεις τους απέναντι σε άλλους πολιτισμούς και ιδέες και μετά να λειτουργήσουν οι ίδιοι σαν πολλαπλασιαστές της μάθησης σε ένα μεγαλύτερο κοινό. Το SALTO διαθέτει επίσης ένα κατάλογο εκπαιδευτών νεολαίας (TOY- Trainers online for Youth) από τον οποίο οι οργανώσεις που θέλουν να πραγματοποιήσουν κάποιο σεμινάριο ή σχέδιο κατάρτισης ή ανταλλαγή νέων κ.λ.π. μπορούν να εντοπίσουν τον κατάλληλο εκπαιδευτή.

Συμμετέχοντας στα ευρωπαϊκά προγράμματα του Salto εσείς προσωπικά κα. Δαλώση, τι έχετε αποκομίσει;

Γενικά η συμμετοχή μου σε διακρατικά εκπαιδευτικά προγράμματα ως Εκπαιδεύτρια Νεολαίας με βοήθησε να εξελιχθώ ως άτομο αλλά και ως εκπαιδευτικός. Όλα τα προγράμματα (σχέδια κατάρτισης, σεμινάρια, σύνοδοι μελέτης) έχουν πολύ έντονο το στοιχείο της διαπολιτισμικής μάθησης για τους νέους που συμμετέχουν γεγονός το οποίο προσφέρει στον εκπαιδευτή μεγάλη εμπειρία στην εργασία με νέους από διαφορετικό εθνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο. Ο βαθμός συνεργασίας με τους άλλους εκπαιδευτές είναι πολύ μεγάλος αφού από αυτόν εξαρτάται σημαντικά η επιτυχία του προγράμματος. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιώ εμπλουτίστηκαν σημαντικά αφού όλες οι παραπάνω δράσεις αξιοποιούν τη μεθοδολογία της μη- τυπικής μάθησης. Ο συμμετοχικός χαρακτήρας των προγραμμάτων (π.χ. του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νεολαία σε Δράση») πηγαίνει τη συνεργασία μεταξύ νέων και εκπαιδευτικών πολύ πιο μακριά απ’ ότι στα παραδοσιακά εκπαιδευτικά πλαίσια και φέρνει μεγάλα και διαρκή αποτελέσματα. Η εκπαίδευση της νεολαίας είναι ένας υπέροχος κόσμος τόσο για τους νέους που συμμετέχουν στα ανάλογα προγράμματα, όσο και για τους εκπαιδευτές τους.

Kλείνοντας την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση μας, ποια συμβουλή θα δίνατε στους νέους, φοιτητές και απόφοιτους;

Να παίρνουν την αναζήτηση εργασίας πολύ σοβαρά, σαν να ήταν μία πραγ-ματική δουλειά και μάλιστα πλήρους απασχόλησης. Όσοι κάνουν αυτή την πρώτη τους δουλειά σωστά θα έχουν αποτέλεσμα δηλαδή θα καταφέρουν να εργοδοτηθούν. Δεδομένου ότι ακόμη και νέοι που διαθέτουν υψηλά προσόν-τα δεν κατέχουν όλες τις γνώσεις και δεξιότητες που αναφέραμε παραπάνω θα συμβούλευα τους νέους να απευθύνονται σε επαγγελματίες Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού οι οποίοι μπορούν να τους προετοιμάσο-υν σωστά και να τους βοηθήσουν να ακονίσουν τα προσόντα τους.

Άννα Δαλώση, MA, Education Diploma, Counseling and Careers Guidance BA, Education and Psychology
campuscy.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ