2013-02-11 10:32:03
Φωτογραφία για Κατεπείγουσες συνομιλίες για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου
Διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου με γάλλους καταναλωτές, αγροτικούς παραγωγούς και υπουργούς τροφίμων να προσέρχονται σε επείγουσες συνομιλίες για το ζήτημα, όπως επισημαίνει το BBC.

Εξι γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν αποσύρει κατεψυγμένα προϊοντα μοσχαριού από τις εταιρείες Findus και Comigel.

Η κίνηση αυτή ακολούθησε την διαπίστωση ότι τρόφιμα που πωλούνται στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο με την επιγραφή ως «μοσχαρίσια» περιέχουν κρέας αλόγου.

Το διατροφικό αυτό σκάνδαλο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πολυπλοκότητα των προμηθειών της βιομηχανίας τροφίμων σε όλο το εύρος της ΕΕ.

Ήδη έχει αντίκτυπο στους διανομείς στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και τη Ρουμανία, η οποία εξετάζει ισχυρισμούς ότι είναι υπεύθυνο ένα από τα σφαγεία της.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος, Όουεν Πάτερσον αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο σκάνδαλο. Οπως είπε ήδη έχει επιβληθεί μορατόριουμ στις εισαγωγές κρεάτων από την ΕΕ.


Η αμφισβήτηση γύρω από το επιμολυσμένο κρέας έχει επηρεάσει επίσης εταιρείς στην Ιρλανδία και την Πολωνία. Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα ελεγκτές τροφίμων στην Ιρλανδία ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν κρέας αλόγου σε μπιφτέκια που είχαν στη διάθεσή τους αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, όπως Iceland, Lidl και Tesco.

Παράλληλα, πέντε γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ - Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix, Grand Jury και Picard - έχουν αποσύρει από τα ράφια τους ποσότητες κατεψυγμένων γευμάτων με βάση το κρέας.

Ο Γάλλος υπουργός Τροφίμων, Γκιγιόμ Γκαρό, δήλωσε ότι επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι όλα τα προϊόντα με κρέας αλόγου έχουν αποσυρθεί.

«Θέλουμε να μάθουμε μέχρι τελευταία λεπτομέρεια όλη την αλυσίδα των εμπλεκομένων στην διατροφική αυτή αλυσίδα, από το τί συνέβη στην αρχή», δήλωσε ο Γκαρό στο Γαλλικό Πρακτορείο, τονίζοντας ότι στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετάσχουν παραγωγοί, προμηθευτές, υπεύθυνοι σούπερ μάρκετ και εκπρόσωποι από όλη την βιομηχανία τροφίμων.

Οι έρευνες που έγιναν από γάλλους αξιωματούχους αποκάλυψαν ότι η γαλλική εταιρεία Poujol αγόρασε κατεψυγμένο κρέας από κύπριο έμπορο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος υφυπουργός Τροφίμων, Μπενουάτ Αμόν.

Ο προμηθευτής με τη σειρά του παρέλαβε τις ποσότητες από Ολλανδό έμπορο και η ολλανδική εταιρεία αγόρασε το κρέας από δύο ρουμανικά σφαγεία.

Η Poujol προμήθευσε κρέας σε εργοστάσειο του Λουξεμβούργου, ιδιοκτησίας της γαλλικής Comigel. Στη συνέχεια το κρέας πουλήθηκε από την σουηδική Findus, η οποία ανακοίνωσε ότι εξαπατήθηκε από τον ρουμάνο προμηθευτή της.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τι κιμά τρώμε;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τι κιμά τρώμε;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ