2012-03-29 07:50:56
Φωτογραφία για Συνάντηση σε θερμό κλίμα του πάπα Βενέδικτου με τον Φιδέλ Κάστρο
Μία σύντομη αλλά με μεγάλο συμβολισμό συνάντηση είχαν την Τετάρτη ο πάπας Βενέδικτος Ιστ’ με τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης Φιδέλ Κάστρο λίγο πριν ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναχωρήσει από την Αβάνα.

Η συνάντηση, η πρώτη ανάμεσα στον Βενέδικτο και τον Φιδέλ Κάστρο, έγινε μετά από αίτημα του Κάστρο—άλλωστε το Βατικανό πριν την άφιξη του πάπα στην Κούβα δεν την είχε αποκλείσει.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού ανέφερε ότι στην 30λεπτη συνομιλία ο Κάστρο σχεδόν πήρε συνέντευξη από τον Βενέδικτο ρωτώντας πόσο έχουν αλλάξει οι διδασκαλίες της εκκλησίας από τότε που ήταν παιδί (ο Κάστρο είχε φοιτήσει σε σχολείο Ιησουιτών), πώς είναι να είσαι πάπας και για τις προκλήσεις της ανθρωπότητας στις μέρες μας. Από την πλευρά του ο Βενέδικτος έθεσε θέματα ισότητας και ελευθερίας.

Η συζήτηση έγινε σε μάλλον θερμό κλίμα και αστειεύτηκαν για την ηλικία τους: ο Κάστρο είναι 85 και ο Βενέδικτος τα συμπληρώνει σε λίγες εβδομάδες.


Ο Κάστρο είχε ανακοινώσει σε ανοικτή επιστολή του που αναρτήθηκε αργά την Τρίτη στο Διαδίκτυο ότι ευχαρίστως θα συναντούσε τον πάπα, όπως είχε κάνει με τον Ιωάννη Παύλο Β το 1998.

Είναι «ένας άνδρας για τον οποίο η επαφή με τα παιδιά και τους ταπεινούς πολίτες του λαού προκαλεί πάντα αισθήματα στοργής» έγραψε ο Κάστρο.

Ο Φιντέλ Κάστρο είχε συναντηθεί δύο φορές με τον Ιωάννη Παύλο Β΄ στο Βατικανό το 1996, και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής επίσκεψης του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην Κούβα, το 1998.

Νωρίτερα, εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί συνέρρευσαν στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα όπου ο πάπας Βενέδικτος Ιστ’ τέλεσε ανοιχτή Θεία Λειτουργία. Στο κήρυγμα, που μεταδόθηκε και τηλεοπτικά, μίλησε κατά του φανατισμού αλλά τάχτηκε και υπέρ της άρσης της απομόνωσης της Κούβας.

Η Κούβα και ο κόσμος χρειάζονται αλλαγή, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο αν κάθε πλευρά είναι σε θέση να αναζητήσει την αλήθεια και επιλέξει τον δρόμο της αγάπης, σπέρνοντας αποκατάσταση και αδελφοσύνη», επισήμανε.

Ο Βενέδικτος κατά την επίσκεψή του στη χώρα απέφυγε ανοιχτές αναφορές για τους αντιφρονούντες στη Κούβα χώρα (δεν τους συνάντησε άλλωστε) κάνοντας μία έμμεση αναφορά λέγοντας ότι «προσεύχεται για τις ανάγκες όσων υποφέρουν, για αυτούς που στερήθηκαν την ελευθερία τους, αυτούς που αποχωρίστηκαν από τους αγαπημένους τους».

Ακόμη σε συνάντηση του με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο επισήμανε ότι η εκκλησία πρέπει να έχει μεγαλύτερο ρόλο και περισσότερη ελευθερία στη χώρα ζητώντας ακόμη να καθιερωθεί ως αργία η Μεγάλη Παρασκευή. 24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ