2013-02-08 07:51:01
Φωτογραφία για Καλλίγραμμες των εισπρακτικών στήνουν ραντεβού με τους οφειλέτες στο Facebook
Το διαδίκτυο είναι η υποκατάσταση της αλάνας που εμείς παίζαμε παιδιά ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, χαιρετίζοντας την ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση που διοργάνωσε η υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ασφαλή πλοήγηση.

«Το διαδίκτυο είναι ο χώρος όπου αναπτύσσεται η προσωπικότητα των παιδιων τα οποία έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Το διαδίκτυο είναι χωρος μίας τεραστιας ευκαιρίας αλλά και πηγή τεράστιου κινδύνου. Η προσπαθεια που πρέπει να γίνει από όλους είναι ο χώρος του διαδικτύου να είναι ασφαλής για τα παιδιά» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Κωσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ανέφερε ότι:

«Ειδικά για την επιχειρηματικότητα η ανάπτυξη του διαδικτύου δημιουργήσε ένα νέο κόσμο ευκαιριών και προκλήσεων. Έγινε το εφαλτήριο για την ανάπτυξη καινοτομιών και την υλοποίηση επαναστατικών ιδεών. Ταυτόχρονα, όμως, ευνόησε την δημιουργία νέων μορφών εγκληματικότητας, που στην περίπτωση των επιχειρήσεων, μιλάμε για κατασκοπεία και υποκλοπή ηλεκτρονικών δεδομενων.


Η ζημιά που μπορεί να προκληθεί σε περίπτωση παραβίασης των δεδομένων είναι πραγματικά ανυπολόγιστη. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι από την απώλεια της φήμης και της εμπορικής πίστης μέχρι ακόμη και τη χρεοκοπία μίας εταιρείες. Γι’αυτό στις ΗΠΑ η ηλεκτρονική εγκληματικότητα αντιμετωπίζεται ως πραγματική απειλή για τις επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα ο κίνδυνος αυτός παραγνωρίζεται.

Λίγες είναι οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέτρα. Και αυτές είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν ειδικά τμήματα προστασίας των πληροφοριακών δεδομένων τους. Οι μικρομεσαίες μειονεκτούν και σε αυτό τον τομέα, διότι δεν διαθέτουν αρκετούς πόρους για να οργανωσουν την πληροφορία τους.

Βιομηχανική κατασκοπεία

Προλογίζοντας την ενότητα για τη βιομηχανική κατασκοπεία ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης σημείωσε:

«Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που δουλευει 24 ώρες. Δεν κοιτάμε ρολόι. Εχουμε κατορθώσει το ακατόρθωτο στο ελληνικό Δημόσιο. Μιλάμε για επιστημονική αστυνομία, πιστοποιημένη με ISO.

Τι μέλλει γενέσθαι; Οι εξελίξεις είναι τέτοιες καθημερινά που δεν μπορεί κάποιος να τις προλάβει. Σήμερα το 53,6% των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και το 96,2% αυτών είναι στην ευρυζωνικότητα.

Να σημειώσουμε ότι χωρίς την εισαγγελία δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το άλμα που έχουμε κάνει σήμερα. Ευχαριστώ τον κ. Τέντε, τον προϊστάμενο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Τους έχω ξυπνήσει, πιστεψτε με, μία και δύο το πρωί για να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή».

Μιλώντας για τους κινδύνους της βιομηχανικής κατασκοπείας ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε:

«Έχω δει ανθρώπους να καταρρέουν μπροστά μου, έχοντας υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές. Σας διαβεβαιώ όμως, ότι είμαστε και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε ο φόβος και ο τρόμος των κακόβουλων. Και καλούμε τους επιχειρηματίες, που διαβάζουν στο διαδίκτυο συκοφαντικά και εκβιαστικά δημοσιεύματα, να έρχονται στην υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όποιο αρχείο δημοσιεύεται στο διαδίκτυο παραμένει για πάντα.

Σχετικά με το Facebook, πόσοι γνωρίζουν τους όρους χρήσης του; Ότι, δηλαδή, οι όροι μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση; Ή ότι το Facebook αποποιείται τα πνευματικά δικαιώματα; Πρέπει να γνωρίζετε πως ό,τι αναρτάται στο Facebook, μοιράζεται με άλλους. Και όποιος νομίζει ότι μπορεί να διαγραψει τον λογαριασμό, σφάλλει. Ο λογαριασμός δεν διαγράφεται, αλλά απενεργοποιείται» σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης.

"Γνωστός επιχειρηματίας είχε αναρτήσει στο Facebook ότι θα πάει στη Μύκονο 10-20 Αυγούστου..Στις 11 Αυγούστου μπήκε ο διαρρήκτης σπίτι του και έφυγε στις 19» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης.

Ακόμη και οι εισπρακτικές εταιρείες κάνουν χρήση του Facebook. «Στέλνουν καλλίγραμμες κοπέλες από εισπρακτικές εταιρείες που προσεγγίζουν τους οφειλέτες, μέσω διαδικτύου. Γι’αυτό προσέχουμε από ποιους λαμβάνουμε αιτήματα φιλίας» σημείωσε.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν ορισμένες χαρακτηριστικές υποθέσεις βιομηχανικής κατασκοπείας.

-Επιχειρηματίας διέθετε ένα laptop, μέσω του οποίου πραγματοποιούσε το σύνολο των συναλλαγών του. Κάποιος υπάλληλος εγκατέστησε ειδικό πρόγραμμα στον φορητό υπολογιστή, το οποίο έστελνε όλες τις συνομιλίες (ηλεκτρονικές και μη) σε servers στο εξωτερικό.

-Καθηγητής που είχε οικονομικές διαφορές με εταιρεία στην Αγγλία, εισέβαλε στη βάση δεδομένων της και κατάφερε να αλλάξει τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στην εταιρεία.

-Σε δημόσια αρχή, άγνωστο άτομο έπαιρνε την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου και απαντούσε εξ’ ονόματός του.

Πηγή: capital
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ