2013-02-08 01:21:03
Φωτογραφία για Περισσότερες επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
από το Γραφείο Τύπου

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της στο Στρασβούργο, ενέκρινε την ετήσια έκθεση για τους στόχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που παρουσίασε ο ευρωβουλευτής Mario Mauro και είχε εγκριθεί προηγουμένως από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, μέλος της οποίας είναι και ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).

Στην έκθεση που εγκρίθηκε, περιλαμβάνονται σημαντικές θέσεις που προτάθηκαν ως τροπολογίες από τον Θόδωρο Σκυλακάκη, που ήταν σκιώδης εισηγητής για το ALDE στην έκθεση αυτή. Συγκεκριμένα:

-Η ανάγκη για ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα επενδύσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει το μικρό ύψος του προγράμματος που εγκρίθηκε «οι εν λόγω επενδύσεις, ακόμα και αν υπάρξει η προαναφερθείσα μόχλευση, θα ανέρχονται ετησίως στο 0,5% του ΑΕΠ της ΕΕ» και ζητά περαιτέρω αύξηση του.


-Η έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδίως σε χώρες με υψηλή ανεργία, όπως η Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο… «συνιστά στην ΕΤΕπ να εναρμονίσει τη νέα δανειοδοτική της ικανότητα με τις προτεραιότητες της ΕΕ όσον αφορά τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας...ιδίως στις περιοχές εκείνες της ΕΕ όπου οι άνεργοι συναντούν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας»

-Η ανάγκη για μείωση του χάσματος μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» «…πιστεύει ότι, κατά την τρέχουσα περίοδο και για όσο χρονικό διάστημα τα επιτόκια για τις επιχειρήσεις παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, οι δράσεις της ΕΤΕπ αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να αντιμετωπίσει το εν λόγω πρόβλημα…» η ΕΤΕπ δεν πρέπει «να καταλήγει να εντείνει τις διαφορές ανάμεσα στις περισσότερο και τις λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα/ χρηματοδότησης έργων στην ΕΕ…» Το Κοινοβούλιο «καλεί την ΕΤΕπ να συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για τη γεφύρωση του χάσματος στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας μεταξύ των διαφόρων οικονομιών της ΕΕ, δεδομένου ότι το εν λόγω χάσμα υπονομεύει μακροπρόθεσμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς».

-Μεγαλύτερη διαφάνεια, με ονομαστική δημοσιοποίηση, όλων όσων λαμβάνουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η ΕΤΕπ πρέπει να συμβάλει στην καταπολέμηση της αδιαφάνειας «δημοσιεύοντας πληροφορίες σχετικά με τις συνολικές εκταμιεύσεις, τον αριθμό και τα ονόματα των αποδεκτών των χρηματοδοτικών πόρων, κυρίως ΜΜΕ, και τις περιοχές και τομείς όπου κατευθύνονται οι χρηματοδοτήσεις».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ

Αναλυτικά στην ομιλία του, κατά τη χθεσινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε τα εξής:

"Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα, αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτει η Ένωση. Κρίσιμο εργαλείο όταν η ανεργία έχει σπάσει κάθε ρεκόρ και σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, προσεγγίζει το 30%. Το Συμβούλιο το αναγνώρισε αυτό προχωρώντας στην αύξηση κεφαλαίου κατά 10 δις. ¨Όπως επισημαίνει όμως και η έκθεση, με όλα τα "μαγικά" της κινητοποίησης δανειακών κεφαλαίων, τα 180 δις που θα μετατραπούν τελικά σε επενδύσεις σε ετήσια βάση αντιστοιχούν μόλις 0.5 του ΑΕΠ

Όταν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο χαμένο παραγωγικό δυναμικό, τον χαμένο πλούτο αλλά και τον κοινωνικό πόνο που συνεπάγεται αυτή η έκταση της ανεργίας, είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα πολύ μεγαλύτερο. Τουλάχιστον 4-5 φορές μεγαλύτερο. Κι ελπίζω και ζητώ, το αργότερο μετά τις γερμανικές εκλογές, οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης να βρουν το θάρρος να το ξεκινήσουν.

Το Κοινοβούλιο, με την έκθεση αυτή τους διευκολύνει.

Επιμένουμε στην αποτελεσματικότητα του εργαλείου. Γι αυτό και ζητάμε να διατηρηθεί η πιστοληπτική ικανότητα στα ΑΑΑ. Πόσα κράτη μέλη άλλωστε, που διαχειρίζονται Ευρωπαϊκούς πόρους έχουν σήμερα ΑΑΑ?

Επιμένουμε στη διαφάνεια. Γι αυτό και ζητάμε να δημοσιοποιούνται ονομαστικά οι παραλήπτες πόρων της ΕτΕ. Από τον πιο μεγάλο, ως τον πιο μικρό. Επιμένουμε στις θέσεις εργασίας. Γι αυτό και ζητάμε γεωγραφική διασπορά σ΄ ολόκληρη την Ένωση, αλλά έμφαση στις περιοχές και χώρες όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν, όσο κι αν ψάχνουν να βρουν δουλειά.

Επιμένουμε στην αποκατάσταση των αδυναμιών που γνωρίζουμε πλέον καλά ότι έχει η Ευρωζώνη. Γι αυτό και η ΕΤΕ, πρέπει να επενδύσει, διευκολύνοντας την εξομάλυνση των μεγάλων διαφορών επιτοκίων μεταξύ χωρών μελών της ευρωζώνης και τα project bonds, να μην κατευθυνθούν μόνο όπου οι σχετικές αγορές είναι ανεπτυγμένες.

Η ΕτΕ είναι σπουδαίο εργαλείο. Και στοχεύουμε με την έκθεση αυτή να γίνει ακόμα αποτελεσματικότερο. Κάθε εργαλείο όμως είναι τόσο αποτελεσματικό, όσο και η δύναμη και η αποφασιστικότητα αυτού που το χρησιμοποιεί. Γι αυτό και πρέπει επιτέλους οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρουν το θάρρος να προχωρήσουν σε ένα πραγματικό πρόγραμμα επενδύσεων. Είναι το κλειδί για να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση."
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ