2013-02-07 11:33:07
Φωτογραφία για Αρβανιτόπουλος: Από σας εξαρτάται αν θα μείνουν τα ΤΕΙ στην Ηλεία
Νέα πρόταση για την δημιουργία αυτόνομου ΤΕΙ στην Ηλεία, και μάλιστα σε πέντε ημέρες, ζήτησε από την Ηλειακή αντιπροσωπεία ο υπουργός Παιδείας κατά την τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στην Αθήνα. Η πρώτη «ανάγνωση» των όσων συζητήθηκαν είναι ότι απλά μεταθέτει το πρόβλημα στους αιρετούς του νομού.

Σα να ήταν στο δικό τους το χέρι να διορθώσουν το σχέδιο «Αθηνά» σε ό,τι αφορά την Ηλεία και να προχωρήσουν οι ίδιοι στην ορθή επανάληψη του με βάση την οποία θα εξαιρούνται από την κατάργηση, την συγχώνευση και την μεταφορά, τα ήδη λειτουργούντα στην Ηλεία ( Πύργο και Αμαλιάδα) τμήματα του ΤΕΙ.

Εν ολίγοις, το σχέδιο « Αθηνά» θα εφαρμοστεί. Ο κ. υπουργός εξάλλου μόλις πριν μια ημέρα σε συνέντευξή του δήλωνε ότι θα είναι ανυποχώρητος σε πιέσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Τι είδους διαβούλευση είναι αλήθεια αυτή;

Μας προτείνει όμως: Αναζητείστε άλλα γνωστικά αντικείμενα π,χ αγροτικής κατεύθυνσης, γιατί αυτά μόνον συνάδουν με το κοινωνικοοικονομικό «στάτους» στην Ηλεία και ως «χάρη» ίσως ένα δεύτερο τμήμα στη Μουσειολογία με παρεμφερές αντικείμενο.


Το ερώτημα είναι αν πράγματι ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει στόχο να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί περίμενε τόσο χρόνο να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του;

Ποια πρόταση αλήθεια για δημιουργία σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συντάσσεται σε πέντε ημέρες;

Μήπως αυτή που έχουν ήδη στα συρτάρια τους οι «ειδήμονες» και θα μας την προσφέρουν ως λύση σωτηρίας; Αυτήν ακριβώς που είχαν εισηγηθεί προ εικοσαετίας ; Οι αυτουργοί της κατάργησης των τμημάτων που λειτουργούν στην Ηλεία ;

Αν υπήρχε θετικός προσανατολισμός από την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη άλλων σχολών στην Ηλεία γιατί δεν έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο «Αθηνά»;

Και έστω ότι γίνεται αποδεκτή μια όποια πρόταση ( με απαντημένα μάλιστα τα ερωτήματα μέσω της μελέτης βιωσιμότητας και για το αν οι απόφοιτοι θα βρίσκουν δουλειά)…

Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να συσταθεί ένα νέο τμήμα ΤΕΙ;

Μας εγγυάται ο κ. Αρβανιτόπουλος την ίδρυσή του;

Την ίδια ώρα που καταργούνται και συγχωνεύονται σχολές και τμήματα για λόγους «εξορθολογισμού»;

Τον επόμενο μήνα οι απόφοιτοι της Γ’ Λυκείου θα κληθούν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία και να δηλώσουν μέσω αυτών τις σχολές προτίμησής τους.

Σε αυτά τα μηχανογραφικά θα υπάρχουν πέραν της Μουσειολογίας, τα Τμήματα ΜΜΕ και Πληροφορικής του Πύργου και το Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία της Αμαλιάδας ή όχι ;

Ποια διαβεβαίωση δόθηκε επ΄αυτού;

Γιατί με αυτό το αίτημα μετέβησαν οι αιρετοί μας και οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι στην Αθήνα και στον κ. Αρβανιτόπουλο.

Επ΄ αυτού δεν λάβαμε καμιά διαβεβαίωση.

Θα παραμείνουν τα ίδια αντικείμενα σπουδών για τα παιδιά που ήδη φοιτούν ( από επιλογή ) σε αυτά τα τμήματα ή θα αναγκαστούν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά να αλλάξουν και πόλη και αντικείμενο;

Νέα συνάντηση σε πέντε ημέρες

Η δίωρη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας που είχαν οι εκπρόσωποι της Ηλείας για το θέμα των ΤΕΙ σε Πύργο και Αμαλιάδα, δεν έδωσε απαντήσεις στα ζητούμενα που του έθεσαν, τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Καφύρας, που εισηγήθηκε το θέμα, όσο και οι υπόλοιποι μετέχοντες στη σύσκεψη.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, αφού τους άκουσε, δήλωσε ότι το πρόγραμμα "ΑΘΗΝΑ" βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, στόχος είναι ο εξορθολογισμός λειτουργίας των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και η λειτουργία τους με μόνιμο προσωπικό ΔΕΠ. Επανέλαβε ότι οι σχολές πρέπει να λειτουργούν ενιαία, και πως μπορούν να λειτουργήσουν σχολές με νέα γνωστικά αντικείμενα.

Κατέληξε δε με την πρόταση : Φέρτε μου την τεκμηριωμένη πρότασή σας για τα ΤΕΙ του Νομού σας.

Η νέα συνάντηση στο Υπουργείο, ορίσθηκε σε πέντε ημέρες προκειμένου οι Ηλείοι να προσέλθουν με τεκμηριωμένες προτάσεις για την λειτουργία πιθανών σχολών με νέο γνωστικό αντικείμενο.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αν. υπουργός Παιδείας Κ. Τζαβάρας, οι βουλευτές Θ. Αυγερινοπούλου, Γ. Κοντογιάννης, Αν. Μαρίνος, Ι. Κουτσούκος, Ε. Σαλτάρη, οι αντιπεριφερειάρχες Χ. Καφύρας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος και Αλεξόπουλος, οι Δήμαρχοι Πύργου και Αμαλιάδας Μ. Παρασκευόπουλος και Ι. Λυμπέρης, αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Ηλείας αποτελούμενη από τους Κ. Νικολούτσο, Μ. Γιαννάτο και Γ. Αντωνόπουλο.

Σε δηλώσεις για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Παιδείας, προέβησαν ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας, ο βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Χαρ. Καφύρας και ο δήμαρχος Αμαλιάδας Γιάννης Λυμπέρης.

Κώστας Τζαβάρας:

«Σήμερα η Ηλεία εκπροσωπούμενη από τους αιρετούς απαίτησε με επιχειρήματα από τον υπουργό Παιδείας να σταματήσει να αδικείται ο τόπος μας από παράλογες αποφάσεις που στο όνομα της διαχείρισης των προβλημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, ισοπεδώνουν θεσμούς και ανθρώπους.

Από την συζήτηση προέκυψε θετική ανταπόκριση και πιστεύω ότι στο τέλος τα δίκαια αιτήματά μας θα συναντήσουν την ανάλογη ανταπόκριση της πολιτείας. Η διαβούλευση συνεχίζεται σε νέα συνάντηση την άλλη Τρίτη, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για την διατήρηση των σχολών στον Πύργο και την Αμαλιάδα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να πείσουμε με επιχειρήματα ότι η Ηλεία δεν έχει περιθώρια για άλλη υποβάθμιση».

Γιώργος Κοντογιάννης:

«Η διατήρηση τμημάτων ΤΕΙ ή ακόμη και η δημιουργία αυτόμονου ΤΕΙ στην Ηλεία, μετά την πολύ καλή διάθεση που επέδειξε ο κ. Αρβανιτόπουλος για να διορθωθεί η αδικία σε βάρος του τόπου μας, βρίσκεται πλέον στα δικά μας χέρια και εξαρτάται άμεσα από τις προτάσεις που θα καταθέσουμε στη σύσκεψη της επόμενης Δευτέρας.

Οι προτάσεις μας πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να ενισχύουν την προοπτική ένταξης των αποφοίτων στον παραγωγικό ιστό της Ηλείας, δηλαδή στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στη φυτική και ζωική παραγωγή. Μέσα σε αυτήν την αρνητική συγκυρία διανοίγεται μια προοπτική που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε χωρίς υστεροβουλίες και στενόμυαλους τοπικισμούς».

Χαράλαμπος Καφύρας:

«Υπήρξε μια καταρχήν θετική συνάντηση και αποτέλεσμα, των εκπροσωπών της Ηλείας, με τον Υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», που προέβλεπε Λουκέτο στα Τμήματα των ΤΕΙ Πύργου και Αμαλιάδας και σε αυτήν κατέθεσα αναλυτική και τεκμηριωμένη υπόμνημα- πρόταση.

Η ενωμένη και αποφασιστική στάση της Ηλειας , είχε τα πρώτα αποτελέσματα της, με την διαφαινόμενη υποχώρηση του Υπουργείου και την αποδοχή εκ μέρους του, να επανεξετάσει , τα τμήματα ΜΜΕ και Πληροφορικής του Πύργου και το Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία που συγχωνεύονται, να παραμείνουν στην Ηλεία μαζί με το τμήμα της Μουσειολογίας που αλλάζει θεματική και γίνεται τμήμα «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ», καθώς ότι είναι ανοικτός στην προσθήκη ενός ακόμα τμήματος Φυτικής Παραγωγής που θα μεταφερθεί από άλλη περιοχή στην Ηλεία στο μέλλον.

Σίγουρα παρά τα θετικά της συνάντησης ,το ζητούμενο είναι η παραμονή και η ανάπτυξη του φοιτητικού πληθυσμού σε Πύργο και Αμαλιάδα.

Πιστεύω ότι η Ηλείοι ενωμένοι, Πύργος και Αμαλιάδα μαζί, χωρις τοπικισμούς, και προσπάθεια μονομερών κερδών, μπορούν να επιτύχουν να μην φύγει καμιά σχολή από την Ηλεία, αλλά αντιθέτως να υπάρξει ανάπτυξη και άλλων τμημάτων καθώς και ίδρυσης πανεπιστημιακής σχολής και αυτόνομου ΤΕΙ.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πρεπει να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τον αγώνα μας, και από κοινού να καταθέσουμε πειστικές προτάσεις στην επόμενη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, (όπως μας πρότεινε &ι ο ίδιος ) την επόμενη εβδομάδα.

Μπορούμε να επιτύχουμε αν πορευτούμε, με κοινό και ενωμένο αγώνα, με αποφασιστικές κινητοποιήσεις (που να δείχνουν την αγωνιστική διάθεση των Ηλείων), και με τεκμηριωμένες προτάσεις και σε αυτήν την πορεία θα κριθεί η στάση, η πρόταση, και αγωνιστική προοπτική του καθενός μας».

Γιάννης Λυμπέρης:

«Είμαστε ευχαριστημένοι από την αντιμετώπιση του υπουργού και μπορώ να πω ότι τα πράγματα είναι θετικά. Πρέπει να δούμε αυτές τις μέρες σε συνεργασία οι δήμοι Ήλιδας και Πύργου, τι θα προτείνουμε τεκμηριωμένα.

Η βούληση που υπάρχει και από την πλευρά του υπουργού είναι να διευκολυνθεί η Ηλεία, κι αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό δείγμα. Θα έχουμε λοιπόν στο νομό μια καλή συνεργασία και την ερχόμενη εβδομάδα πηγαίνουμε στο υπουργείο για να καταθέσουμε μια τεκμηριωμένη πρόταση, μια πρόταση για τέσσερα τμήματα στην Ηλεία».

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ