2013-02-07 10:59:03
Φωτογραφία για ΜΕΒΓΑΛ: Ποια τα σχέδια της εταιρείας μετά το διαζύγιο με τη ΔΕΛΤΑ
της Άννης Καρολίδου

Υπόθεση του παρελθόντος η συγχώνευση με τη ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, δηλώνει ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ Πέτρος Παπαδάκης. Πότε βλέπει επιστροφή στην κερδοφορία, τι γίνεται με τις δανειακές υποχρεώσεις και τη συνεργασία με τη Danone.

Με την τροποποίηση του καταστατικού της ΜΕΒΓΑΛ και, τη δυνατότητα, πλέον, λήψης αποφάσεων με απλή πλειοψηφία, λύθηκε το διοικητικό πρόβλημα της εταιρείας, δήλωσε στη Voria.gr o πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Πέτρος Παπαδάκης.

Ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι στις επόμενες ημέρες, με τη ρύθμιση τυπικών διαδικασιών και φορολογικών υποχρεώσεων, ολοκληρώνεται και η μεταβίβαση από τη ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, πακέτου μετοχών που αντιστοιχούν στο 8% της ΜΕΒΓΑΛ, οπότε η πλευρά Χατζηθεοδώρου – Παπαδάκη, η οποία ελέγχει ήδη το μάνατζμεντ και έχει δημιουργήσει νέα διευθυντική ομάδα, θα ελέγχει το 51% της μακεδονικής εταιρείας.

Όπως εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ, με τις νέες συνθήκες, δεν βλέπει πιθανή, σε επόμενη φάση την υλοποίηση της συμφωνίας που είχε συναφθεί το Σεπτέμβριο του 2010 και η οποία είχε σαν στόχο τη συγχώνευση της μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας με τη ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, συμφωνία της οποίας η ακύρωση ανακοινώθηκε μετά από δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2012.

«Η ΜΕΒΓΑΛ συνεχίζει μία ανεξάρτητη πορεία. Πετύχαμε το 2012, αύξηση των λειτουργικών μας κερδών στα 4,5 – 5 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 εκατ.ευρώ πέρυσι. Τα προ φόρων αποτελέσματά μας θα είναι βελτιωμένα, αν και αρνητικά, ενώ με βάση το σχεδιασμό για ανασύνταξη της εταιρείας, το 2014 προβλέπουμε επιστροφή σε κερδοφορία στα προ φόρων αποτελέσματα».

Η εταιρεία είναι σε διαπραγματεύσεις για αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων, με την εξασφάλιση κοινοπρακτικού δανείου, ενώ έχει περιορίσει τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες στα 65 εκατ.ευρώ, ύψος ποσού που δεν θεωρείται ανησυχητικό για μία εταιρεία με τζίρους της τάξης των 180 εκατ. ευρώ.

«Οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις, ένα μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και αυτό είναι της ρευστότητας. Επίσης, μεγάλο πολύ είναι το πρόβλημα του πολύ υψηλού κόστους χρήματος», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης.

Η εταιρεία βασίζεται στις κατευθύνσεις του business plan που εκπόνησε η Deloitte, δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στις εξαγωγές, με στόχο τη σε βάθος διείσδυση σε νέες αγορές, στη ρωσική και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, επενδύοντας στα ισχυρά προϊόντα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, δηλαδή στη φέτα, το στραγγιστό γιαούρτι και στα επιδόρπια ( π.χ. ρυζόγαλο).

Από το διαζύγιο με τη ΔΕΛΤΑ- η οποία σημειωτέον παραμένει μέτοχος μειοψηφίας- προέκυψε και η θετική επανέναρξη της συνεργασίας με τη Danone, που ανακοινώθηκε τέλος του 2012. Η εμπορική συνεργασία προβλέπει τη διανομή των προϊόντων της Danone σε 14 νομούς της βόρειας Ελλάδας, στη Κρήτη και τα Δωδεκάννησα. Η συνεργασία αυτή, αναμένεται να προσθέσει στον κύκλο εργασιών του 2013, 5.6- 6 εκατ. ευρώ, ενώ με τη γεωγραφική επέκτασή της, τα έσοδα για τη ΜΕΒΓΑΛ ενδέχεται να αυξηθούν στα 10 εκατ. ευρώ.

Η ΜΕΒΓΑΛ, τόνισε ο κ. Παπαδάκης, έχει τις ρίζες της στη Μακεδονία, η ελληνική αγορά είναι το σπίτι της και έχει στόχο τη βελτίωση της θέσης της στην ελληνική αγορά, αν και οι γενικότερες συνθήκες επιβάλουν συντήρηση δυνάμεων και δεν επιτρέπουν επιθετικές ενέργειες. Οπότε, το βάρος πέφτει στις εξαγωγές ενώ παράλληλα αναπροσαρμόζεται στις απαιτήσεις των αγορών το προϊοντικό μείγμα της εταιρείας.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ