2013-02-07 09:57:25
Φωτογραφία για Πανσέτα μαριναρισμένη σε ξύσμα εσπεριδοειδών,
 Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης. Εκτέλεση συνταγών: Βίκυ Κουμάντου

Βίκη Κουμάντου

 

Δοκιµάστεκαι χυµό νεραντζιού αντί για λεµόνι στο σερβίρισµα,

Το ξύσµα εσπεριδοειδών µεταµορφώνει τη γεύση της χοιρινής πανσέτας και την ποτίζει άρωµα, γιατί το λίπος απορροφά και διαχέει τα αιθέρια έλαια.

Δοκιµάστε τον χυµό νεραντζιού αντί για λεµόνι στο σερβίρισµα.

Υλικά (για 2 άτοµα)

4 µπριζόλες πανσέτας

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

ξύσµα από ½ πορτοκάλι, ½ λεµόνι, 1 νεράντζι και 1 λάιµ (µοσχολέµονο)

χυµός από 1 νεράντζι

1 πρέζα χονδρό αλάτι

Για το σερβίρισμα

2 κυπριακές πίτες

8 φύλλα ρόκας

1 κ.γ. φρέσκο µαϊντανό

8 ντοµατάκια, ψητά

2 πράσινες πιπεριές, ψητές

Εκτέλεση

Σκεπάζουµε τις µπριζόλες µε µεµβράνη και τις χτυπάµε µε τον πλάστη, για να πλατύνουν και να λεπτύνουν. Τις αλείφουµε µε το µισό ελαιόλαδο, πασπαλίζουµε και τις δύο πλευρές µε µπόλικο ξύσµα εσπεριδοειδών και αφήνουµε να µαριναριστούν µισή ώρα στο ψυγείο. Φέρνουµε το κρέας σε θερµοκρασία δωµατίου µισή ώρα πριν από το ψήσιµο.


Ψήνουµε τις µπριζόλες σε σχάρα ή σε γκριλιέρα, σε δυνατή φωτιά. Οταν πάρουν χρώµα και ξεκολλάνε από τη µία πλευρά, ψήνουµε και από την άλλη. Εναλλακτικά, µπορούµε να τις ψήσουµε σε αντικολλητικό τηγάνι, σε µέτρια φωτιά, βάζοντας επάνω στην µπριζόλα ένα βάρος για να παραµένει σε επαφή µε το τηγάνι. Ετσι λιώνει περισσότερο λίπος, το οποίο πρέπει να αδειάζουµε συνεχώς, για να είναι στεγνό το τηγάνι από λιπαρά. Ο σκοπός µας είναι να διατηρήσουµε ένα χαµηλό τσιτσίρισµα για να αργοψήνονται οι παντσέτες.

Τοποθετούµε τις µπριζόλες σε ξύλο κοπής, αφαιρούµε τα κόκαλα και κόβουµε σε λεπτές φέτες. Περιχύνουµε µε χυµό νεραντζιού – είναι λιγότερο ξινός από το λεµόνι, αλλά πολύ πιο αρωµατικός – και ελαιόλαδο. Πασπαλίζουµε µε χονδρό αλάτι. Σερβίρουµε επάνω σε ψηµένες πίτες, µαζί µε πιπεράτη ρόκα και φρέσκο µαϊντανό, ψητά ντοµατάκια και πιπεριές.

Tip

Το κρέας μπορεί να φυλαχθεί μαριναρισμένο στην κατάψυξη για 3 μήνες. Όταν θέλετε να το ψήσετε, ξεπαγώστε το πρώτα στη συντήρηση.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ