2013-02-06 20:15:04
Φωτογραφία για Έρευνα Fitch: Πήραν κεφάλι οι αισιόδοξοι στην Ευρώπη - Ένας στους 10 βλέπει Grexit
Σύμφωνα με έρευνα της Fitch, οι ερωτηθέντες που περιμένουν βελτίωση των δομικών συνθηκών χρηματοδότησης στις ευρωπαϊκές ανεπτυγμένες αγορές φτάνουν το 51% αντί μόλις 21% στην έρευνα του Οκτωβρίου.

Είναι πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που οι αισιόδοξοι υπερβαίνουν τους απαισιόδοξους.

Σε ερώτηση για την ευρωζώνη, επίσης το 51% βλέπει να ξεπερνά τον κίνδυνο διάσπασης, ενώ το 28% προβλέπει δημοσιονομική ένωση, απαντήσεις που δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη από την πλευρά των επενδυτών έναντι της έρευνας του Ιουλίου του 2012. Παρότι το 11% πιστεύει ότι η διάσπαση θα περιλαμβάνει την Ελλάδα και πιθανόν μία ή δύο ακόμα χώρες, το ποσοστό είναι σχεδόν το μισό αν συγκριθεί με αυτό του προηγούμενου εξαμήνου (21%).

Το 53% εκτιμά ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης των κρατών από τις αγορές το 2013 θα είναι καλύτερες από αυτές του δεύτερου εξαμήνου του 2012. Το 39% υποστηρίζει ότι θα είναι ανάλογες και μόνο το 8% βλέπει χειροτέρευση.


Σύμφωνα με τη Fitch, οι απαντήσεις αντανακλούν το κλίμα που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις του Σεπτεμβρίου της ΕΚΤ για το ΟΜΤ αλλά και την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να κρατήσουν τις χώρες της περιφέρειας στη ζώνη του ευρώ, όπως φάνηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει η Fitch, σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, η κρίση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και σημαντικά ρίσκα παραμένουν. Εκτιμά ότι οι πολιτικές προσπάθειες για την προώθηση της ένωσης θα επιβραδύνουν το 2013. Αυτό αποδίδεται στο ότι οι πιέσεις από τις αγορές έχουν περιοριστεί όπως και σε άλλους παράγοντες όπως οι εκλογές στη Γερμανία. Αν, όμως, αυτή δεν προχωρήσει, δεν πρόκειται να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η έρευνα στηρίζεται στις απαντήσεις στελεχών που έχουν επενδύσεις της τάξεως των 7,6 τρισ. δολαρίων.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ