2013-02-06 19:05:49
Φωτογραφία για ΒΑΣΗ Η Σ. ΑΡΑΒΙΑ. Στο «σκαμνί» ο επίδοξος αρχηγός της CIA, μετά την διαρροή για τις επιδρομές των ΗΠΑ
Ο Τζον Μπρέναν Ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας θα κληθεί να δώσει απαντήσεις αύριο, ο Τζον Μπρέναν, αρχιτέκτονας των επιθέσεων κατά μελών της Αλ-Κάιντα που ήταν στην «λίστα στόχων» των ΗΠΑ. Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, η Σαουδική Αραβία αποτελεί την βάση της CIA για τις επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εναντίον μαχητών της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη.  

Οι στοχευμένες αυτές επιθέσεις των Αμερικανών δεν είθισται να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Ωστόσο, μετά την διαρροή εσωτερικού εγγράφου του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας το οποίο προσπαθεί να προσδώσει νομική κάλυψη στη κυβέρνηση για να χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον Αμερικανούς πολιτών που συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ-Κάιντα, αυτός ο κρυφός πόλεμος έχει ήδη τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας.

Οι αντιδράσεις αναμένεται να συνεχιστούν και κατά την εξέταση του «αρχιτέκτονα» των επιθέσεων, Τζον Μπρέναν, σύμβουλο αντιτρομοκρατίας του Λευκού Οίκου και προτεινόμενο του Ομπάμα για την θέση του επικεφαλής της CIA.


Ο Μπρέναν ήταν ο κύριος συντονιστής της λίστας των δολοφονιών μελών της Αλ-Κάιντα (kill list) και επιτηρούσε τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που οργάνωναν Πεντάγωνο και την CIA , συμβουλεύοντας επίσης τον Μπαράκ Ομπάμα ως προς το σε ποιες επιθέσεις να δώσει το «πράσινο φως».

«Ασκούσε πιθανώς την μεγαλύτερη επιρροή από οποιονδήποτε σε παρόμοια θέση τα τελευταία χρόνια» λέει ο Ντάνιελ Μπέντζαμιν, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν ο κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα αντιτρομοκρατίας.

Το πρώτο χτύπημα στην Υεμένη που διέταξε ο Ομπάμα το 2009 χαρακτηρίζεται παντελής αποτυχία όπως σημειώνουν οι New York Times, αφού σκοτώθηκαν πολλοί πολίτες, ενώ άστοχο ήταν και έτερο χτύπημα που ακολούθησε έξι μήνες μετά.

Λίγο αργότερα, η CIA ξεκίνησε να κατασκευάζει μια βάση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Σαουδική Αραβία από όπου διεξήγαγε τις επιθέσεις στην Υεμένη. Η ύπαρξη της βάσης αποκαλύπτεται από το πρακτορείο Associated Press τον Ιούνιο του 2011, χωρίς να αναφέρεται η ακριβής τοποθεσία, κατόπιν αιτήματος αξιωματούχων της αμερικανικής διοίκησης που έδωσαν τις πληροφορίες με τον όρο να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η βάση ήταν τον Σεπτέμβριο του 2011 για την δολοφονία του αμερικανού πολίτη και μέλους της Αλ-Κάιντα Ανουάρ Αλ Αουλάκι. Έκτοτε, η CIA, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν οι αξιωματούχοι, έχουν την αποστολή να κυνηγούν και να σκοτώνουν «υψηλής αξίας στόχους» στην Υεμένη, τους επικεφαλής της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, οι οποίοι σύμφωνα με την διοίκηση του Ομπάμα αποτελούσαν άμεση απειλή για τις ΗΠΑ.

Όταν η CIA αποκτά συγκεκριμένες πληροφορίες για την τοποθεσία στην οποία κινείται ο στόχος, ο οποίος περιλαμβάνεται στην περιβόητη kill list, οι Αμερικανοί μπορούν να διεξάγουν επίθεση χωρίς την άδεια της κυβέρνησης της Υεμένης. 

ΕΘΝΟΣ.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ