2013-02-06 14:35:03
Φωτογραφία για Νέες διαρρήξεις σε ΚΑΠΗ του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Σ.Δανιηλίδης: «Τα ψέματα τελείωσαν. Να αποδοθούν οι ευθύνες στους αρμόδιους» Στόχος διαρρηκτών έγιναν στη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας δύο ΚΑΠΗ του δήμου Νεάπολης-Συκεών, εντείνοντας την ανησυχία της δημοτικής αρχής και των πολιτών για την παντελή απουσία αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται συγκεκριμένα για το Β΄ ΚΑΠΗ της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης επί της οδού Διομήδη Κομνηνού 3 και το Γ΄ ΚΑΠΗ της Δ.Ε. Αγίου Παύλου στη Λεωφόρο Όχι 7.

Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, άγνωστος ή άγνωστοι δράστες μπήκαν στον ισόγειο χώρο του κυλικείου του ΚΑΠΗ, παραβιάζοντας τις κάθετες σιδεριές-μπάρες ασφαλείας στο παράθυρο. Οι δράστες δεν αφαίρεσαν κάποιο αντικείμενο, αλλά προκάλεσαν σοβαρότατες υλικές ζημιές στον εσωτερικό χώρο.

Στη δεύτερη περίπτωση, άγνωστοι και πάλι δράστες αποδείχθηκαν περισσότερο… επαγγελματίες, αφού με μαεστρία παραβίασαν την κλειδωμένη εξώπορτα του ισογείου όπου στεγάζεται το ΚΑΠΗ χωρίς να της προκαλέσουν την παραμικρή φθορά. Μάλιστα, φεύγοντας κατάφεραν να κλειδώσουν ξανά την πόρτα! Προκάλεσαν, ωστόσο, ζημιές στην εσωτερική πόρτα που συνδέει το κυλικείο με το χώρο όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΚΑΠΗ.


Αξίζει να προστεθεί ότι ειδικά το Β΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης έχει πέσει θύμα διαρρηκτών πολλές φορές, ενώ μόνο από τον περασμένο Νοέμβριο έως σήμερα έχουν καταγραφεί επισήμως πέντε διαρρήξεις και απόπειρες διαρρήξεων. Επίσης, κατά το παρελθόν μετά από διαρρήξεις υπάλληλοι του ΚΑΠΗ είχαν εντοπίσει ακόμα και χρησιμοποιημένες σύριγγες προφανώς από χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

«Τα ψέματα τελείωσαν»

«Όσο περνά ο καιρός διαπιστώνουμε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση στα όρια του δήμου μας. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, τις γραπτές και προφορικές διαμαρτυρίες μας, προς όλη την ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς της Πολιτείας, για την επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων εγκληματικότητας, η κατάσταση χειροτερεύει», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει: «Τα Τμήματα Ασφαλείας έχουν διαλυθεί, οι διαρρήξεις, οι κλοπές, οι κάθε είδους εγκληματικές ενέργειες εναντίον των συμπολιτών μας είτε στις κατοικίες είτε στα καταστήματά τους είτε στο δρόμο, αλλά και εναντίον δημοτικών υπηρεσιών, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει ακόμα θύματα, γιατί δεν ήρθαν αντιμέτωποι οι συμπολίτες μας ή εργαζόμενοι στο δήμο μας με τους κακοποιούς», αναφέρει.

Δυστυχώς, παρά τις κραυγές αγωνίας της δημοτικής αρχής και ειδικότερα του δημάρχου, ο οποίος στο παρελθόν έχει προσφύγει και στις εισαγγελικές αρχές με μηνυτήρια αναφορά, φωνή βοώντος εν τη ερήμω «Τα ψέματα τελείωσαν και η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Καθιστούμε υπεύθυνη όλη την ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας και ζητάμε οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τονίζει ο Σ.Δανιηλίδης, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη ζητώντας τον καταλογισμό όχι μόνο πειθαρχικών και διοικητικών ευθυνών, αλλά και ποινικών για αυτούς οι οποίοι άφησαν με μηδενική στελέχωση τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια των πρόσφατων εορτών των Χριστουγέννων σημειώθηκαν δεκάδες κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων σε σπίτια και καταστήματα πολιτών. Επίσης, παραμονές Χριστουγέννων θύμα αγνώστων κακοποιών στοιχείων έπεσε και το δημαρχιακό κατάστημα του Αγίου Παύλου, στο οποίο έριξαν μπουκάλια με μπογιές αλλά και πέτρες, σπάζοντας τζάμια και προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Ειδικά για τις διαρρήξεις στα σπίτια, το θράσος των διαρρηκτών είναι πρωτοφανές, αφού πλέον δεν περιορίζονται να δρουν τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν διστάζουν να «χτυπήσουν» και μέρα μεσημέρι παραβιάζοντας ακόμα και θωρακισμένες εξώπορτες πολυκατοικιών και πόρτες διαμερισμάτων, προκαλώντας μάλιστα και δυνατό θόρυβο!

Το θράσος τους ενισχύεται από το γεγονός του πλήρους αποδεκατισμού των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής, όπου στη διάρκεια των εορταστικών ημερών υπηρετούσε μόνο ένας αστυνομικός, ο οποίος ταυτόχρονα εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας, φύλακα, γραφέα και τηλεφωνητή!

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Κινδυνεύει η ζωή των συμπολιτών μας. Ανύποπτοι πολίτες, οικογενειάρχες με μικρά παιδιά, βλέπουν τη ζωή και την ασφάλειά τους να τίθενται σε κίνδυνο, τα σπίτια και την προσωπική τους ζωή να παραβιάζονται, χωρίς να έχουν καμία δυνατότητα να αμυνθούν και να προστατευτούν», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

«Μηδενική παρουσία περιπολιών αστυνομικών στους δρόμους με περιπολικά ή συμβατικά οχήματα της Ασφάλειας. Μηδενική παρουσία πεζών περιπολιών. Σχεδόν μηδενική παρουσία αστυνομικών μέσα στα ίδια τα αστυνομικά τμήματα. Μάλιστα, από τύχη δεν έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα επιθέσεις ή και καταλήψεις σε αστυνομικά τμήματα, όπως άλλωστε έχει επιχειρηθεί και έχει συμβεί στο παρελθόν! Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση;», διερωτάται ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Επίσης, εστιάζει και στην αναγκαιότητα δυναμικής παρουσίας της Τροχαίας στην Περιφερειακή Οδό και τους κάθετους προς αυτή άξονες, όπου σημειώνονται δεκάδες τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, εξαιτίας των μεγάλων ταχυτήτων, της χρήσης αλκοόλ και, φυσικά, της απουσίας τροχονόμων. «Έχουν χαθεί δεκάδες αθώες ζωές στην άσφαλτο από οδηγούς που βρίσκονταν υπό την επήρεια του αλκοόλ, ή παραβίασαν κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ή κινούνταν με οχήματα χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας, ή παρανόμησαν με άλλους τρόπους, και δυστυχώς όσο απουσιάζει η Τροχαία από τους δρόμους ελλοχεύει ο κίνδυνος να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα», προειδοποιεί ο Σίμος Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι η Τροχαία επιμένει να βρίσκεται μόνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σαν να πρόκειται για άλλο… κράτος!

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

Υπενθυμίζεται τέλος ότι πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών, μετά από σχετική πρόταση του δημάρχου, ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα ζητώντας την ενίσχυση της αστυνόμευσης για την πρόληψη και αποτροπή εγκληματικών φαινομένων. Μεταξύ άλλων ζητείται η ενοποίηση των δύο Αστυνομικών Τμημάτων Νεάπολης και Συκεών και η ενίσχυση της στελέχωσής τους, ενώ προτείνεται και η δημιουργία Αστυνομικού Μεγάρου με Τμήματα Τάξης, Ασφάλειας, Τροχαίας και Δίωξης Ναρκωτικών, για τον οποίο σκοπό μάλιστα ο δήμος διαθέτει οικόπεδο.

Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Η έξαρση και διόγκωση φαινομένων βίας, κλοπών και διαρρήξεων σε κατοικίες, διαμερίσματα, καταστήματα και αυτοκίνητα έχει καταστεί διαρκές φαινόμενο. Αποθρασυμένοι διαρρήκτες και ληστές, εισβάλλοντας με κάθε τρόπο και μέθοδο στα σπίτια και τα καταστήματα, όχι μόνο διαταράσσουν την οικογενειακή και επαγγελματική γαλήνη αλλά θέτουν σε κίνδυνο και τη ζωή των ανυποψίαστων συμπολιτών μας, εκμεταλλευόμενοι τη σχεδόν πλήρη και παντελή απουσία επαρκούς αστυνόμευσης της περιοχής, η οποία και λόγω των συνθηκών κρίσης έχει γίνει ελλιπέστερη εξαιτίας της υποστελέχωσης των Αστυνομικών Τμημάτων της περιοχής μας.

»Κατ’ επανάληψη στο παρελθόν με επιστολές στην πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και με μηνυτήρια αναφορά ως δήμος Συκεών τότε, είχαμε επισημάνει τους κινδύνους και ζητούσαμε αυξημένη αστυνομική παρουσία στην περιοχή για την ενίσχυση της ασφάλειας των δημοτών, ταυτόχρονα με τους ελέγχους της Τροχαίας, ανάγκη που σήμερα γίνεται επιτακτικότερη μέσα στα διευρυμένα γεωγραφικά όρια του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

»Επιτέλους θα πρέπει να επιδειχθεί μεγαλύτερη προσοχή στον τομέα της πρόληψης και της αποτροπής κάθε εγκληματικής ενέργειας. Δεν μπορεί για οποιοδήποτε λόγο να τίθεται εν αμφιβόλω η ασφάλεια των συμπολιτών μας και των παιδιών μας από αποθρασυμένα εγκληματικά στοιχεία. Η πλήρης αδράνεια και απουσία αστυνομικών δυνάμεων από τους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα και τις γειτονιές του δήμου συμβάλλει στην αποθράσυνση των επίδοξων διαρρηκτών και ληστών που δεν διστάζουν ακόμη και υπό το φως της ημέρας, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους και σημεία, να εκτελέσουν τα σχέδια τους, ιδιαίτερα, δε, σε περιόδους εορτών.

»Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί η πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας και να πράξει επιτέλους το καθήκον της στο βαθμό που απαιτείται από τις συνθήκες. Δεν μπορεί να επεμβαίνει μόνο κατασταλτικά, αλλά κυρίως κατ’ αρχήν προληπτικά και έγκαιρα, ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας που θα αποτρέπει οποιοδήποτε εγκληματικό σχέδιο.

»Εκεί, όμως, που η απουσία αστυνόμευσης είναι πλήρως αδικαιολόγητη, είναι στα σχολικά συγκροτήματα, όπου σημειώνονται βανδαλισμοί και ληστείες, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές μετά από συντηρήσεις και ενισχύσεις των κτιρίων για τις οποίες δαπανούμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον, είναι σχεδόν επαναλαμβανόμενες οι καταγγελίες της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη δράση συμμοριών πέριξ των σχολείων, ιδίως σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, που φτάνουν στο σημείο ξυλοδαρμών ανήλικων μαθητών ή και παρενοχλήσεων μαθητριών, απειλώντας ακόμη και τη σωματική ακεραιότητα των εκπαιδευτικών που καθημερινά γίνονται έντρομοι μάρτυρες επεισοδίων, ακόμα και μέσα στις σχολικές αυλές κατά τις εορταστικές περιόδους. Κατ’ επανάληψη, ενώνοντας τις φωνές μας με τις εκπαιδευτικές και τις μαθητικές κοινότητες, τις σχολικές επιτροπές και τους συλλόγους γονέων ζητήσαμε αυξημένη αστυνόμευση γύρω από τους χώρους αυτούς, ιδίως πέριξ γυμνασίων και λυκείων, ενώ υποδείξαμε και σημεία όπου γίνεται διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλλά δυστυχώς δεν είδαμε αποτέλεσμα.

»Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Τροχαία, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης κι ότι η αποστολή της -όπως συμβαίνει επί δεκαετίες- δεν πρέπει να εξαντλείται στην έκδοση κλήσεων για παραβάσεις στάθμευσης οχημάτων. Εάν είχε δεκτό γίνει το αίτημά μας για αριθμητική ενίσχυση των υπηρετούντων στο Τμήμα αυτό και αν η παρουσία κλιμακίων ελέγχου ήταν εντονότερη τουλάχιστον στους κεντρικούς άξονες του δήμου μας, και ειδικά στην περιφερειακή οδό, σίγουρα θα αποφεύγονταν ατυχήματα και τραυματισμοί και δεν θα εξακολουθούσαμε να θρηνούμε θύματα.

»Οι ανάγκες επιβάλλουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ισχυρή παρουσία στην περιφερειακή και τους κάθετους προς αυτήν άξονες, ώστε με τους αυστηρούς ελέγχους ταχύτητας και αλκοόλ να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη και αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων. Πολύ περισσότερο στους κεντρικούς άξονες που οδηγούν στα νοσοκομεία ‘‘Γ.Παπανικολάου’’, όπως η Λεωφ. Γ.Παπανικολάου, και στο ‘‘Παπαγεωργίου’’ και Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424, όπου καθημερινά κινούνται χιλιάδες πολίτες και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να εμπλακούν σε τροχαίο και να πέσουν θύματα ασυνείδητων οδηγών. Την ίδια στιγμή, δεκάδες οχήματα και δίκυκλα κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες ή ασφάλιση ακόμη και από ανήλικους ή ύποπτα στοιχεία, με αποτέλεσμα να συνιστούν απειλή για τους πεζούς ή τους εποχούμενους.

»Με δεδομένο ότι τα περιστατικά βίας πολλαπλασιάζονται αφού ελάχιστα περιπολικά που βρίσκονται σε υπηρεσία πρέπει να καλύψουν την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, δεν πραγματοποιούνται πεζές περιπολίες, ενώ σπανιότατες είναι οι παρουσίες αστυνομικών με περιπολικό ή μοτοσικλέτα, είναι γενική η απαίτηση των συνδημοτών μας οι υπεύθυνοι των αστυνομικών αρχών να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών.

»Παρά τις επανειλημμένες αγωνιώδεις εκκλήσεις μας, όχι μόνο δεν είδαμε να ενισχύονται τα Τμήματα, αλλά αντίθετα σημειώθηκε μείωση του αριθμού των υπηρετούντων σε αυτά στελεχών. Παράλληλα:

• διαπιστώνεται η απώλεια πολύτιμου χρόνου στην άμεση επέμβαση στα γεγονότα με αποτέλεσμα οι δράστες να εξαφανίζονται,

• διαπιστώνεται καθυστερημένη επέμβαση της Δίωξης Ναρκωτικών στις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών είτε σε σημεία πλησίον του περιαστικού δάσους, είτε σε σχολικά συγκροτήματα είτε στην περιοχή της Π.Λεβαντή, που έχει εξελιχθεί σε άντρο περιθωριακών και εγκληματικών στοιχείων, είτε σε αρκετές άλλες,

• εξαπλώνεται καθημερινά το όργιο λαθρεμπορίου με τους πολίτες να είναι ανήμποροι να αντιδράσουν στη δράση των οργανωμένων συνεργείων που λυμαίνονται τους μπλε κάδους σαρώνοντας τα ανακυκλώσιμα υλικά έχοντας ως συνεργάτες διάφορους κλεπταποδόχους, ενώ πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα αφαίρεσης μεταλλικών κατασκευών και καλωδίων από δημοτικές υποδομές, με χαρακτηριστικότερο το γεγονός αφαίρεσης αλεξικέραυνων από τα σχολεία αφήνοντάς τα απροστάτευτα σε ακραία καιρικά φαινόμενα

»Για την έγκαιρη πρόληψη κι αποτροπή κάθε μορφής εγκληματικότητας, αλλά και την άμεση αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων, επιτέλους η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και το σύνολο της ιεραρχίας της οφείλει να λάβει μέτρα που να προστατεύουν τους ανυποψίαστους πολίτες και τα παιδιά τους από κάθε εγκληματική δράση. Ο λαός του δήμου μας απαιτεί, δικαιούται και αξίζει του αισθήματος ασφάλειας, και όχι να ζει με το φόβο και το άγχος ενός αρνητικού γεγονός που θα απειλήσει τη σωματική του ακεραιότητα ακόμη και την ίδια του τη ζωή.

»Με δεδομένο ότι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με πληθυσμό που ξεπερνά τις 100.000 κατοίκων, σε βαθμό που να ισοδυναμεί με ένα μεγάλο νομό, κρίνεται επιβεβλημένη η δημιουργία και η σύσταση ενός πλήρους Αστυνομικού Μεγάρου με Τμήματα Τάξης, Ασφάλειας, Τροχαίας, Δίωξης Ναρκωτικών, κ.λπ., τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει διαθέσιμο οικόπεδο για το σκοπό αυτό. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα επιτυγχανόταν οικονομία κλίμακας, τόση σημαντική και κρίσιμη σε καιρούς χαλεπούς όπως οι σημερινοί, αλλά θα επιτυγχάνονταν και θεαματικά αποτελέσματα στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας. Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασιστικά θα μπορούσε κατ’ αρχήν να συμβάλλει άμεσα:

1. Η ενοποίηση των δυο Αστυνομικών Τμημάτων και Τμημάτων Ασφαλείας των Δ.Ε. Νεάπολης και Συκεών σε ένα, ενισχύοντας έτσι τις επιχειρησιακές δυνατότητες μέσα από την ενοποίηση των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό με δύναμη που να είναι επαρκής για τη φύλαξη της περιοχής του δήμου μας στο σύνολό της.

2. Η ίδρυση και επαρκής στελέχωση Τμήματος Τροχαίας και Δίωξης Ναρκωτικών.

3. Καθιέρωση πεζών περιπολιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των διαφόρων περιστατικών.

4. Πραγματοποίηση προγραμματισμένων εξόδων (μπλόκο) έξω και γύρω από τους χώρους των σχολικών μας μονάδων.

5. Διάθεση περιπολικών για την ευρύτερη περιοχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών ώστε να ενισχυθούν οι περιπολίες.

»Οι συνδημότες μας δεν μπορούν πλέον να επιδείξουν καμιά ανοχή στην ανεπάρκεια της αστυνόμευσης και της ασφάλειάς τους. Απαιτούν, δικαιούνται και αξίζουν μιας πραγματικής ασφάλειας...». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ