2013-02-05 21:18:43
Φωτογραφία για Δημιουργείται «υπερτράπεζα» για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών...!!!
Μια «υπερτράπεζα» στην οποία θα μεταβιβαστούν τα «κακά» δάνεια όλων των τραπεζών σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση. 

 Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες προωθείται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ιδρυθεί εταιρεία διαχείρισης η οποία θα αναλάβει όλα τα προβληματικά δάνεια, είτε προέρχονται από τις τράπεζες που «έσπασαν» στα δύο, όπως της Αγροτικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton, είτε είναι στο χαρτοφυλάκιο των λεγόμενων συστημικών τραπεζών.

Με τη λειτουργία της εταιρείας διαχείρισης στόχος είναι, πρώτον, να διασωθούν αρκετά ακίνητα, κατοικίες και επαγγελματικές στέγες, από τον αναγκαστικό πλειστηριασμό και να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τα βαρίδια των προβληματικών δανείων.

Επισημαίνεται ότι οι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί από την τρόικα στις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει εξονυχιστικό έλεγχο των δανειακών χαρτοφυλακίων.


Οι δε εκκαθαριστές που έχουν τοποθετηθεί στις τις «κακές τράπεζες» έχουν υποχρέωση εκ του νόμου να ρευστοποιήσουν την περιουσία. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να βγουν χιλιάδες κατοικίες, αγροτεμάχια και επαγγελματικά ακίνητα σε πλειστηριασμό. Ωστόσο, εάν υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο οι δανειολήπτες θα μπορούν είτε με ρύθμιση, είτε με αναδιάρθρωση να σώσουν τα ακίνητα τους.

Η εταιρεία διαχείρισης, σύμφωνα με το σχέδιο, πρόκειται να αγοράσει τα «κακά» δάνεια από τις συστημικές τράπεζες, σε αντίτιμο ανάλογο με τις εγγυήσεις που τα συνοδεύουν. Άλλα θα αγοραστούν στο 50%, άλλα στο 30% και άλλα στο 15% της αξίας τους.

Κεφαλαιακές ανάγκες

Σημειώνουμε ότι η άνοδος των «κόκκινων» δανείων, δημιουργεί πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 5 δισ. ευρώ στις συστημικές τράπεζες, και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αυξάνονται στα 33 δισ. ευρώ οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης τους, αντί των 27,5 δισ. ευρώ που τα υπολόγιζε η ΤτΕ. Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών το 2012 τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου, ξεπέρασαν το 25%. Δηλαδή «έσκασε» το 1 στα 4. Τα υπόλοιπα δανείων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τέλος Νοεμβρίου 2012 ήταν 230 δισ. ευρώ και από αυτά τα 57,5 δισ. ευρώ ήταν στο «κόκκινο».

 
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ