2013-02-05 09:43:20
Φωτογραφία για Γιατί βρέθηκαν στο στόχαστρο οι ρωσικές επενδύσεις
Ο Πρόεδρος του Κύπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, Ευγένιος Ευγενίου, αναφέρει τι πρέπει να γίνει για να ξεπεραστεί το θέμα που δημιουργήθηκεΆγγελος ΑγγελοδήμουΤΟ 23% ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ στη Ρωσία γίνονται μέσω Κύπρου την στιγμή που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω  των οποίων γίνονται επενδύσεις στη Ρωσία είναι η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία που αθροιστικά αντιπροσωπεύουν το 31%.

Με ρυθμό πολυβόλου εκτοξεύονται το τελευταίο διάστημα οι κατηγορίες εναντίον της χώρας μαςγια ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για καταθέσεις ρώσων ολιγαρχών στις τράπεζες της Κύπρου. Πώς και γιατί στήθηκε όλο αυτό το σκηνικό; Ποιες επιπτώσεις έχει μέχρι στιγμής και πώς μπορούμε να το πολεμήσουμε; Ο Πρόεδρος του Κύπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, Ευγένιος Ευγενίου, παραχώρησε συνέντευξη στη Business Weekly και απαντά σε όλα τα πιο πάνω ερωτήματα.


Ο Ευγένιος Ευγενίου προειδοποιεί ότι μετά από όλες αυτές τις δηλώσεις έχει αρχίσει να καλλιεργείται ένας δισταγμός για περαιτέρω αξιοποίηση της Κύπρου ως πύλη για επενδύσεις, αλλά και ως επιχειρηματική βάση. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου η Κύπρος  πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της, ως ένα ποιοτικό επιχειρηματικό κέντρο και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να γίνει αυτό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ευγενίου.

Πέραν των πιο πάνω, σημειώνει ότι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, τραυματίζει σοβαρά την εικόνα της Κύπρου ως ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κέντρο, αλλά ταυτόχρονα αδικεί και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εξηγεί: «Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και αξιολογήθηκε θετικά σε σχέση με θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατά την ένταξή της το 2004 αλλά και σε τακτικούς ελέγχους  από τότε. Οι κατηγορίες λοιπόν πλήττουν την Κύπρο αλλά υποσκάπτουν και τις διαδικασίες αξιολόγησης της ΕΕ σε αυτά τα θέματα».

Κατ’ αρχήν, πέστε μας πώς βλέπετε στον Κυπρορωσικό Σύνδεσμο, όλο αυτό το σκηνικό που στήθηκε τελευταία σε σχέση με τις κατηγορίες εναντίον της χώρας μας από διάφορα διεθνή κέντρα, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από ρώσους ολιγάρχες;Έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό που τραυματίζει σοβαρά την εικόνα της Κύπρου ως  ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κέντρο. Πιστεύω ότι αυτό αδικεί την Κύπρο αλλά αδικεί και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και αξιολογήθηκε σε σχέση με θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατά την ένταξή της το 2004 αλλά και σε τακτικούς ελέγχους  από τότε.  Οι αξιολογήσεις ήταν θετικές, η Κύπρος συγκρίνεται  θετικά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι εισηγήσεις για περαιτέρω βελτιώσεις υιοθετήθηκαν.  Οι κατηγορίες λοιπόν πλήττουν την Κύπρο αλλά υποσκάπτουν και τις διαδικασίες αξιολόγησης της ΕΕ σε αυτά τα θέματα.

Βλέπετε να υπάρχει απογοήτευση ή πικρία από πλευράς ρώσων επενδυτών, σε σχέση με όλες αυτές τις δηλώσεις; Ποιες αντιδράσεις εισπράττετε;Αυτό που υπάρχει είναι δισταγμός για περαιτέρω αξιοποίηση της Κύπρου ως πύλη για επενδύσεις, αλλά και ως επιχειρηματική βάση. Γιατί μια ξένη εταιρεία  να συνδέσει το όνομά της με μια χώρα, η οποία είναι υπό αμφισβήτηση και κατηγορείται και να μην πάει σε άλλα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά κέντρα όπως η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία  το Λονδίνο ή η Μάλτα; Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου η Κύπρος  πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της, ως ένα ποιοτικό επιχειρηματικό κέντρο και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να γίνει αυτό.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τα αίτια που δημιούργησαν όλο αυτόν το θόρυβο, όσον αφορά τις ρωσικές καταθέσεις στο νησί μας, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση και οι λοιποί αρμόδιοι φορείς διαβεβαιώνουν ότι δεν γίνεται ξέπλυμα στην Κύπρο;Οι επτά μήνες που πέρασαν από την αίτηση της Κύπρου για οικονομική στήριξη και το γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, επέτρεψαν να ανοίξουν αυτά τα θέματα. Επιπλέον, ίσως δεν έχουμε παρουσιάσει  και τοποθετήσει την Κύπρο σωστά ως ένα ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κέντρο αναδεικνύοντας  τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο κατά την ένταξη μας. Τέλος, ας μην ξεχνούμε πως υπάρχει έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά κέντρα .

Έχετε έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των κατηγοριών; Αν ναι, ποιες εισηγήσεις υποβάλατε; Εκτιμάτε ότι θα επιφέρουν αποτέλεσμα οι εκστρατείες που ανέλαβαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και  βουλευτές;Η εκστρατεία ενημέρωσης από την κυβέρνηση και τη βουλή καθώς και οι πρωτοβουλίες του CIPA ήταν απαραίτητες και σίγουρα βοηθούν.  Ίσως όμως δεν αρκούν.

Πέραν από την εκστρατεία ενημέρωσης, χρειάζονται πρωτοβουλίες που να αναδεικνύουν πως η Κύπρος δεν έχει κάτι να κρύψει, καθώς και έμπρακτα βήματα που να αποδεικνύουν τη θέληση μας να είμαστε ένα ποιοτικό επιχειρηματικό κέντρο.

Ποια αποτελέσματα αναμένετε να έχει η έξοδος της Κύπρου από τη μαύρη λίστα του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών;Η έξοδος από τη μαύρη λίστα αποτελεί επιβεβαίωση πως η Ρωσική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με το πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών το οποίο συμφωνήθηκε και εφαρμόζεται . Είναι μια θετική εξέλιξη που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Οι αριθμοί των Ρώσων

Τι αναμένετε για το 2013 όσον αφορά στην έλευση στο νησί ρώσων επενδυτών, καταθετών ή και τουριστών; Μπορείτε να μας παραθέσετε ορισμένα νούμερα για τις πιο πάνω κατηγορίες;

Το 23% των επενδύσεων στη Ρωσία γίνονται μέσω Κύπρου. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω των οποίων γίνονται επενδύσεις στη Ρωσία είναι η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία που αθροιστικά αντιπροσωπεύουν το 31%. Αυτοί οι αριθμοί αναδεικνύουν τη σημαντική θέση της Κύπρου σε σχέση με τη Ρωσία αλλά και το γεγονός πως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη  είναι επιχειρηματικά κέντρα για επενδύσεις στη Ρωσία. Επιπρόσθετα, τα τελευταία πέντε χρόνια το 32% των Ρώσικων εταιρειών που εισήγαγαν τίτλους στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το έκαναν μέσω Κύπρου, γεγονός που επιβεβαιώνει την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου που υπάρχει στην Κύπρο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 ήταν η χρονιά ρεκόρ όσον αφορά τους ρώσους  τουρίστες στο νησί μας με 474.419 αφίξεις . Το 2013 αναμένεται αύξηση 20-30% επί των αφίξεων του 2012.

Να τερματιστεί η αβεβαιότητα

Τι άλλο πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε η χώρα μας να παραμείνει, αλλά και να ενισχύσει τη θέση της, ως ένα ελκυστικό επενδυτικό κέντρο για τους ρώσους, αλλά και γενικότερα για όλους τους ξένους επενδυτές;

Το πρώτο είναι πως η αβεβαιότητα πρέπει να λήξει.  Μετά θα πρέπει στη βάση συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με ξεκάθαρη στήριξη και δέσμευση από την πολιτική ηγεσία να εκπονηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, το οποίο να υλοποιηθεί σε τακτό χρονοδιάγραμμα, που να κινείται σε δύο άξονες. Αρχικά πρέπει να γίνουν οι αλλαγές και να μπουν οι κατάλληλες δομές για να αναβαθμιστεί η Κύπρος ως ποιοτικό επιχειρηματικό κέντρο και  στη συνέχει θα πρέπει η Κύπρος να «χτίσει» το ανάλογο brand. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά με δεδομένα το σημαντικό περιορισμό των κρατικών δαπανών και την τραπεζική πιστωτική συρρίκνωση, είναι απόλυτα απαραίτητο για να μπορέσει η Κύπρος να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ