2013-02-04 13:36:22
Φωτογραφία για Τρόικα κατά «Πυρήνων της... διαπλοκής»
Νέο e-mail καλεί την κυβέρνηση να ασχοληθεί με την ουσία και όχι με επικοινωνιακά παιχνίδια

Από την υπόθεση Λαυρεντιάδη, τη λίστα Λαγκάρντ και το σκάνδαλο στον ΕΟΤ που πρόταξε στο δεύτερο στάδιο της επιχείρησης "καθαρά χέρια",  η κυβέρνηση περνά στην τρίτη φάση του σχεδίου, με τρομοκράτες, ληστές και επίδειξη πυγμής κατά των απεργών. Δείχνει πολιτική βούληση για να βάλει τη χώρα σε τάξη και διάθεση να επωμιστεί πολιτικό κόστος. Ομως, ένα e-mail της τρόικας δείχνει ότι οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται για τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες και το παιχνίδι εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης. Επιμένουν στα θέματα ουσίας και ζητούν πραγματικές μεταρρυθμίσεις, εστιάζουν στο χτύπημα της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει στη δική της ατζέντα, καθώς οι πρώτες δημοσκοπικές μετρήσεις δείχνουν ότι οι κινήσεις αυτές αποδίδουν, αυξάνοντας τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος. Οι στόχοι όμως του επιτελείου του Αντώνη Σαμαρά είναι διττοί.


Εφαρμόζοντας την πολιτική "καθαρά χέρια" κατά επιχειρηματιών δείχνει τη διάθεσή της να θέσει εκτός μάχης νεόκοπους επιχειρηματίες ενόψει της νομής της πίτας των αποκρατικοποιήσεων. Η εντυπωσιακή και δραματική εξέλιξη της υπόθεσης Λαυρεντιάδη έδωσε το μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο, θέτοντας εκτός κούρσας όσους δεν είχαν απόλυτα διασφαλισμένα τα νώτα τους.

Η υπόθεση της διώξης Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ και οι κλήσεις των οικονομικών Εισαγγελέων για την υπόθεση της παραποίησης των στοιχείων του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ εντάσσονται στο πλαίσιο της αυτοκάθαρσης του πολιτικού συστήματος και της εξόντωσης των πολιτικών εχθρών, σε πολλά μέτωπα.

Παράλληλα υλοποιείται και το δόγμα της τάξης-πυγμής με την επίταξη των απεργών στα Μέσα Μεταφοράς, ενώ ανοίγει και νέος κύκλος με τους αγρότες και τους ναυτεργάτες.

Παρ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν έχει κινηθεί ουσιαστικά κατά των συντεχνιών αποφεύγοντας να βάλει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, γεγονός που προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις με την τρόικα. Στελέχη του ΔΝΤ επιμένουν ότι το θέμα δεν είναι η ευρεία εσωτερική υποτίμηση αλλά η στοχευμένη με γνώμονα τη μείωση του κόστους παραγωγής και διάθεσης των επιχειρήσεων καθώς και η περιστολή του παρεπόμενου κόστους ώστε να καταστούν πιο ανταγνιστικά τα ελληνικά προϊίοντα τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό.

Σε αυτή τη βάση νέο e-mail της τρόικας επιμένει ότι το μείζον ζήτημα δεν είναι οι μειώσεις μισθών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά η απελευθέρωση αγορών όπως: 

-Οι εμπορευματικές μεταφορές εντός της χώρας

-Τα ταξί

- Η υγεία, όπου εμφανίζεται ανελαστικότητα

- Η απελευθλερωση των νομικών υπηρεσιών

- Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η φοροδιαφυγή των πλουσιών

- Και η διακοπή κρυφών επιδοτήσεων όπως αυτών της ΔΕΗ προς μεγάλες βιομηχανίες που παράγουν ρεύμα.

Στην τελευταία περίπτωση η τρόικα επαναφέρει το θέμα της διαπλκής εις βάρος του Δημοσίου συμφέροντος και υπέρ των ιδιωτών.

Σοφοκλέουςin
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ