2013-02-03 22:45:28
Φωτογραφία για Για ποια ανάπτυξη μιλάμε;
του Γ. Παπαϊωάννου

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, «τρέχει» στο Κατάρ, στη Γερμανία και σε άλλες ισχυρές οικονομικά χώρες για να προσελκύσει επενδύσεις και να βρει κονδύλια για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό βεβαίως δεν είναι κακό. Κάθε επένδυση, ιδιαίτερα από μεγάλους επενδυτές όπως είναι το Κατάρ, είναι ευπρόσδεκτη. Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί από ανάλογες προσπάθειες του παρελθόντος, κανένας σοβαρός επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας επενδύσεις όσο υπάρχουν αβεβαιότητες για το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί όσο σημειώνεται πρόοδος οι επενδυτές να βλέπουν με όλο και πιο θετικό μάτι την Ελλάδα και διστακτικά να βάζουν κάποια χρήματα ποντάροντας σε μια μελλοντική ανάκαμψη, όμως αυτό απέχει πολύ από μια επενδυτική έκρηξη.

Μαζικές επενδύσεις θα γίνουν όταν αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης για την οικονομία και αυτές κατά κύριο λόγο θα προέλθουν από το εσωτερικό
. Οι εγχώριοι επενδυτές, επιχειρηματίες, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και τα νοικοκυριά, θα είναι αυτοί που θα επενδύσουν μαζικά και θα φέρουν την ανάκαμψη στη χώρα. Οι ξένες επενδύσεις αναμφίβολα θα βοηθήσουν, αλλά θα ακολουθήσουν και θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Είναι λάθος να ελπίζουμε ότι επενδύσεις από το Κατάρ, τα Εμιράτα, τη Γερμανία, την Τουρκία ή από κάπου αλλού θα φέρουν την ανάπτυξη. Οτι ξένα κεφάλαια θα αναλάβουν το ρίσκο και τα ελληνικά θα λιμνάζουν στην ασφάλεια των τραπεζικών λογαριασμών.  

Ωστόσο για να υπάρξουν επενδύσεις εκ των έσω θα πρέπει να υπάρχει ένα κεφαλαιακά ισχυρό τραπεζικό σύστημα που θα τις χρηματοδοτήσει. Που θα μπορέσει να τραβήξει κεφάλαια από τις χρηματαγορές για να δανειοδοτήσει την κατασκευή νέων έργων, το άνοιγμα επιχειρήσεων, την αγορά κατοικιών κτλ. Οσο όμως το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης της ανάπτυξης παραμένει αδρανές, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη.

Με τα σημερινά δεδομένα η ανακεφαλαιοποίηση των τριών μεγάλων τραπεζικών σχημάτων δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Ως κύριος λόγος αναφέρονται οι τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν στις αυξήσεις κεφαλαίων, εξαιτίας κυρίως των όρων με τους οποίους προβλέπεται να γίνουν.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να «τρέχει» σε μέρη εξωτικά αναζητώντας την ανάπτυξη, καλό θα είναι να επισπεύσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξασφαλίζοντας ρεαλιστικούς όρους. Διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας.

www.tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ