2013-02-02 00:28:03
Φωτογραφία για Πήρε τα... ψιλά πάει για τα «χοντρά»
Πολλοί ήταν αυτοί που έψεξαν την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι που παρομοίασαν τον... Έλληνα πρωθυπουργό ως επαίτη στο εμιράτο, ειδικά μετά την απόσυρση από τον διαγωνισμό για το Ελληνικό από το κρατικό fund του Κατάρ. Όμως η επίσκεψη του Σαμαρά στην Ντόχα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον, ανεξάρτητα εάν δεν είχε κάποιο σαφές αποτέλεσμα, ιδιαίτερα μετά την εμμονή των Αράβων στις διακρατικές συμφωνίες και όχι στη συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη μία ξεκαθάρισε στους Άραβες ότι η χώρα μας λειτουργεί με βάση το κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο, από την άλλη παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού, ενέργειας, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και κατασκευών.

Ο Αντώνης Σαμαράς επεδίωξε να πείσει τους Καταριανούς να απεγκλωβιστούν από τη λογική των επενδύσεων μόνο με «διακρατικές» συμφωνίες και να μπουν σε διαγωνισμούς για να διεκδικήσουν έργα
. Άλλωστε, λόγω και του ευρωπαϊκού δικαίου, η Ελλάδα δεν μπορεί να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία χωρίς διαγωνιστική διαδικασία. Το θετικό είναι ότι μεταξύ των δύο χωρών υπήρξε μία καταρχήν συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, οδηγός γι’ αυτή τη συμφωνία θα είναι το κοινό ταμείο που δημιούργησε το εμιράτο με την Ιταλία τον περασμένο Νοέμβριο κατά την επίσκεψη στην Ντόχα του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Η νέα συμφωνία με την Ελλάδα θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα από τα συναρμόδια υπουργεία των δύο χωρών και αν προχωρήσει η συμφωνία με τους Ιταλούς, τότε κάθε πλευρά θα ενισχύσει το κοινό ταμείο με 1 δισ. ευρώ. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν απέκλειαν ο ελληνο-καταριανός «κουμπαράς» να υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ ανέφεραν ότι το Κατάρ ενδιαφέρεται κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και στα αγροτικά προϊόντα. Κυβερνητική πηγή εξηγούσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας μεταξύ των δύο κρατών, που θα δημιουργήσει τη βάση για μία επιτάχυνση των επιδιώξεων για επιχειρηματικές συμφωνίες.

Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση της Ε.Ε., ενώ αναζητά τα κεφάλαια της δικής της συμμετοχής, που μπορεί να είναι τμήμα από το ΕΣΠΑ.

Και στην Ντόχα

Πάντως, περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για να ανοίξουν το πορτοφόλι οι Καταριανοί σε ιδιωτικές επενδύσεις, παρά στο να μετάσχουν στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, πολλοί εκ των επιχειρηματιών που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στο εμιράτο έκαναν σημαντικές επαφές, οι οποίες μπορεί να αποδώσουν πολλά στο μέλλον.

Οι Καταριανοί χρηματοδοτούν φαραωνικά έργα στη χώρα τους, ενώ ενδιαφέρονται να μετάσχουν σε επενδύσεις με τραπεζικά προϊόντα.

Αυτό που μαγνητίζει κυρίως τους εργολάβους στο Κατάρ είναι οι μελλοντικές business που θα μπορούσαν να προκύψουν από την υλοποίηση του Προγράμματος Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής στη χώρα (δρόμοι, αεροδρόμια, δίκτυο ύδρευσης, λιμάνια, μετρό, γέφυρες και άλλες υποδομές), αλλά και η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2022 σε συνδυασμό με τη διεκδίκηση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων.

Σήμερα, πάντως, παρά τα αμύθητα πλούτη των εμίρηδων και τις ηχηρές συμφωνίες με τις ελληνικές κυβερνήσεις που ποτέ δεν προχώρησαν, τα αποτελέσματα των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ είναι πιο φτωχά από ποτέ για την πραγματική οικονομία. Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Κατάρ έχουν υποχωρήσει 22% την τελευταία πενταετία και μόλις φτάνουν τα 8,6 εκατ. ευρώ (κυρίως τσιμέντο, γύψινα προϊόντα, χημικά, μηχανές και χαλκός), ενώ οι εισαγωγές μας αγγίζουν τα 76 εκατ. ευρώ κυρίως σε ορυκτά καύσιμα, πλαστικές ύλες και οργανικά χημικά προϊόντα.

Από την άλλη, η Ελλάδα «κατεβαίνει» στη διαπραγμάτευση με τους Καταριανούς, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης που συμμετέχουν στο ταξίδι, έχοντας να προτείνει έτοιμα επενδυτικά projects κυρίως στην ενέργεια, αλλά και στον τουρισμό και την αξιοποίηση ακινήτων, εξ ου και η παρουσία εκπροσώπων από εταιρείες του real estate, ή του τουρισμού.

Απαραίτητες οι νέες συναντήσεις

Στο Κατάρ η ελληνική πλευρά επεχείρησε με ιδιαίτερη έμφαση, στο περιθώριο των επίσημων συζητήσεων για τις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν, να κλεισθούν κάποιες δεσμευτικές συμφωνίες για συγκεκριμένες κρατικές και ημικρατικές εταιρείες.

Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων υπάρχει πλήθος παραγωγικών εταιρειών οι οποίες, αν δεν κλείσουν άμεσα κάποιες συμφωνίες για ανάληψη έργου, είτε θα κλείσουν είτε θα πουληθούν ως οικόπεδα... αφού κλείσουν.

Οι σχετικές επαφές δεν ήταν άκαρπες, αλλά για να υπάρξουν αποτελέσματα θα πρέπει να ακολουθήσουν και νέες συναντήσεις, τις οποίες φαίνεται να ανέλαβαν να ολοκληρώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί που συνόδευαν τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η προσπάθεια που έγινε στο Κατάρ φαίνεται ότι έκανε ένα βήμα –αλλά μόνο το πρώτο– προς την κατεύθυνση αυτή.

Η μυστική αποστολή του Μηταράκη

Ο μεγάλος κερδισμένος από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Κατάρ, όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες, ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος «πέταξε» για Κατάρ την προηγούμενη Κυριακή με εντολή Σαμαρά και... υπό άκρα μυστικότητα, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και να ξεπερασθεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια: Η επιμονή της Ντόχα να υπογραφούν διακρατικές συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες (έναντι των «πολύπλοκων και χρονοβόρων» διαγωνισμών), κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων –επιμονή που, μεταξύ άλλων, οδήγησε το Κατάρ στην «έξοδο» από την επένδυση στο Ελληνικό.

Όπως φάνηκε, αυτό το εμπόδιο ξεπεράσθηκε, καθώς η καταριανή πλευρά «κατανόησε» την απαγόρευση και στράφηκε προς τη λύση του κοινού fund.
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ