2013-02-01 15:34:03
Φωτογραφία για Κύπρος: Το «παλιό νοσοκομείο της Σκάλας» θα στεγάσει το δημαρχείο
Το 1878, όταν η Κύπρος πωλήθηκε από την Τουρκία στην Αγγλία, στην παραλία της πόλης αποβιβάστηκαν οι πρώτοι Βρετανοί στρατιώτες, που ύψωσαν και τις πρώτες σημαίες της Βασιλικής Αυτοκρατορίας στο νησί, που περνούσε στα χέρια του νέου κατακτητή.

Τέσσερα χρόνια μετά, οι Σκαλιώτες είδαν για πρώτη φορά στην πόλη τους, το 1882, να λειτουργεί μέσα σε παράγκες το πρώτο δημόσιο φαρμακείο και ιατρείο στην πόλη. Η Σκάλα μεγάλωνε και μαζί και οι ανάγκες της σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έτσι, το 1934, ο Άγγλος κυβερνήτης Σερ Ρίτσμοντ Πάλμερ κατέθεσε, τον Απρίλιο, τον θεμέλιο λίθο του πρώτου νοσοκομείου στη Σκάλα. Και στον ίδιο χώρο, όταν το 1937 ενθρονίστηκε η Βασίλισσα των Βρετανών Ελισάβετ, μαζί με τον σύζυγό της Γεώργιο, δημιούργησαν μια παιδιατρική πτέρυγα.

Οι εγκαταστάσεις αυτές αποτέλεσαν μέχρι το 1983 το νοσοκομείο της Λάρνακας και είναι γνωστές στις μέρες μας, σαν «το παλιό νοσοκομείο της Σκάλας», ή της Λάρνακας.


Αυτό το μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Λάρνακας πέρασε από χθες το απόγευμα στα χέρια της. Κατά τη διάρκεια τελετής στον χώρο του παλιού νοσοκομείου και παρουσία της υπουργού Υγείας Αντρούλας Αγρότου και του πρώην υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά, υπογράφηκε συμφωνία παραχώρησης του ιστορικού κτηρίου, το οποίο θα στεγάσει τον Δήμο Λάρνακας. Τη σχετική απόφαση έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο με εισήγηση του τέως υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά.

Μιλώντας στον «Φ» ο Δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Λουρουτζιάτης τόνισε ότι ο δήμος έχει ήδη καταστρώσει τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση του κτηρίου για τον σκοπό που του παραχωρήθηκε και δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίησή του. Πρόκειται, είπε, για τον καλύτερο τρόπο ανάδειξης αλλά και αναβάθμισης αυτού του σπουδαίου ιστορικά και αρχιτεκτονικά, κτηρίου της Λάρνακας. Δουλέψαμε, πρόσθεσε, «ενωμένα σαν Λάρνακα και πετύχαμε να κερδίσουμε ως δημοτικό κτήριο, ένα κτήριο που θα θυμίζει στον κάθε Λαρνακέα, και μια ανάμνηση, μια ιστορία».

Κάνοντας στο σημείο αυτό μια παρένθεση, ο κ. Λουρουτζιάτης αναφέρθηκε και στη νεότερη ιστορία του παλιού νοσοκομείου της Λάρνακας, δηλαδή την περίοδο της τουρκικής εισβολής και των πρώτων χρόνων της προσφυγιάς. Τις μέρες του πολέμου και ενώ η τουρκική αεροπορία βομβάρδιζε την Αμμόχωστο, το νοσοκομείο δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να λειτουργεί, προσφέροντας πολύτιμες και ανεκτίμητες υπηρεσίες στους πρώτους πρόσφυγες που κατέφθαναν στην πόλη, αλλά ακόμα και σε τραυματίες πολέμου. Μέχρι το 1983, «το παλιό νοσοκομείο της Σκάλας» ήταν ο χώρος που, αν και μικρός, κατόρθωνε με το φιλότιμο του προσωπικού να εξυπηρετεί τους Λαρνακείς, αλλά και τις πολλές χιλιάδες των προσφύγων που στο μεταξύ είχαν εγκατασταθεί σε συνοικισμούς στα περίχωρα της Λάρνακας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ