2013-02-01 15:12:04
Φωτογραφία για Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι.
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το σχέδιο Αθηνά του υπουργείου παιδείας για 45 ημέρες Τα τμήματα στο φετινό μηχανογραφικό των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων θα μειωθούν σε 386 από 480 που είναι έως σήμερα, ενώ παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία ενός ομοσπονδιακού τύπου πανεπιστημίου.Η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ δεν αναμένεται να ξεπεράσει το «4 με 5 τοις εκατό», ενώ παράλληλα δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας λόγω των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων τμημάτων. Το σχέδιο προβλέπει 32 Ιδρύματα από 40 που υπάρχουν σήμερα, 20 ΑΕΙ από 26 και 12 ΤΕΙ από 14,ενώ δεν θα επανέλθει η βάση του 10.Συγχρόνως, μειώνονται οι πόλεις, που είχαν τμήματα ή σχολές, από 63 σε 51.

Στην Αθήνα θα δημιουργηθεί ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα ομοσπονδιακού τύπου στο οποίο θα ενταχθούν το Γεωπονικό, το Οικονομικό, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Χαροκόπειο και θα ονομάζεται “Αδαμάντιος Κοραής”. Ανεξάρτητα θα παραμείνουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.


Επίσης, στην Αθήνα θα δημιουργηθεί Ομοσπονδοτεχνολογικό Ίδρυμα, στο οποίο θα υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ, αναβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο και θα συνδεθεί με τμήματα Ελληνικών Σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Χωρίς κανένα τμήμα ή σχολή θα μείνουν 12 πόλεις. Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα.

Το Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής»

θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να καταργούνται οι σημερινές διοικητικές αρχές των πανεπιστημίων, το σχέδιο ανάπτυξης των οποίων καλείται να υλοποιήσει το ενιαίο Διοικητικό Συμβούλιο.

Τα πανεπιστήμια με Διοικούσες Επιτροπές, ή αυτά που έχουν λιγότερα από 4 τμήματα, τα οποία βρίσκονται στην περιφέρεια, απορροφώνται από άλλα ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας χωρίζεται και τα μισά τμήματά του (αυτά που βρίσκονται στη Λαμία) μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα του που βρισκόταν στη Λειβαδιά απορροφάται από το Πάντειο.

Το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ενώ δύο τμήματά του μεταφέρονται στην πολυτεχνική σχολή του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πατρών.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο αναβαθμίζεται και συνδέεται με τμήματα ελληνικών σπουδών του εξωτερικού.

Το πλαφόν της βάσης του δέκα δεν θα εφαρμοσθεί, καθώς με την αναδιάρθρωση σχολών και τμημάτων επέρχεται και εξορθολογισμός του αριθμού εισακτέων.Η μείωση του αριθμού εισακτέων θα είναι μεγάλη στα ΤΕΙ, ενώ αντίθετα στα πανεπιστήμια, σε ορισμένες σχολές, όπως θετικής κατεύθυνσης (μαθηματικών, φυσικής, χημείας, βιολογίας, κλπ.), αυξάνεται.

Το τμήμα που απορροφά είναι ο καθολικός διάδοχος του τμήματος. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό εντάσσονται οι διδάσκοντες, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του τμήματος που συγχωνεύεται.

Όπως ήταν αναμενόμενο το σχέδιο συγχωνεύσεων, θα υποχρεώσει κάποιες χιλιάδες φοιτητών να αλλάξουν πόλη μέσα στην οικονομική κρίση, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Με τη λήξη της διαβούλευσης που θα διαρκέσει 45 ημέρες, θα ανακοινωθεί το Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελληνίων Εξετάσεων αυτής της χρονιάς, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα τμήματα του ακαδημαικού χάρτη.

Με την αρχή της νέας ακαδημαϊκής περιόδου τα νέα Τμήματα που προκύπτουν από το Σχέδιο Αθηνά θα πρέπει να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους φοιτητές τους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ