2013-02-01 11:58:00
Φωτογραφία για Πάτρα: Οι μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου ξεναγήθηκαν στο Δημαρχείο
Συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Φωτεινή Γιαννακοπούλου και Ουρανία Χρυσανθοπούλου, ξεναγήθηκαν την Πέμπτη στο Δημαρχείο, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία και τη λειτουργία του κτιρίου και ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο της Δημοτικής Πινακοθήκης, Δημήτρη Παπανικολάου, στα ζωγραφικά έργα του Επαμεινώνδα Θωμόπουλου.

Ο υπεύθυνος της Δημοτικής Πινακοθήκης είπε στους μαθητές: «Το Δημαρχείο, από το 1897, έχει συνδεθεί με τις σημαντικότερες στιγμές που καθόρισαν την ιστορία της πόλης. Το έχουν επισκεφτεί κορυφαίες προσωπικότητες που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο σε θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό και ολόκληρο τον κόσμο, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, οι οποίοι και ανακηρύχτηκαν Επίτιμοι Δημότες.


Το Δημαρχείο έτυχε των επισκέψεων Πρωθυπουργών, Υπουργών, πολιτικών προσωπικοτήτων, πρέσβεων, Δημάρχων καθώς και ανθρώπων της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών, αποτελώντας σημείο αναφοράς της δημοκρατικής βούλησης και έκφρασης των κατοίκων της πόλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε το 1929, τη διακόσμηση των εσωτερικών αιθουσών με έργα Τέχνης. Το έργο ανατέθηκε στον Πατρινό ζωγράφο, καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και Ακαδημαϊκό, Επαμεινώνδα Θωμόπουλο, ο οποίος το 1936 παρέδωσε 16 ελαιογραφίες που τοποθετήθηκαν στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου και στο γραφείο Δημάρχου. Το 1993, λόγω του σεισμού που έπληξε την πόλη, το Δημαρχείο υπέστη σοβαρές ζημιές και οι ελαιογραφίες αφαιρέθηκαν, συντηρήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν το Νοέμβριο του 2000, με την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης του κτιρίου. Ακολούθησε η ανάρτηση δώδεκα επιπλέον έργων από τη δωρεά του ζωγράφου, στις αίθουσες του 1ου ορόφου, και στην κεντρική κλίμακα, καθιστώντας το Δημαρχείο ένα «ζωντανό» Μουσείο Θωμόπουλου».

Τους εκπαιδευτικούς και μαθητές υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ