2013-01-31 20:29:23
Φωτογραφία για Ο γολγοθάς του συνταξιούχου
Ατελείωτες ουρές σχηματίστηκαν χθες στις περισσότερες τράπεζες, λόγω της καταβολής της σύνταξης από το ΙΚΑ. Οι περίπου 1.200.000 συνταξιούχοι έσπευσαν να εισπράξουν τη σύνταξή τους, που είναι πετσοκομμένη λόγω των περικοπών που προβλέπονται στο Μνημόνιο 3.

Η επιλογή του υπουργείου Εργασίας να βάλει τις ημερομηνίες χορήγησης των συντάξεων στο τέλος του μήνα ήταν η αιτία για να «κολλήσει» το σύστημα και να ταλαιπωρηθούν για πολλοστή φορά οι συνταξιούχοι. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο η καταβολή των συντάξεων γινόταν τμηματικά το τελευταίο δεκαήμερο κάθε μήνα ανάλογα με το Ταμείο.

Η διαδικασία, όμως, άλλαξε και έτσι στο εξής θα χορηγούνται οι συντάξεις του ΙΚΑ την προτελευταία ημέρα κάθε μήνα, την τελευταία μέρα θα δίνονται οι συντάξεις του Δημοσίου, ενώ την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα θα δίνονται μόνο οι συντάξεις στον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ.

Αρα είναι πολύ πιθανό τόσο σήμερα όσο και αύριο να επαναληφθεί το ίδιο ντροπιαστικό σκηνικό και να επικρατήσει και πάλι το αδιαχώρητο στις τράπεζες όπου διαθέτουν τους κωδικούς τους οι περίπου 2.700.000 συνταξιούχοι όλης της χώρας
. Χθες, πάντως, έμειναν χωρίς σύνταξη 11.095 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, στους οποίους υπήρξε αναστολή καταβολής της σύνταξης, επειδή δεν απογράφηκαν, όπως ήταν η συμβατική τους υποχρέωση. Για τον ίδιο λόγο σήμερα δεν θα μπουν στους κωδικούς τους περίπου 5.000 συντάξεις του Δημοσίου, ενώ αύριο πρόκειται να κοπούν για τον ίδιο λόγο 16.000 συντάξεις ελεύθερων επαγγελματιών και άλλες 10.000 συντάξεις του ΟΓΑ.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο υπουργείο Εργασίας είναι ότι η μη καταβολή της σύνταξης θα οδηγήσει τη συντριπτική πλειονότητα αυτών των συνταξιούχων να σπεύσουν να απογραφούν, έστω και εκπρόθεσμα.

Στην καταβολή των συντάξεων Φεβρουαρίου, εκτός από τις περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, θα υπάρξει και η αναδρομική μείωση για εκείνες που δόθηκαν τον Ιανουάριο του 2013. Το υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει η περικοπή αυτή να γίνει σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, δηλαδή θα διαρκέσει μέχρι και τις συντάξεις που θα καταβληθούν τον Μάιο.

Δημοκρατία
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ