2013-01-30 11:56:03
Φωτογραφία για Το κινητό εμπόριο δεν το έπιασε η κρίση
Ο μπαρμα-Γιάννης πουλάει χόρτα, εδώ και 50 χρόνια, και ποτέ δεν έμεινε παραπονεμένος κι άφραγκος Είναι πάντα «φορτωμένος», χαμογελαστός και ευδιάθετος, θα έρθει να σε πλησιάσει πάντα με ωραίο τρόπο για να πάρεις κάτι από την πραμάτεια του.

Είναι ο μπάρμπα Γιάννης Ιωσήφ Κοντογιάννης από τον Αΐμονα Ρεθύμνου. Τον ξέρουν κι οι «πέτρες» - όχι μόνο του Ηρακλείου αλλά και όλης της Κρήτης.

Αυτός ο γεράκος που βλέπετε, λοιπόν, και ίσως δεν τον "βάζει" το μάτι σας, πουλάει, εδώ και 50 χρόνια, αποκλειστικά χόρτα, για να ζήσει. Αυτός και η γυναίκα, η κ. Διονυσία. Οι δουλειές είναι μοιρασμένες.

Η σύζυγος μαζεύει χόρτα κι αρωματικά φυτά και ο άντρας του σπιτιού οργώνει τους δρόμους. 76 χρονών ο μπαρμα-Γιάννης, 72 η κ. Διονυσία. Τρεις λεβέντες μεγάλωσαν με αυτή τη δουλειά. Τι αν και αν λένε οι γιοι «πατέρα σταμάτα να ξεκουραστείς» αυτός απαντά «Εγώ δε στένομαι! Θα κάνω τη δουλειά μου μέχρι να μπορώ!»


Τον κατεβάζουν κιόλας στο Ηράκλειο, τα παιδιά, παρά το γεγονός ότι τον «μαλώνουν» ποτέ, πότε! Αλλά ακούει ο μπαρμα-Γιάννης;

O μπαρμπα- Γιάννης αποτελεί μέρος της καθημερινότητα του Ηρακλείου και όχι μόνο.

Τον συναντήσαμε σε ένα στενό της πόλης. Η ίδια εικόνα πάντα. Μια τσάντα στον ώμο, και από μια στα χέρια (είναι και βαριές οι άτιμες).

Το βήμα ταχύ και το χαμόγελο στα χείλη.

-Σταθείτε καλέ ένα λεπτό μην μου τρέχετε, του λέω.

-Χόρτα θες; Έλα πάρε ραδίκιο. Η σακούλα 5 ευρώ.

-Όχι,έχω κολίτιδα.

-Δεν πειράζει. Έχω και αρωματικά. Ρίγανη, δυόσμο και σύκα, θες σύκα;

-Θέμα θέλω και δυο φωτογραφίες να βγάλω κι εγώ το μεροκάματο! (άκουσε τη μαγική λέξη).

-Καλά τότε… μόνο γλάκα (βιάσου) να μη χάσω εγώ το δικό μου . Άντε Κορινάκι και έχω αργήσει! Άντε να πουλήσω και τα προϊόντα μου! (Είναι μικρό το Ηράκλειο γνωριζόμαστε μεταξύ μας)

Ούτε πέντε λεπτά δε στάθηκε σε έναν τόπο, αυτός ο 76χρονος με το νεύρο ντελικανή που έχει μέσα του.

«Τα παιδιά μου λένε να σταματήσω, μα εγώ δε στένομαι»!

Και εδώ που τα λέμε πώς να σταθεί ο μπαρμα- Γιάννης Ιωσήφ Κοντογιάννης από τον Αΐμονα;

Πενήντα χρόνια είναι έμπορος «κινητός» όπως λέει γελώντας. Χόρτα, αρωματικά φυτά, τυριά, αμπελόφυλλα , τα πάντα πουλούσε και παντού.

Όργωσε όλους τους νομούς της Κρήτης, από άκρη σε άκρη, αλλά τα «καλά» λεφτά τα έβγαλε στα Χανιά.

«Πριν δέκα χρόνια στα Χανιά ξώμενα και δούλευα από τις 9.30 το βράδυ μέχρι τις 4 το πρωί διότι είχε πολυκοσμία. Πούλαγα ρίγανη και μέντα και αγοράζανε ούλοι. Αθηναίοι, γιατροί, Χανιώτες, τουρίστες Είχα πιάσει βουλευτές, είχα πιάσει την Ντόρα τη Μπακογιάννη, τα πάντα είχα, όλο ... το ρεπερτόριο».

Όσο αυξανόταν η πελατεία, τόσο αυξανόταν και το μεροκάματο. Όχι ακριβώς μεροκάματο ... μισθός και μάλιστα παχυλός.

«Παλιά έβγαζα στα Χανιά που σου έλεγα, 150 χιλ. δραχμές κάθε ημέρα.Τώρα όμως δε βγάζω τίποτα. Πενήντα, εκατό ευρώ την ημέρα δύσκολα, πολύ δύσκολα».

Αλήθεια - ψέματα, δεν ξέρουμε. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο μπαρμα-Γιάννης είναι ο μόνος ευτυχισμένος έμπορος που έχουμε συναντήσει, που δεν τον έχει πιάσει η κρίση, που γυρίζει γύρω –γύρω σαν τη σβούρα, που είναι 76 χρονών και το χαίρεται και που δεν επιστρέφει σπίτι του, άμα δεν ξεπουλήσει.

Είναι και αυτός μέρος της καθημερινότητας αυτής της πόλης και η αλήθεια είναι ότι τον συναντάς παντού - ακόμα και εκεί δεν τον περιμένεις.

Προ δεκαπενταετίας ανέβαινε και τα σκαλιά της πρώην νομαρχίας, επί θητείας Γιάννη Γαρεφάλακη. Σύσκεψη - ξεσύσκεψη ο μπαρμπα- Γιάννης διατυμπανούσε την πραγμάτεια του, μακάρι να ήταν μέσα ... κι ο Πρωθυπουργός ο ίδιος!

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ