2013-01-29 09:49:49
Φωτογραφία για ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ: Η μεγάλη πρόκληση για την ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Γράφει ο Εμμανουήλ Α. Γκύζης*

Οι  κοσμοϊστορικές αλλαγές που συντελούνται σήμερα στο Ιρακινό Κουρδιστάν δημιουργούν μια μοναδική 'δυναμική' για το σύνολο της χώρας.

Η KRG στηριγμένη στην αιματηρή/τραγική εμπειρία πολλών δεκαετιών εμφύλιου και κατοχής, αντλεί εμπειρίες, που προσπαθεί να την κάνει πράξη, για την ειρήνη.

Οι ηγέτες της, που οι περισσότεροι, είναι 3 (τρεις), και πάνω δεκαετίες μαχητές των βουνών, είναι βέβαιοι τώρα ότι η διαδρομή στην αναγέννηση της χώρας, περνάει μόνο μέσα από τους δρόμους της ειρηνικής επανάστασης της προόδου.

Πρώτος που το έχει πιστέψει ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του Ιράκ, Mam Jalal Talabani, υλοποιεί ακόμη και με την αύρα της προσωπικότητάς του το όνειρο του Λαού του, χωρίς διακοπή.

Οι προσπάθειες για λύση στην εσωτερική πολιτική σκηνή του Ιράκ, πρακτικά άρχισαν πιο δυναμικά στις 06 Δεκεμβρίου 2012, όταν συστάθηκε ανώτατη επιτροπή από την Βουλή του Κουρδιστάν για συνομιλίες με την Κεντρική Κυβέρνηση.


Η ευλογία της γης της χώρας, η ενέργεια, το πετρέλαιο, το αέριο, είναι αναμφισβήτητα ένα δίκοπο μαχαίρι για την πολιτική και τους πολιτικούς ολόκληρου του Ιράκ.

Οι επιρροές που υφίστανται οι πολιτικές παρατάξεις αναπόδραστα από το εξωτερικό, δημιουργούν ζυμώσεις, εντάσεις, προβληματισμό στους ηγέτες της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά άρχισε μια εσωτερική συζήτηση με καλοπιστία και πνεύμα καλής θέλησης.

Για ειρηνική διανομή του μεγάλου πλούτου της στο μέλλον.

Η ειρηνική συνύπαρξη και συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων πολιτικών δυνάμεων του Κουρδιστάν, του PUK  και του PDP, παράλληλα με τη συμπαράταξη των μικρότερων πολιτικών σχηματισμών, έδωσαν νόημα στην πορεία για την ευημερία του Λαού.

Η νέα γενιά των ηγετών του Κουρδιστάν αντλώντας ενεργό συμπαράσταση από τους μαχητές του βουνού, τους παλαιότερους πολιτικούς της, κάνει σταθερά βήματα και ρεαλιστικές προτάσεις για οριστική λύση του Ιρακινού ζητήματος.

Παράλληλα οι γενικότερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή, η πρόοδος στη στάση των μεγάλων δυνάμεων, η ανακατάταξη των συνόρων που επίκεινται σε ορίζοντα κοντινό, δείχνουν το δρόμο στους πολιτικούς για την άμεση λύση.

Χαρακτηριστική είναι η προ ολίγων ημερών βαρυσήμαντη δήλωση του Κυβερνήτη του Κιρκούκ, Najmalden Kareem, ότι το πρόβλημα στο Ιράκ, πρέπει να επιλυθεί πολιτικά.

Οι αψιμαχίες λόγων και έργων, ελάχιστα θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο την πορεία προς το στόχο.

Αντίθετα αποδεικνύουν πραγματικά τη μέγιστη αναγκαιότητα της Ειρήνης/ανάπτυξης.

Το Βόρειο Ιράκ μια προικισμένη απέραντη χώρα, όχι μόνο για την ενέργεια, αλλά και με την εύφορη γη της, είναι ο Κήπος της μελλοντικής Εδέμ,  της αγροτικής ανάπτυξης του συνολικού Ιράκ.

Νέες μέθοδοι καλλιέργειας, σύγχρονη αγροτική πολιτική, δημιουργία εγγειοβελτιωτικών έργων για την αξιοποίηση της γης, αποτελούν την πρόσκληση για τη σημερινή και τις μελλοντικές Κυβερνήσεις.

Η Παιδεία για τους αγρότες, η δημιουργία Γεωπονικών Πανεπιστημίων, είναι ένας στόχος με άμεση χρησιμότητα.

Μέσα από την καλλιέργεια της γης, και για να γίνει πραγματικότητα απαιτείται βελτίωση των οδικών δικτύων, αεροδρόμια διαρκώς διεθνοποιούμενα, συστήματα μεταφοράς, νέες καλλιέργειες, σταθερός εξηλεκτρισμός, αναμόρφωση του τρόπου εμπορίας, εξαγωγική πολιτική-νομοθεσία, κίνητρα για τους επενδυτές και τους ντόπιους.

Ο Τουρισμός με την αυξανόμενη ευμάρεια του πληθυσμού, χρειάζεται υποδομές, όχι μόνο για να εξάγει τουρίστες, αλλά και για να δείξει στους άλλους Λαούς, ότι αξίζει η χώρα να γίνει 'χώρα υποδοχής'.

Να αναδείξει τον Πολιτισμό της, την Ιστορία της, το Κοινωνικό της πρόσωπο που διαρκώς βελτιώνεται.

Τη δύναμη της Τέχνης της, την προοπτική των ιστορικών της μνημείων, τη κουλτούρα του Λαού της, το περίσσευμα της αγάπης του για το συνάνθρωπο παγκόσμια.

Ακόμη και για τον μέχρι προ ολίγων ετών αντίπαλο.

Εξάλλου και για τις επιχειρήσεις, τους ξένους επενδυτές, με τα πολλαπλά κίνητρα που προσφέρει, αποτελεί πόλο έλξης.

Αδιάψευστος μάρτυρας για την πρόοδο που συντελείται σ’ όλους τους τομείς είναι η ραγδαία επέλαση μεγάλων εταιρειών στην περιοχή, που δίνει added value στο σημερινό οικονομικό γίγνεσθαι στη χώρα.

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα η KRG είναι πρόθυμη να τα 'κάνει κοινό κτήμα' για την πρόοδο ολόκληρου του Ιράκ.

Για να γίνει όμως δυνατή στην πράξη η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών, πολιτικής συνδιαλλαγής, είναι απαραίτητη η λύση του Πολιτικού status της χώρας απ’ άκρη σε άκρη.

Η προτεινόμενη ομοσπονδοποίηση, η δημιουργία του 'Iraqi Federal Alliance', δίνει σάρκα  και οστά στην ανάταξη της οικονομία καθ’ ενός από τους ομόσπονδους εταίρους, και στο Ιράκ ταυτόχρονα.

Η αλλαγή της Ρωσικής στάσης στο πρόβλημα της Συρίας, η διαφοροποίηση της γεωπολιτικής πραγματικότητας  για όλους τους γείτονες του Κουρδιστάν, το καθιστούν οσημέραι 'βατήρα αλλαγής'. Λίκνο ελεύθερης διακίνησης επιχειρηματικών ιδεών, σειρήνα για χώρες σαν την Ελλάδα, που καλείται τώρα χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση να το αναγνωρίσει πολιτικά, να ιδρύσει προξενεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Να γίνει 'κοινωνός' της επιθυμίας που είναι διάχυτη στους Κούρδους, στο Λαό, στους επιχειρηματίες, στους καλλιτέχνες, στους Πολιτικούς εκεί, ότι οι Έλληνες, 'αδελφός Λαός', αξίζουν στενή συνεργασία.

Γι’ αυτό η θεώρηση εισόδου (VISA), που αχνοφαίνεται ότι αποφασίσθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, είναι must να αρχίσει να εφαρμόζεται ΑΜΕΣΑ, πριν το Ελληνικό Πάσχα.

Με αλλαγή της τακτικής της Κεντρικής Πρεσβείας στη Βαγδάτη.

Με προξενεία και γρήγορα ανεξάρτητη Πρεσβεία της Ελλάδας στο Erbil, και Γενικό Προξενείο στη Σουλεϊμανία, που θα επανδρωθεί με έμπειρους διπλωμάτες.

Που θα πιστεύουν χωρίς συμβιβασμούς ότι η Ελλάδα σ’ αυτή τη τραγική συγκυρία της Ιστορίας της θα βρει στο Κουρδιστάν έναν αδελφό Λαό, συμπαραστάτη, αρωγό.

Αλλά και το Κουρδιστάν θα βρει μια αδελφοσύνη Πολιτισμών πέρα και πάνω από οικονομικά συμφέροντα.

Για την ΑΝΑΣΤΑΣΗ του Λαού του,  της Ελλάδας, όλων των Λαών που πιστεύουν και οικοδομούν,  ανταμωμένοι μέσα από Ειρηνικές διαδρομές, στη σκακιέρα της ανάδειξης της Εθνικής τους ταυτότητας.

Άλλωστε η θυσία/δολοφονία, των 3 Κούρδων ακτιβιστριών στο Παρίσι, πριν 10 ημέρες, θα ποτίσει ξανά το δέντρο της Ελευθερίας.

Ενάντια στον ρατσισμό και την κακέκτυπη παγκοσμιοποίηση.

Το Κουρδιστάν ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ. Το πιστεύει.

Σύντομα, πολύ σύντομα θα αποδείξει ότι το μπορεί.

*Ο Εμμανουήλ Α. Γκύζης, είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλίας & Συνεργασίας Ελλάδος-Ιρακινού Κουρδιστάν και Δικηγόρος στην Αθήνα
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ