2013-01-29 07:17:07
Φωτογραφία για Προς «λουκέτο» 1.000 πρατήρια βενζίνης εντός 2013
Ανησυχητικούς ρυθμούς λαμβάνει το κύμα «λουκέτων» στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ακόμη 1.000 πρατήρια βενζίνης από τα περίπου 6.000 που έχουν απομείνει θα κατεβάσουν ρολά μέσα στο 2013, επαληθεύοντας τους φόβους για δραματική συρρίκνωση των εργασιών του κλάδου εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης και της κατακόρυφης κάμψης της κατανάλωσης, η οποία σε επίπεδο τριετίας υπερβαίνει το 25%.

Ωστόσο, αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο κλείσιμο αρκετών πρατηρίων, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, είναι η απόφαση της κυβέρνησης να εγκατασταθεί σε όλα το σύστημα εισροών-εκροών στο πλαίσιο των προσπαθειών για πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Η σχετική δαπάνη, η οποία ανέρχεται σε περίπου 15.000 ευρώ και θα επιβαρύνει εξ' ολοκλήρου τους πρατηριούχους εκτιμάται πως θα δώσει τη χαριστική βολή σε πολλά πρατήρια, τα οποία σήμερα βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. «Η κατάσταση είναι ήδη ασφυκτική. Τόσο οι εταιρείες εμπορίας όσο και οι βενζινοπώλες παλεύουν σε καθημερινή βάση για την επιβίωσή τους.


Τα περιθώρια κέρδους έχουν συρρικνωθεί στο ελάχιστο, το κόστος λειτουργίας έχει φθάσει στα ύψη ενώ οι πωλήσεις πετρελαιοειδών διαρκώς υποχωρούν», λέει χαρακτηριστικά επαγγελματίας του χώρου και καλεί την κυβέρνηση να παρατείνει την προθεσμία και να δοθεί χρόνος στους πρατηριούχους να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα. Να σημειωθεί πως οι πρατηριούχοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πρέπει να έχουν εγκαταστήσει το σύστημα μέχρι τις 27 Μαρτίου ενώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οι πρατηριούχοι των μεγάλων πόλεων της επαρχίας, όπως η Πάτρα και το Ηράκλειο. Για τους υπόλοιπους η προθεσμία λήγει τον Μάρτιο του 2014. Μέχρι στιγμής, εκτιμάται πως μόλις το 10% των πρατηριούχων της Αττικής έχει εγκαταστήσει το σύστημα εισροών εκροών.

Πίστωση χρόνου

Εν τω μεταξύ, στελέχη εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών κάνουν λόγο για την ανάγκη να αλλάξει άμεσα ο τρόπος πληρωμής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), τον οποίο μέχρι σήμερα πρέπει να καταβάλλουν πριν παραλάβουν την παραγγελία τους. Είναι μια κίνηση, όπως λένε, που επιβάλλουν οι συνθήκες προκειμένου να πάρουν «ανάσα» οι επιχειρήσεις του χώρου «Πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορούμε να προκαταβάλλουμε το 40% της αξίας των εμπορευμάτων που αγοράζουμε, γιατί τόσο είναι ο ΕΦΚ», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Το αίτημα αυτό, το έχουν μεταφέρει και στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει δεσμευθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Προς το παρών πάντως δεν έχει γίνει τίποτα καθώς διαρκώς αναβάλλεται η λήψη οποιασδήποτε απόφασης για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Η ανάγκη να εισπράξει χρήματα το Κράτος και να γεμίσουν τα Ταμεία, φαίνεται πως μετρά περισσότερο στις αποφάσεις του», υπογραμμίζουν.

Του Γιώργου Μανέττα-imerisia
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ