2013-01-28 18:48:14
Φωτογραφία για Πάτρα: Πεζόδρομος δύο ταχυτήτων η Ρήγα Φεραίου- Οι... ευγενείς, οι ...πληβείοι και οι τιμές των ακινήτων
Για πεζόδρομο δύο ταχυτήτων κάνουν λόγο αρχιτέκτονες, μηχανικοί αλλά και κάτοικοι και καταστηματάρχες της Ρήγα Φεραίου και διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι το κομμάτι από τη Γούναρη έως την Τριών Ναυάρχων και τον Άγιο Ανδρέα αντιμετωπίζεται ως πεζόδρομος ενός... κατώτερου θεού, παρά το γεγονός ότι συνδέεται και οδηγεί σε ένα απο πλέον σημαντικά μηνμεία της πόλης που είναι ο Άγιος Ανδρέας και μέσω της Τριών Ναυάρχων ενοποιεί τον χώρο μεταξύ Υψηλών Αλωνίων και κάτω πόλης.

Πέρα απο τα κολωνάκια και τις διαγραμμίσεις τίποτε δεν θυμίζει ότι το τμήμα Γούναρη- Τριών Ναυάρχων- Άγιος Ανδρέας αποτελεί συνέχεια του θορυβώδους και εμπορικά εκτινασσόμενου πεζόδρομου της Ρήγα Φεραίου, ενώ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει καν πλακοστρωθεί, κάνει πολλούς ακόμη και σήμερα να νομίζουν ότι πρόκειται για δρόμο όπου απλώς δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση.

Οι έμποροι και οι κάτοικοι του τμήματος μέχρι την Τριών Ναυάρχων διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ο πεζόδρομος αντιμετωπίζεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά και απο τη δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια εικόνα ευγενών και πληβείων ακόμη και στα ενοίκια σπιτιών και καταστημάτων.


Η μουσική, οι φωτισμοί, οι παρεμβάσεις και οι δράσεις των διαφόρων τομέων του Δήμου, σταματούν στην Γούναρη και στο υπόλοιπο μέρος πέφτει σκοτάδι. Ούτε τα Χριστούγεννα υπήρχε εορταστικός διάκοσμος, ούτε και για το καρναβάλι φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός, ενώ οι εκδηλώσεις που έγιναν και για την τελετή έναρξης του καρναβαλιού δεν συμπεριέλαβαν το συγκεκριμένο κομμάτι στα πλάνα τους.

Το θέμα απασχόλησε όπως μαθαίνουμε και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων σε πρόσφατη συνεδρίασή του.

Κάποιοι κάνουν λόγο για σκόπιμη αναβάθμιση περιοχών προς εξυπηρέτηση οικονομικών και άλλων συμφερόντων, καθώς η εμμονή στην μη αξιοποίηση του συγκεκριμένου κομματιού δημιουργεί υποψίες.

"Πεζόδρομος δεν είναι μόνο όπου υπάρχει κυβόλιθος" λένε. "Πεζόδρομοι είναι και η Γεροκωστοπούλου και η Ηφαίστου και η Ερισσού και η Τριών Ναυάρχων και οι σκάλες της Πατρέως. Αν γινόταν περιορισμένη χρήση του εορταστικού φωτισμού κάθε φορά, σε άλλες οδούς, κάλλιστα θα μπορούσαν να φωτιστούν και αυτοί οι πεζόδρομοι και να αναδειχθούν με συγκεκριμένες δράσεις. Για ποιο λόγο αυτΌ δεν γίνεται; Πάτρα δεν είναι μόνο η Αγίου Νικολάου,η Μαιζώνος και η Ρήγα Φεραίου."

Παράλληλα με την εμπορική χρήση υπάρχουν και άλλες ...παρενέργειες απο την απαξίωση πεζόδρομων. Μια εξ αυτών είναι η ενθάρρυνση του παράνομου παρκαρίσματος, καθώς η υποβάθμιση ενισχύει την αίσθηση του "εδώ παρκάρουμε και μάλιστα άνετα".

Μήπως να ασχοληθεί επιτέλους με το θέμα ο Δήμος;

Πηγή: thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Προς τα πού βαδίζει η χώρα;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Προς τα πού βαδίζει η χώρα;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ