2013-01-28 12:30:09
Φωτογραφία για Eλπίδες Βιομηχανιών για τις εμπορικές συνομιλίες ΕΕ-ΗΠΑ
Το πράσινο φως για την έναρξη των συνομιλιών για μια Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA), είναι πιθανό να δοθεί στις αρχές του επόμενου μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv, γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες των ευρωπαϊκών βιομηχανιών ότι η αύξηση της ζήτησης από τις ΗΠΑ θα βοηθήσει στην αλλαγή της τύχης τους.

Όπως σημειώνει η EurActive, oι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει ώθηση της τάξεως του 2% του ΑΕΠ και για τα δύο μέρη - πολύ αναγκαία για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όμως παραμένουν επιπλοκές ως προς το πεδίο εφαρμογής για τη δέσμευση της συμφωνίας.

Ανώτερη βιομηχανική πηγή - η οποία προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία της - δήλωσε στη EurActiv ότι η Υψηλού Επιπέδου Ομάδα Εργασίας ΕΕ-ΗΠΑ είναι έτοιμη να υποβάλει έκθεση στον Επίτροπο Εμπορίου Karel De Gucht και τον Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ Ron Kirk «στις αρχές Φεβρουαρίου».


Οι οικονομίες των ΕΕ και των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν από κοινού περίπου το μισό παγκόσμιο ΑΕΠ και σχεδόν το ένα τρίτο των ροών του παγκόσμιου εμπορίου.

«Υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα ότι οι διαπραγματεύσεις για μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ θα αρχίσουν στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Fabian Zuleeg, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC).

Οι διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια της ιρλανδικής προεδρίας

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η έκθεση της υψηλού επιπέδου ομάδας θα είναι ευνοϊκή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της εμπορικής συμφωνίας. Η Ιρλανδία κατέχει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ και έχει έναν ειδικό ρόλο να παίξει στη διαπραγμάτευση.

«Με 26 εκατομμύρια ανέργους στην ΕΕ, το εμπόριο και οι επενδύσεις αποτελούν ευκαιρίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», δήλωσε ο Kenny μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy από το Δουβλίνο νωρίτερα αυτό το μήνα.

Διπλωματικές πηγές πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν πριν το τέλος της Ιρλανδικής Προεδρίας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια. Η διμερής συνεργασία εμπορικής πολιτικής υπήρξε μικρότερη από την αναμενόμενη τα τελευταία χρόνια, λένε οι αναλυτές.

Τα εμπόδια παραμένουν

Τα εμπόδια παραμένουν, κυρίως με τη μορφή των μη δασμολογικών φραγμών και των ανισοτήτων σε ορισμένους κανονισμούς. Και υπάρχουν ερωτήματα για το βαθμό στον οποίο οι βιομηχανίες θέλετε να δείτε περισσότερα προστασία του εμπορίου και όχι ανοικτή πρόσβαση.

«Χρειαζόμαστε μια εμπορική πολιτική που είναι πιο ενεργή, αμυντική για τη βιομηχανία, ευρωπαϊκών συμφερόντων, και όχι μόνο να κοιτάμε την ακαδημαϊκή καθαρότητα των κανόνων του ΠΟΕ και την ανάγκη η Ευρώπη να είναι πρώτη», δήλωσε ο Gordon Moffat, ο γενικός διευθυντής της Eurofer, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάλυβα.

Πίσω από τις καλές διπλωματικές προθέσεις υπάρχουν ανησυχίες ότι στις μεγαλύτερες αγορές εμπορευμάτων, οι περιφερειακοί εμπορικοί συνασπισμοί πιέζουν για μια ατζέντα προστατευτισμού, και έτσι η ΕΕ χάνει τον έλεγχο.

«Νομίζω ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει ότι και οι Αμερικανοί, οι Ινδοί και οι άλλοι κάνουν. Όλοι οι άλλοι προασπίζουν τα συμφέροντά τους με έναν τρόπο που είναι πολύ πιο παραγωγικός», προσέθεσε ο Moffat.

Οι πολυάριθμες διμερείς εμπορικές διαβουλεύσεις μεταξύ της ΕΕ, των ΗΠΑ και των τρίτων θα μπορούσαν επίσης να εμποδίσουν τις συζητήσεις. Συγκεκριμένα, η Ευρώπη είναι δύσπιστη όσον αφορά το βαθμό στον οποίο οι ΗΠΑ θα μπορούν να είναι περισσότερο επικεντρωμένες στις συνομιλίες της διατλαντικής εταιρικής σχέσης (TPP), με την οποία επιδιώκουν να ολοκληρώσουν μια συνολική συμφωνία που να καλύπτει μια σειρά από ασιατικές χώρες.

Η ΕΕ αυτή τη στιγμή προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, αλλά «μπορεί να υπάρξει ένας αγώνας δρόμου» για την επιρροή στην Ιαπωνία - με το ενδιαφέρον της για το TPP, δήλωσε ο Lee-Hosuk Makiyama, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία.

Ανησυχίες της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Ασία

«Το πώς οι ΗΠΑ μπορούν να είναι εξίσου φιλόδοξες τόσο για το TPP όσο και για την ατλαντική πλευρά των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων», είναι ένα από τα θέματα που εξετάζονται από τους φορείς χάραξης πολιτικής, δήλωσε πρόσφατα ο Lutz Güllner, ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Παρόλα αυτά, οι ισχυροί εμπορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ της Ιρλανδίας και των ΗΠΑ παρέχουν μια σταθερή βάση για τις συνομιλίες. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους η Julianne Smith, η αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ πιο στρατηγικά ευθυγραμμισμένες από ότι σήμερα».

«Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα, νομίζω ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία μια τέτοια συμφωνία, δεδομένου μάλιστα ότι οι πολιτικοί δεν θα θέλουν να δώσουν κακό μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές», δήλωσε ο Zuleeg της EPC.

Μια Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών ΕΕ-ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι «μια κρίσιμη ώθηση ανάπτυξης σε μια εποχή που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα τη περισσότερη ανάπτυξη», δήλωσε ο Zuleeg.

Παραδέχτηκε ότι για πολλές βιομηχανίες θα δημιουργήσει περισσότερο ανταγωνισμό, αλλά είπε ότι θα πρέπει και να συνυπολογίσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της αύξησης των αγορών τους.

greekfinanceforum.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ