2013-01-27 12:34:03
Φωτογραφία για Εθνικό branding εδώ και τώρα
Το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά μέχρι τώρα είναι ότι κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και να δημιουργήσει θετικό κλίμα για την Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό από μόνο του έχει καθοριστική σημασία για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, από τη στιγμή που επηρεάζει δύο σημαντικούς παράγοντες: την ψυχολογία των αγορών και την ψυχολογία της ελληνικής κοινωνίας.

Τώρα όμως είναι η στιγμή της διαχείρισης αυτής της επιτυχίας και της δυναμικής ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι διαθέτει πλούτο και ότι έχει κάτι να προσφέρει στο δυναμικό παγκόσμιο γίγνεσθαι. Να κατοχυρώσουμε το μερίδιό μας στην παγκόσμια αγορά, να αυξήσουμε την αξία του εθνικού μας προϊόντος και να δείξουμε τον δρόμο στην ελληνική παραγωγή.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Ελλάδα προχώρησε σε ένα ολοκληρωμένο και ενιαίο πρόγραμμα ανάπτυξης και διαχείρισης της εθνικής της φήμης. Πρόκειται για μία δομική αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας της «εταιρικής» της ταυτότητας στο διεθνές περιβάλλον.


Μέχρι τώρα «πουλούσαμε» τουριστική Ελλάδα, και η τουριστική Ελλάδα διαμόρφωνε σε μεγάλο βαθμό τη διεθνή εικόνα της χώρας. Με τον τρόπο αυτό αφήναμε σε συνθήκες εσωστρέφειας το υπόλοιπο εθνικό προϊόν, υποβαθμίζαμε το ίδιο το τουριστικό προϊόν μας και δεν χτίζαμε συνέργειες αξίας μεταξύ των τομέων της ελληνικής οικονομίας.

Τομή διακυβέρνησης

Ενώ τώρα προβάλλουμε τη χώρα μας στο εξωτερικό ξεκινώντας από το κεντρικό για να φτάσουμε στο μερικό – και όχι αντίστροφα. Αυτή, εξάλλου, είναι και η κατεύθυνση που έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δίνοντας την εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο να προχωρήσει για πρώτη φορά στη χάραξη στρατηγικής εθνικού branding για τη συνολική προβολή όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας στο εξωτερικό. Μία απόφαση που αποτελεί στην ουσία τομή διακυβέρνησης από τη στιγμή που υποχρεώνει όλα τα συναρμόδια υπουργεία να συνεργαστούν και να παράξουν επιτέλους κάτι το οποίο θα είναι χρήσιμο για την Ελλάδα και για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση του τόπου.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής του ΥΠ.ΕΞ. δεν είναι άλλος από το να κάνει δεκάδες ελληνικά προϊόντα trademark παγκοσμίως αλλά και να προβάλει εναλλακτικούς τρόπους τουρισμού, όπως ο ιατρικός και ο θρησκευτικός. Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει καταγραφεί είναι ότι δυστυχώς η Ελλάδα μόνο εντός της Ε.Ε. μπορεί να κατοχυρώσει τα λεγόμενα ΠΟΠ προϊόντα, ενώ την ίδια ώρα η φέτα, λ.χ., ταξιδεύει στις ΗΠΑ με χώρα παραγωγής την... Τασμανία αλλά και το Ουισκόνσιν. Έτσι, προξενούνται προβλήματα για το ελληνικό προϊόν σε ξένες αγορές. Στις τρίτες χώρες ο καθένας μπορεί να πουλάει λευκό τυρί βαφτίζοντάς το ως «φέτα», είτε αυτό παράγεται στην Ήπειρο, είτε στα... Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η μόνη δυνατότητα κατοχύρωσης –για την ώρα τουλάχιστον– που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες εξάγουν φέτα είναι η κατοχύρωση εμπορικών επωνυμιών. Εκεί ακριβώς επενδύει πια το υπουργείο Εξωτερικών, υποχρεώνοντας όλα τα υπόλοιπα υπουργεία να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση! Η φέτα, για παράδειγμα, να γίνει σήμα κατατεθέν το οποίο θα ταυτίζεται κατά απόλυτο τρόπο με την Ελλάδα και να αποτυπωθεί στη συνείδηση πως οποιαδήποτε άλλης προέλευσης φέτα δεν είναι τίποτε παραπάνω από κακή απομίμηση!

Εκείνο που προέχει –και είναι στη λογική της πρωτοβουλίας αυτής– είναι δεκάδες ελληνικά προϊόντα να προωθηθούν στις διεθνείς αγορές με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι ξεκάθαρη η ανώτερη ποιότητά τους. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και το ελαιόλαδο, οι ελιές αλλά και άλλα γεωργικά προϊόντα. Τον δρόμο άλλωστε έχει ανοίξει το ελληνικό γιαούρτι που σερβιρίστηκε ακόμα και στον Μπαράκ Ομπάμα κατά την ορκωμοσία του, κάνοντας θραύση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Όλα αυτά φυσικά σε άμεση σύνδεση με την προβολή πλεονεκτημάτων της χώρας, όπως τα βότανα και εν γένει τα όσα προσφέρει η Ελλάδα σε κάθε επίπεδο.

Κερδίζουν έδαφος τα ελληνικά προϊόντα

Άλλωστε, και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το α΄ τρίμηνο του 2012, στις ΗΠΑ, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση 44,7%. Το καταναλωτικό κοινό έδειξε την προτίμησή του στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με αξιοσημείωτη ζήτηση σε ελληνικό γιαούρτι και φέτα. Το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί το Νο 1 ανερχόμενο προϊόν στις ΗΠΑ, με ελληνικές εταιρείες να διεκδικούν υψηλά μερίδια σε έναν χώρο όπου έχουν μπει πολυεθνικές εταιρείες και εταιρείες άλλων χωρών. Παράλληλα, η αξία των πωλήσεων φέτας τριπλασιάστηκε, ενώ οι πωλήσεις του ελληνικού κρασιού σημείωσαν μεγάλη αύξηση, γεγονός που ενθαρρύνει τους Έλληνες οινοποιούς για το μέλλον του ελληνικού οίνου στις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα αυξημένες πωλήσεις σημείωσε και το ελληνικό ελαιόλαδο, ένα προϊόν πολύ δημοφιλές στους Αμερικανούς καταναλωτές. Να σημειωθεί ότι η αμερικανική αγορά δείχνει προτίμηση και σε ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα, όπως πλαστικά είδη και προϊόντα σιδήρου και χαλκού.

Στον Καναδά, το ίδιο διάστημα, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 43,8%. Στην κατηγορία των τροφίμων και ποτών, αύξηση παρουσίασαν τα αλκοολούχα ποτά (μπύρα, ούζο, κ.ά.), καθώς και το κρασί. Επίσης, σημαντική αύξηση πωλήσεων παρουσίασε και η φέτα. Στην Κίνα, επίσης, καταγράφηκε αύξηση ελληνικών εξαγωγών κατά 269,1% στο σύνολο. Τα στατιστικά νούμερα δείχνουν ότι οι πωλήσεις του ελληνικού ελαιολάδου στην Κίνα έχουν πολλαπλασιαστεί. Αντίστοιχα, η συνολική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, που σημειώθηκε στην Αυστραλία, είναι 85,7%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στην κατηγορία των τροφίμων-ποτών.

Αξιοσημείωτη, επίσης, αύξηση σημειώθηκε στις αραβικές χώρες, κυρίως, στη Σαουδική Αραβία, με ποσοστό 245,3% συνολικά. Στη συγκεκριμένη αγορά, υψηλή ζήτηση παρουσιάζουν τα δομικά υλικά, ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και τα πλαστικά. Αυξητική τάση καταγράφουν και τα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και ιχθυηρά). Τέλος, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν ανοδική πορεία της τάξεως του 64,6% στο σύνολό τους.
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ