2013-01-27 11:09:59
Φωτογραφία για Πάτρα: Τα “status symbols” των Πατρινών κατέρρευσαν!
Το σπίτι και το αυτοκίνητο ήταν πάντα φετίχ για τους Έλληνες - και όχι μόνο. Σε όλα τα εισοδηματικά επίπεδα, το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος, το σύνολο σχεδόν των αποταμιεύσεων και των δανείων, ξοδευόταν σε αυτά τα δύο! Ποιος δεν θυμάται τις «χρυσές» εποχές στην Πάτρα όταν κυκλοφορούσαν... τριάντα Cayenne και κάποιοι «επιδείκνυαν» τα σπίτια που έχτιζαν στο Ρίο, την Κρήνη, το Καστρίτσι και τις άλλες «κοσμικές» περιοχές;

Να όμως που μετατράπηκαν σε εφιάλτες για τους ιδιοκτήτες τους εξαιτίας της πρωτοφανούς φοροεπιδρομής που εξαπέλυσαν όλες οι «κυβερνήσεις της κρίσης» τα τελευταία τρία χρόνια. Στην Πάτρα σήμερα κυκλοφορούν... δύο Cayenne (ίσως άλλα δύο -τρία να βρίσκονται σε κάποια γκαράζ) ενώ οι περισσότεροι μπήκαν στο «καβούκι» τους και δεν λένε... κουβέντα για την οφειλόμενη στις τράπεζες βίλλα τους!

Ποιο, όμως, ήταν το αποτέλεσμα αυτής της φοροεπιδρομής; Υπήρξε όφελος για το Δημόσιο και τον Προϋπολογισμό από την κατάρρευση αυτών των δύο κλάδων; Μαζεύτηκαν περισσότεροι φόροι και γέμισαν τα δημόσια ταμεία ή τελικά τροφοδοτήθηκε περισσότερο η ανεργία και μειώθηκαν τα εισοδήματα των πολιτών και το ΑΕΠ; Μάλλον το δεύτερο ισχύει.


Με βάση τον Προϋπολογισμό, το σύνολο των φορολογικών εσόδων από τις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων το 2013 θα είναι μόνο 45 εκατ. ευρώ, έναντι 100 εκατ. το 2011. Τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας που εισπράττει το κράτος κάθε χρόνο διατηρήθηκαν σταθερά, παρά την ονομαστική αύξησή τους, επειδή περίπου 250.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων κατέθεσαν τις πινακίδες των Ι.Χ. τους.

Αν σκεφτεί κανείς την επίπτωση που έχει η απόσυρση 250.000 οχημάτων από την κυκλοφορία σε συνεργεία, πρατήρια βενζίνης, πλυντήρια αυτοκινήτων, διόδια κ.λπ., καθώς και στη μη πραγματοποίηση όλων αυτών των εργασιών στα έσοδα από ΦΠΑ, αντιλαμβάνεται ότι το τελικό αποτέλεσμα της αύξησης των τελών κυκλοφορίας κατά την τελευταία τριετία είναι σαφώς αρνητικό για την οικονομία.

«Ακινησία» στα ακίνητα

Στον κλάδο των ακινήτων τώρα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Η διακοπή των αγοραπωλησιών έχει απαξιώσει την αγοραία αξία των ακινήτων, τη στιγμή που οι αντικειμενικές αξίες βρίσκονται στα ύψη. Ενδεικτικά τα όσα δηλώνει η Πρόεδρος των Ιδιοκτητών Αχαϊας Κυριακή Αθανασιάδη: «Οι ιδιοκτήτες είναι σε απόγνωση αφού έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες φόρους, απλήρωτα ενοίκια από τους αδύναμους να πληρώσουν ενοικιαστές αλλά και τα υπέρογκα έξοδα που δημιουργεί... ακόμη και το σπίτι που μένουν»!

Νέες οικοδομές δεν χτίζονται, στεγαστικά δάνεια δεν δίνονται, οι επισκευές αναβάλλονται, ο κλάδος μαστίζεται από απόλυτη έλλειψη ρευστότητας και ανεργία. Η συνεχής φορολόγηση έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, τα ενοίκια καταρρέουν και η αδικία έχει φτάσει στο ζενίθ, αφού άνθρωποι χωρίς εισοδήματα, που κατέχουν για οποιονδήποτε λόγο κάποιο ακίνητο, σήμερα καλούνται να πληρώσουν φόρους χωρίς να έχουν χρήματα.

Πηγές: protothema-dete
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ