2013-01-27 11:08:03
Φωτογραφία για ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η είσπραξη των φόρων είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες που θέτουν τόσο τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου όσο και εκπρόσωποι της τρόικας, αν και ουσιαστικά μερικοί εκ των προαναφερθέντων στέλνουν ταυτόχρονα και μηνύματα ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να επιτευχθεί.

Από την μία πλευρά έχουμε τον Υπουργό Οικονομικών ο οποίος είπε στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' ότι η φοροδιαφυγή ήδη καταπολεμάται. Αυτό σε κάθε περίπτωση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: με ελέγχους και ποινές. Οι έλεγχοι ήδη γίνονται, είπε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ για την αλλαγή επί τω αυστηρότερω των ποινών, ώστε να λειτουργήσουν κυρίως αποτρεπτικά υπάρχει συνεννόηση του κ. Στουρνάρα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να δείξει έργο στο μέτωπο της φοροδιαφυγής όχι μόνο για να μη ρισκάρει τις δόσεις, αλλά και για να ισχυροποιήσει τη θέση της, ενόψει επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα ορισμένων από τα επώδυνα μέτρα του Μνημονίου.


Ωστόσο, χθες, τα άλλα δύο κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, διέψευσαν ουσιαστικά τις οποίες προσδοκίες από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ανοίγοντας κατά πολλούς, ειδικά ο Υφυπουργός Οικονομικών, κι ένα παράθυρο για την επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων. Ο Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση στη Βουλή, παραδέχθηκε ότι δυστυχώς τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το ΣΔΟΕ δεν εισπράττονται, κι αυτό διότι οι παραβάτες δεν έχουν μετρητά ή κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο στο όνομα τους, μέσω του οποίου  θα μπορούσε να εξοφληθεί η ποινή τους.

Το δεύτερο χτύπημα ήλθε από την Θεσσαλονίκη, όπου σε ομιλία του ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, παραδέχθηκε ότι η υψηλή φορολογία οδηγεί σε απώλεια  εσόδων, αναφερόμενος ενδεικτικά στον υψηλό ΦΠΑ στην εστίαση, παραδεχόμενος κι αυτός μια  αποτυχία, λέγοντας ότι το 23% λειτούργησε αντίθετα από ότι υπολογιζόταν, οδηγώντας σε απώλεια κρατικών εσόδων, λουκέτο καταστημάτων και αύξηση της ανεργίας.

Ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η μείωση του ΦΠΑ, ειδικά στην εστίαση, που είναι και μια από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, δεν πρόκειται να έλθει πριν από το 2014. Κι όσο υψηλότεροι είναι οι φόροι λένε οι ειδικοί, τόσο μεγαλύτερο είναι το κίνητρο για φοροδιαφυγή.
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ