2013-01-25 19:42:04
Φωτογραφία για Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες επιστρέφουν 137,2 δισ. στην ΕΚΤ
Ο Ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος θα επιστρέψει περίπου 137,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντός της ερχόμενης εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε... σήμερα η ΕΚΤ.

Το εν λόγω ποσό θα δοθεί ως πρώτη δόση αποπληρωμής των χαμηλότοκων δανείων ύψους 489 δισ. που προσέφερε η Ευρωτράπεζα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γηραιάς Ηπείρου τον Δεκέμβριο του 2011.

Πρόκειται για την πρώτη ευκαιρία αποπληρωμής των δανείων της ΕΚΤ. Ήδη 278 ιδρύματα να έχουν δηλώσει συμμετοχή, γεγονός που υποδεικνύει βελτίωση της όλης ατμόσφαιρας για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και μεγαλύτερη σταθερότητα, καθώς διαφαίνεται μείωση της εξάρτησης από τις χορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα επίμαχα δάνεια, γνωστά ως LTROs ή Μακροπρόθεσμες Πράξεις Αναχρηματοδότησης, εκταμιεύθηκαν τότε από την ΕΚΤ σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης της κρίσης χρέους που έπληττε την ευρωζώνη, λειτουργώντας παράλληλα ως μία «ένεση» ρευστότητας προς τις τράπεζες, προκειμένου να αποφευχθεί μία κρίση ανεπάρκειας χρήματος στην αγορά και την πραγματική οικονομία.


Την ίδια στιγμή, η παροχή των LTROs αποσκοπούσε στη μείωση του κόστους δανεισμού ορισμένων δοκιμαζόμενων κρατών της νομισματικής ένωσης, καθώς οι δανειοδοτούμενες τράπεζες θα δρούσαν ως τοπικοί δανειστές, επενδύοντας μέρος των δανείων που θα λάμβαναν για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Πέραν των δανείων του Δεκεμβρίου 2011, η ΕΚΤ ενέκρινε τη χορήγηση περαιτέρω χαμηλότοκων πιστώσεων, ύψους 529 δισεκατομμυρίων ευρώ, λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2012, φέρνοντας το σύνολο της βοήθειας που παρείχε στις τράπεζες στα 1,018 τρισεκατομμύρια ευρώ.
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ